streda 30. januára 2019

Stret moderného a klasického | A Curse So Dark and Lonely


Autor: Brigid Kemmerer
Názov: A Curse so Dark and Lonely
Séria: A Curse so Dark and Lonely
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy odohrávajúca sa v tajomnom kráľovstve a sčasti v modernom svete
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.32


“I am always surprised to discover that when the world seems darkest, there exists the greatest opportunity for light.”


Brigid Kemmerer je úspešná americká autorka, ktorá má na konte temné YA knihy More Than We Can Tell Letters to the Lost, ale takisto je autorkou paranormálnej YA série The Elemental. Hoci žiadna z jej kníh nebola preložená, teraz sa jej meno skloňuje čoraz častejšie a dokonca sa o ňom začalo šepkať aj v našich končinách. Začiatkom tohto roka jej totiž vyšla nová kniha, prvý počin na poli YA fantasy, ktorá sľubuje inovatívny retelling Krásky a Zvieraťa.
Základná os tohto príbehu je jednoduchá – máme tu prekliateho princa a obyčajné dievča, ktoré by ho mohlo zachrániť, ak by ho milovalo. Princ Rhen bol prekliaty po tom, ako si do postele priviedol dievčinu, ktorú si potom nemienil zobrať za manželku. K jeho veľkej smole to však nebola obyčajná dievčina, ale mocná čarodejnica, ktorá ho prekliala, aby naveky stále dookola zažíval tú istú jeseň, až kým sa nenájde dievča, ktoré by ho dokázalo milovať a tým by kliatbu zlomilo.
Samozrejme, čarodejnica je oveľa malichernejšia ako v origináli a celý čas jej ide o jedno – aby Rhen dal šancu jej a ona by potom jeho kliatbu rada ukončila, takže Rhen asi nebude ten samoľúby nafúkanec, ktorý mal byť potrestaný za svoju pýchu. Harper tiež nie je klasickou hrdinkou z rozprávok, nakoľko je to mladé dievča zo súčasného Washingtonu, ktoré celý život žije s veľkým obmedzením – má trvale poškodenú jednu nohu, vďaka čomu kríva.
No napriek tomu, že ju jej brat považuje za slabú, ona mu neustále odkazuje, že všetko dokáže. Ako aj v deň, keď sa rozhodne zachrániť jedno dievča pred chlapíkom, ktorý ju chce očividne uniesť. Vďaka tomu sa zrazu ocitne v podivnej krajine, ktorá vyzerá ako vystihnutá z filmov o stredoveku, kde žije zakliaty princ a ona tam bola náhodou odnesená a teraz jej neostáva nič iné, len pokúsiť sa kliatbu zlomiť – len tak sa jej podarí vrátiť domov k bratovi a zomierajúcej matke.
Napätie v prvých kapitolách prináša hlavne ten stret novodobého dievčaťa a takmer až stredovekého prostredia s palácom a princom. Úvod knihy je veľmi svižný a viac ako na vysvetľovanie sa zameriava na Harperine pokusy o útek a jej neustále trampoty s pochopením fungovania tamojšej spoločnosti. Ako moderné dievča napríklad absolútne nerozumie konceptu cti alebo sile sľubov či oddanosti a to je len malá časť z toho, s čím všetkým zápasí.
I give her a nod and turn for the door.

