sobota 19. januára 2019

Uviaznutí v mocenských hrách | These Rebel Waves


Autor: Sara Raasch
Názov: These Rebel Waves (čes. Rebelové vln)
Séria: Stream Raiders
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy s prímesou mágie, politiky, náboženského fanatizmu a pirátov
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.73


"You admit mistakes. You learn from them. And you improve.”

Sara Raasch je autorka, ktorá sa predstavila aj nášmu publiku a vytvorila si v ňom slušnú fanúšikovskú základňu. Jej prvá trilógia Sníh nebo popel zožala pomerne veľký úspech nielen u nás, ale aj v zahraničí. Okrem toho si Sara získala pozornosť aj milým vystupovaním a prístupu k svojim fanúšikom. These Rebel Waves (čes. Rebelové vln) je prvým dielom jej novej očakávanej série a očakávania fanúšikov by nemohli byť väčšie. Čo je asi aj základným problémom tejto knihy – tie občas nenaplnené očakávania.
Grace Loray je ostrov ako každý iný, len s tým rozdielom, že len pred niekoľkými rokmi konečne vyhral vo vojne, v ktorej všetci bojovali za osamostatnenie spod nadvlády Argridu. Tento kraj obývajú všakovakí náboženskí fanatici, ktorí považujú obyvateľov Grace Loray a ich rastlinnú mágiu za kacírstvo a sú odhodlaní tento ľud očistiť, najlepšie upálením všetkých odporcov.
Preto malý ostrov urobil to, čo musel, aby prežil – zohnal si pomoc okolitých pirátskych syndikátov, ktorým výmenou za ich pomoc sľúbili nielen uznanie, ale aj pomoc a miesto v novo vyformovanej vláde. Ale ako sa ukazuje, nič nie je také sladké, ako si to v zápale vojny naplánujete a nie všetky predvojnové sľuby sa dajú dodržať. Hlavne ak ich ten, čo ich vyslovil, dodržať skrátka nemieni.
V tomto povojnovom svete žijú aj traja hlavní hrdinovia. Lu sa síce vydáva za političku a váženú dcéru s vysokým spoločenským postavením, ale už ako dvanásťročná pomáhala rodičom v boji vo vojne, páchala zverstvá, zabíjala a ničila, čo sa na nej jasne podpísalo. Je tvrdohlavá a odhodlaná, ale takisto má zmysel pre česť, avšak trpí utkvelou predstavou, že svet je krásne dúhové miesto. Čo nie je práve očakávaná naivita od niekoho s podobnou minulosťou.
Potom je tu nezávislý pirát Vex, ktorý sa nespolieha na podporu žiadneho syndikátu a jednoducho všetko robí na vlastnú päsť, no popritom sa snaží chrániť vlastnú minulosť i vlastnú zraniteľnosť a pod všetkými tými niekedy nemiestnymi vtipmi ukrýva zraniteľnosť, ale aj oddanosť.
No a našu trojicu zatvára princ Benat, známejší ako Ben, ktorý sa snaží nepodliehať tlakom svojho okolia a nechce, aby sa z neho stal taký náboženský fanatik akým je jeho otec, ktorý neváhal upáliť vlastného brata pre údajné kacírstvo. Naozaj zaujímavá skupinka postáv a jediným, čo z toho všetkého vzniklo je fakt, že to nie je zárodok milostného trojuholníka, nakoľko sa zdá, že Lu a Ben majú spoločné toľko, že sa im obom páčia muži.
“Everyone, remain calm,” she announced. “I’m about to blow some sh*t up.”
“Nay!” Vex shouted from the pilothouse. “We’ve a kid here now, all right?”
“Sorry. I’m about to chaotically rearrange some sh*t up.”
“That wasn’t the problem—” Vex started to say at the same moment Lu cried, “Don’t—” 
Autorka sa snažila vytvoriť silné postavy, ktoré sa zároveň stali obeťou politických machinácií ostatných a darí sa jej to – do takej miery, že som s týmito silnými a zároveň nesmierne naivnými postavami absolútne nedokázala súcitiť. Pretože sa nesprávali tak, ako som to na základe ich charakteristiky očakávala. Kto by tiež čakal, že vojnou poznačená Lu bude mať na nose neustále ružové okuliare a Ben bude veriť, že jeho napol šialený otec má skutočne na zreteli dobro akýchkoľvek ľudí.
Odhliadnuc od toho však oceňujem, že sa autorke podarilo pomenovať naozaj silné a dôležité témy, akými sú vysťahovalectvo, otázka krehkého prímeria a takisto opisovala život po vojne, kedy síce už ustali boje, ale úplný mier ešte nenastal. K tomu všetkému sa pridávali aj rôzne intrigy a mocenské hry, ktoré sú v YA literatúre skôr ojedinelé a určite pôsobili sviežo. Problémom tejto knihy teda nie je v tom, že by ma nedokázala zaujať. Problém je v tom, že ma nezaujala tým, čím mohla, nakoľko jej potenciál ostal vo väčšine prípadov žalostne nevyužitý.
Na čo vytvoriť silné postavy, ktoré pobehovali okolo ako naivné ovečky pripravené na zabíjačku. Na čo sa venovať silným a dôležitým témam, keď budú zanikať v nánose opisov, ktoré boli pre niektoré časti príbehu absolútne nedôležité a v knihe vlastne ani nemuseli byť. Problémom je tiež to, že väčšinu veľkých zvratov a aj smerovanie deja je pomerne jednoduché predvídať, takže táto kniha asi nepoteší náročnejších čitateľov, ktorí si pri čítaní radi popremýšľajú.
Napriek tomu je však záchranou tejto knihy hlavne autorkin štýl, vďaka ktorému sa kniha aspoň dobre a rýchlo číta, a potom aj zaujímavé vedľajšie postavy, prostredie a celá línia venovaná intrigám a mocenským hrám. To čiastočne vyvažovalo tie nie veľmi vábne hlavné postavy a fakt, že už aj tak dosť predvídateľný dej konečne začal nejako plynúť až na zhruba stopäťdesiatej strane, čo je po krvavom a až mrazivom prológu naozaj až príliš neskoro.
These Rebel Waves má všetko k tomu, aby sa stala výnimočným počinom na poli YA fantasy, avšak nedarí sa jej to, nakoľko jednotlivé prvky spolu nespolupracujú. V knihe sa mi predstavili silné postavy, ktoré sa však nesprávali tak, ako by mal niekto, kto zažil hrôzy vojny. Lu a Ben pôsobili vo viacerých situáciách dosť naivne a Vex to skrátka nemohol svojim triezvym uvažovaním zachrániť.
Problém je takisto so samotným plynutím deja, ktorý je nevyvážený a až príliš pomalý v častiach, keď to nie je vhodné. Navyše naozaj dlho trvalo, kým sa vôbec dej rozbehol a potom bolo ešte aj jednoduché uhádnuť jeho smerovanie. Stagnáciu v deji čiastočne aj spôsobovali často zbytočné opisy a vysvetľovanie v kapitolách, kde to naozaj nebolo žiaduce.
Našťastie túto knihu pred úplným neúspechom zachraňuje autorkin príjemný štýl a fakt, že sa v knihe snažila venovať naozaj silným a dôležitým témam, akými sú otázka vysťahovalectva, spojenectva, ale aj náboženského fanatizmu a tiež zatiaľ pomerne jemne naznačila nejaké mocenské hry a intrigy, čo je škoda, nakoľko sa snažila vytvoriť hlavné postavy, ktoré vlastne v týchto mocenských hrách mali uviaznuť. Nie veľmi vyvážený dej a niekedy žalostne nevyužitý potenciál však túto knihu prenáša do roviny priemerného čítania, ktoré si pozornosť čitateľov zabezpečuje už klasickým spôsobom – napínavým cliffhangerom.




