nedeľa 27. januára 2019

V boji proti kráľovi | Síla ohně

Autor: Cinda Williams Chima
Názov: Síla ohně (angl. Flamecaster)
Séria: Sedmiříši v troskách (angl. Shattered Realms)
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy o vojne jedného kráľa proti čarodejníkom (možný výskyt drakov)
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.05


 „Zemřít je snadné, kouzelníčku. Mnohem těžší je zůstat naživu.“

Cinda Willimas Chima je síce na našom trhu nováčik, ale v skutočnosti sa za týmto menom skrýva skúsená americká autorka, ktorá má na konte hneď niekoľko úspešných sérií. Séria Sedmiříší v troskách veľmi voľne nadväzuje na jej snáď najúspešnejšiu sériu Seven Realms, za ktorú získala niekoľko prestížnych ocenení. Síla ohně je prvým dielom chystanej tetralógie, pričom jej záverečný diel by mal vyjsť ešte len tento rok.
Ako názov série napovedá, dej sa odohráva v potenciálnej magickej krajine, kde sa nejakým spôsobom vtlačilo sedem krajín, hoci na mape som bola schopná nájsť len päť, a hrozí jej zánik, nakoľko už je v troskách. Autorka sa však nezdržiavala tým, že by mi zložito vysvetľovala, kde je ktorá krajina, nakoľko to vlastne pre knihu nebolo až také podstatné a to je rozhodne plusom. Namiesto toho mi len vysvetlila základný konflikt, ktorý vznikol medzi jedným kráľovstvom a zvyškom sveta.
Kráľ tohto kráľovstva sa totiž rozhodol, že zničí nielen všetkých čarodejníkov a s nimi aj mágiu, ale hlavne kráľovský rod kráľovnej inej krajiny, nakoľko pred istým časom bola taká odvážna, že si dovolila odmietnuť jeho ponuku na sobáš. Tak sa milý kráľ začal správať ako vzťahovačná sebecká ženská a povedal si, že ak on nemôže mať kráľovnú, nebude ju mať nikto a popritom ešte celému svetu uštedrí lekciu, aby videl, čoho všetkého je schopný odkopnutý chlap.
Tento svet teda nie je práve príjemným miestom a to sa odráža aj na postavách, ktoré v príbehu vystupujú. Hlavnými postavami sú Ash a Jenna. Ash sa stal svedkom tragédie a miesto toho, aby jej čelil, sa rozhodol utiecť a prihlásil sa do prestížnej magickej školy, vďaka čomu by sa mohol stať liečiteľom, hoci on viac času trávi zabíjaním ľudí v snahe pomstiť sa tým, ktorí ho o brali o jeho blízkych a dúfa, že sa jedného dňa dostane k samotnému kráľovi, aby ho mohol zniesť zo sveta.
Jenna je omnoho viac tajomnejšia figúrka, nakoľko nepozná svoj presný pôvod a nevie, odkiaľ vlastne pochádza. Ľudia, ktorí ju vychovali, ju len adoptovali, no ona ich miluje. Okrem toho je však jej život pomerne náročný, nakoľko už od útleho detstva musí otročiť v jednej z mnohých baní. Nakoniec sa stane svedkom tragédie, rozhodne sa prezliekať za chlapca a stane sa z nej celkom zdatný pyrotechnik-ničiteľ. Je obyčajná, až na to, že ju z nejakého dôvodu hľadajú panovníci hneď niekoľkých krajín.
„Není spravedlivé, aby zaplatil takovou cenu. Láska už způsobila tolik utrpení, trápení a ztrát. Riskovat svůj život proto, že někoho milujeme, je ta nejhorší, ale zároveň i nejlepší věc na světě. A láska za to riziko stojí.“
Keď už spomínam postavy, nejde mi nespomenúť aj tie vedľajšie, ktoré boli v niektorých momentoch zaujímavejšie ako tie hlavné. Lila a Destin boli totiž takým tým klasickým príkladom postáv, ktoré nie sú záporné, ale ani kladné, nakoľko sa ešte nerozhodli, akú úlohu vlastne majú a tým do deja prinášali zaujímavý konflikt a napätie.