“Rhen,” she calls after me.
I pause in the doorway and face her.
“I’m not going to fall in love with you,” she says.
Her words are not a surprise. I sigh. “You won’t be the first.”
Táto časť knihy sa mi veľmi páčila a som rada, že autorka využila jej potenciál a naozaj sa mi snažila predstaviť vydesenú a zároveň odhodlanú dievčinu. Takisto sa mi páči jej koncept postáv. Rhen bol na jednej strane panovačný a možno aj trošku samoľúby, ale na druhej strane to bol princ, ktorého odmalička vychovávali k vládnutiu a vo svojom vnútri naozaj nebol až taký zlý človek, za akého ho Harper považovala. Ale najsilnejšou postavou bola samotná Harper.
Autorka vytvorila fyzicky nedokonalú dievčinu, ktoré napriek pochybnostiam okolia stále dokazovala, že je rovnako silná ako hocikto iný. Bola odvážna a tvrdohlavá, ale predovšetkým láskavá a súcitná, čo je vynikajúca kvalita pre niekoho, kto by mal zlomiť princovu kliatbu. Našťastie však túto knihu netvorila len romantická línia. Čo bolo výborné rozhodnutie.
Rhenova krajina má ťažkosti. Ohrozujú ju totiž vojaci inej krajiny a on sa je rozhodnutý urobiť všetko preto, aby ochránil svoj ľud. A toto rozhodnutie jeho aj Harper často postaví proti rôznym prekážkam a nepriateľom a každý nový problém im dovolí rásť a meniť sa, spoznávať jeden druhého a učiť sa robiť náročné rozhodnutia. To obohacuje dej, ktorý miestami plynul rýchlejšie a inokedy pomalšie, aby nakoniec vyvrcholil v epickom finále.
A Curse so Dark and Lonely je vydareným retellingom rozprávky o Kráske a Zvierati. Autorka mi predstavila hlavných hrdinov, ktorí nepochádzajú len z iných krajín, ale aj z iných časov. Rhen je klasický princ vychovávaný k tomu, že raz bude vládnuť, ale jedno zlé rozhodnutie mu prinesie trápenie v podobe neprelomiteľnej kliatby. Harper je dievča z moderného sveta, ktoré je zvyknuté na to, že ju všetci podceňujú a takisto je zvyknuté na samotu. Keď sa títo dvaja stretnú, je to doslova ako náraz dvoch balvanov, nakoľko sú obaja veľmi tvrdohlaví.
Ale ich stretnutie je viac ako len potenciálna romanca – ide o stretnutie dvoch rozdielnych svetov a to vytvára v deji zaujímavé napätie. Harper sa okrem toho snaží aj utiecť a vrátiť sa domov, no život jej sťažuje aj to, že nerozumie konceptu cti alebo oddanosti. Dej ako taký sa odvíja hlavne od tohto základného napätia a neskôr sa k tomu pridávajú aj iné zápletky, avšak nie je ich toľko, aby som sa v nich začala strácať a väčšina z nich sú orientované skôr politicky.
Vo svojej podstate ostáva kniha veľmi jednoduchá, čo je rozhodne dobrým rozhodnutím, lebo vďaka tomu vynikne autorkina práca s postavami. Nedostatkom však ostáva samotné plynutie deja – niekedy vyslovene uteká a niekedy sa plazí a sú to hlavne tie pomalé časti, ktoré knihu špatia. Našťastie tam je týchto momentov menej a od polovice knihy sa úplne vytratia. Táto kniha mi teda ponúkla zaujímavo vymyslený príbeh, silné postavy, silné emócie, napätie i dobrodružstvo a epické finále.
(A nie, v tejto knihe nie je žiadny milostný trojuholník.)




oficiálna anotácia:
Fall in love, break the curse.
It once seemed so easy to Prince Rhen, the heir to Emberfall. Cursed by a powerful enchantress to repeat the autumn of his eighteenth year over and over, he knew he could be saved if a girl fell for him. But that was before he learned that at the end of each autumn, he would turn into a vicious beast hell-bent on destruction.
Nothing has ever been easy for Harper Lacy. With her father long gone, her mother dying, and her brother barely holding their family together while constantly underestimating her because of her cerebral palsy, she learned to be tough enough to survive. But when she tries to save someone else on the streets of Washington, DC, she's instead somehow sucked into Rhen's cursed world.
Break the curse, save the kingdom.
A prince? A monster? A curse? Harper doesn't know where she is or what to believe. But as she spends time with Rhen in this enchanted land, she begins to understand what's at stake. And as Rhen realizes Harper is not just another girl to charm, his hope comes flooding back. But powerful forces are standing against Emberfall . . . and it will take more than a broken curse to save Harper, Rhen, and his people from utter ruin.

6 komentárov:

  1. Vyzerá to super! To si musím zohnať. :D Och, a ešte aj tá obálka je aká pekná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som voči tomu mala trochu predsudky, ale dosť sa mi to páčilo, hlavne aj preto, že tam ten milostný trojuholník nebol (vďaka bohu za to :D). Daj tomu šancu. Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť (aspoň tak, ako sa ti páči jej obálka).

      Odstrániť
  2. počuj, na teba je toto extrémne krátka recenzia :D och ja sa na knihu tak tešíííííííím :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo myslíš tým extrémne krátka? Ja som ani dlhšie nikdy nepísala! :P

      Odstrániť
  3. Ja som od autorky čítala Storm a to bolo celkom dobré, teda taká menšia jazda. Vôbec som si neuvedomila, že toto je tiež jej tvorba a to sa na knihu tiež chystám. Som zvedavá, či mi to sadne, ale tipujem, že áno...vyzerá to na originálny retelling, takže už len čas si nájsť na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že tejto autorke ide písanie takých oddychovejších kníh a táto sa jej dosť podarila. Tak dúfam, že sa bude páčiť aj tebe. ;)

      Odstrániť