oficiálna anotácia:
Velkolepé fantasy dobrodružství od hvězdné autorky série Sníh nebo popel
Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.

6 komentárov:

  1. Síce ja nie som fanúšička tejto autorky a jej kniha Sníh nebo popel bol pre mňa veľmi veľkým sklamaním a v prvom rade to bol boj a zároveň umenie dočítať. Ale toto znie tak veľmi dobre! Možno ak od toho nebudem veľa očakávať, tak ma to nesklame. Dosť si ma na to navnadila, aj keď sú tam tie nedostatky, tak možno raz sa k tomu dostanem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nie som nejaký veľký fanúšik tejto autorky, ale nechala som sa zlákať anotáciou. Znelo to tak dobre! Ale napriek nedostatkom sa celkom teším na pokračovanie. Verím, že tam už nebudú tie vysvetľovačky a postavy sa možno tiež zmenia a vyrastú. Každopádne daj tomu šancu. Možno sa ti kniha bude páčiť. ;)

      Odstrániť
  2. Po tom co mě série Sníh nebo popel zklamala, vůbec nevím, jestli se mám pouštět do jiných knih od tíhle autorky. A ještě k tomu, když vidím tvé hodnocení. Chápu, že tvým cílem nebylo čtenáře od knihy odradit, ale u mě se ti to povedlo xD Myslím, že si to nakonec nechám ujít. :)
    Děkuji za recenzi. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, aby som bola úprimná, mňa nakoniec tiež Sníh nebo popel ako séria sklamala (hoci prvá kniha sa mi vcelku páčila) a túto knihu som čítala preto, že som autorke chcela dať druhú šancu. Ale tak trochu to nevyšlo, no. :D
      Mojim zámerom naozaj nebolo niekoho odradiť od čítania, iba som chela ponúknuť svoj názor. Ale zase na druhej strane, ak si sa vďaka recenzii rozhodla, že knihu čítať nechceš... možno môj názor nejaký účel splnil. :D :D
      Ďakujem.

      Odstrániť
    2. První díl se mi také líbil, jenže ten druhý a třetí mě opravdu zklamal a mrzí mě to. :/ Jelikož ty obálky jsou opravdu krásné.
      Chápu, že tvým záměrem nebylo člověka odradit. Tvá recenze je skvěle napsaná a každý by si to měl přebrat podle sebe. Já si myslím, že svůj účel jsi splnila na 100%. Díky tobě aspoň nebudu opět zklamaná. :D ^_^

      Odstrániť
    3. Ďakujem za pochvalu a dúfam teda, že sa k čítaniu knihy predsa len dostaneš - aby si si utvorila vlastný názor Ktovie, možno bude úplne iný než ten môj. :D

      Odstrániť