Dej samotný nebol až taký náročný a základná dejová línia bola vlastne veľmi jednoduchá – zabiť nepriateľského kráľa a pomstiť sa za to, čo vyviedol hlavným hrdinom. Avšak toto predsavzatie sa stretáva s mnohými prekážkami, čo v deji vyvolávalo napätie. Pokojnejšie a niekedy aj opisnejšie scény boli striedané tými akčnejšími, čo vytváralo veľmi zaujímavú dynamiku, avšak skutočné vyvrcholenie a tým pádom aj najnapínavejšie časti prišli až v závere, takže autorka dosť zdatne pracovala aj s gradáciou.
Takisto urobila dobré rozhodnutie, keď sa snažila príbeh príliš nekomplikovať, ale na druhej strane zase priamo v knihe nadhodila hneď niekoľko tém a problémov, ktoré bude riešiť v nasledujúcich knihách, čím si zabezpečila moju pozornosť a odhodlanie pokračovať v čítaní. Jediným výrazným nedostatkom pre mňa ostáva trošku zdĺhavejší úvod a fakt, že postavy takmer nič neprežívali, snáď akoby nemali ani emócie, čo v mnohých prípadoch vyznievalo komicky. Čo bol dosť problém, hlavne ak podobný jav nastal v napätých alebo vyslovene smutných situáciách.
Síla ohně je solídnym začiatkom novej série, v ktorej autorka naznačila základnú dejovú líniu a takisto predstavila niekoľko vedľajších línií. Okrem toho tiež predstavila hlavné postavy, ukázala mi ich život a vysvetlila ich konanie, čo je veľmi dôležité. Takisto sa jej podarilo vytvoriť hneď niekoľko zaujímavých vedľajších postáv, ktoré do deja prinášajú nielen napätie, ale aj kontrast, nakoľko sú to často postavy, pri ktorých nie je úplne jasné, či sú záporné alebo kladné.
Dej sa rozbieha o čosi pomalšie, než by sa mi páčilo, ale vďaka tomu som mala príležitosť skutočne sa zžiť s ústrednou dvojicou celej série. Neskôr sa dianie rozbehlo takým zvláštnym striedavým tempom, keď opisné a pokojnejšie časti striedali tie viac napäté a akčné. Vďaka tomu bola v knihe nastolená veľmi dobrá dynamika, ktorá vytvorila priestor pre gradáciu deja a tiež pomerne epické zakončenie. Autorka takisto veľmi svedomito dávkovala odpovede na nezodpovedané otázky, no do ďalších kníh si toho nechala oveľa viac neodhaleného.
Problémom je, že autorka sa nejako zabudla venovať aj ďalšiemu dôležitému prvku takmer každej knihy a tým sú emócie. Ani v jednom momente mi nebolo úplne priblížené, čo postavy cítia. To nemusí byť vždy nutne na škodu, ale v tomto prípade áno, nakoľko to vlastne pôsobilo, že charaktery jednotlivých postáv sa nijakým spôsobom nevyvíjali a ich vnútorné (ne)prežívanie vytváralo neželenú komickosť. Tým pádom to vyzeralo, že postavám na ničom nezáleží. Okrem toho mi však kniha ponúkla zaujímavý príbeh plný napätia a tajomstiev, ktoré chcem odhaľovať v ďalších pokračovaniach.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Tento napínavý fantasy příběh se odehrává v Sedmiříší známém z autorčiny předchozí knižní série, avšak o generaci později. Je prostoupený temnou magií, nebezpečenstvími, z nichž tuhne krev v žilách, a dvěma nezapomenutelnými postavami, které se pohybují na tenoučké hraně mezi životem a smrtí.
Hlavními hrdiny jsou Adrian sul'Han, zvaný Ash, školený léčitel obdařený magickými schopnostmi a syn královny Fellsu a Nejvyššího kouzelníka, jenž hoří touhou pomstít smrt svého otce, a Jenna Blandelowová, dívka s podivným znamením, kterou její tajemní rodiče opustili brzy po narození. Jejich cesty se setkají v Ardenu. Spojuje je nenávist k bezcitnému králi. Podaří se jim krále odstranit a zabránit tak válce? A dojde jejich láska naplnění?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára