štvrtok 17. januára 2019

Kto je hrdina a kto zloduch? | Vicious

Autor: V. E. Schwab
Názov: Vicious (čes. Neobyčejní)
Séria: Villains (čes. Darebáci)
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy o ľuďoch so zvláštnymi schopnosťami, ktorí nie sú vždy len hrdinovia
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.28


“When no one understands, that's usually a good sign that you're wrong.” 

Victoria (V. E.) Schwab je úspešná americká autorka, ktorá má na konte veľa úspešných kníh, ktoré píše aj pre mládež, aj pre dospelých. Tuzemskému publiku sa už tiež niekoľkokrát predstavila. Okrem toho, že dokáže vytvoriť naozaj nevšedný a často aj nezabudnuteľný príbeh, sa takisto venuje mnohým morálne silným témam. Výnimkou nie je ani jej kniha Vicious (čes. Neobyčejní), ktorá sa po niekoľkých rokoch dočkala aj pokračovania.
Koncept superhrdinov je známy skôr z komiksov a v posledných rokoch aj z televíznych obrazoviek. No bez ohľadu na to, či to boli komiksy ako filmy, vždy sa nás snažili naučiť, že každá sila vyžaduje zodpovednosť a to, že niekto má schopnosti z neho automaticky nerobí hrdinu. Pretože vždy záleží na tom, čo s týmito nadaniami urobí. A presne tomu sa venuje aj táto kniha.
Hlavnými hrdinami sú Victor a Eli, bývalí spolubývajúci a kamaráti z vysokej školy, ktorí sa pred desiatimi rokmi rozhodli, v mene zvýšenia autentickosti semestrálnej práce jedného z nich, podstúpiť zvláštny experiment – chcú totiž prežiť vlastnú smrť. Títo dvaja mladíci totiž žijú vo svete, kde sa pracuje s teóriou existencie akýchsi Neobyčajných, ľudí, ktorí zomreli, no vrátili sa do života obdarovaní schopnosťami.
Victor a Eli zistili, že je to práve kombinácia adrenalínu a bolesti, ktorá umožňuje telu prežiť túto obrovskú zmenu, ale už si neuvedomili niečo iné – že ak chcú vo svojom tele prijať novú silu, musia sa niečoho vzdať. Pretože nikto nemôže prežiť vlastnú smrť bez toho, aby sa niečoho nemusel vzdať.
A tak, hoci obaja nakoniec svoje schopnosti získajú, vyberú sa vlastnými cestami a stanú sa z nich nepriatelia. Victor skončí vo väzení za vraždu, ktorú vlastne nespáchal a Eli sa medzitým tvári ako hrdina, ktorý zbavuje svet neprirodzenej prítomnosti všetkých neobyčajných. A je jasné, že za tých desať rokov medzi týmito dvoma nevyrástla nehynúca láska a najradšej by jeden druhého „odprevadili na druhý svet“.
Tento príbeh ja vďaka tejto základnej línii pomerne temný a o čosi ponurejší, než sa na prvý pohľad môže zdať. Iste, nie je to prvý príbeh venujúci sa tematike priateľstva, ktoré sa zmenilo na nenávisť, ale vždy záleží na tom, ako je dej vystavaný. Autorka sa v tomto prípade rozhodla dej vystavať z rôznych časových línií, ktoré mi predstavovala súbežne. Niektoré kapitoly sa odohrávali teraz, iné pred desiatimi rokmi alebo pred pár dňami.
“But these words people threw around – humans, monsters, heroes, villains – to Victor it was all just a matter of semantics. Someone could call themselves a hero and still walk around killing dozens. Someone else could be labelled a villain for trying to stop them. Plenty of humans were monstrous, and plenty of monsters knew how to play at being human.” 
Vďaka tomu som mohla spoznať postavy a uvedomila som si, že Victor a Eli sú vlastne vo svojej podstate veľmi podobní, obaja sú ctižiadostiví a ambiciózni, no zatiaľ čo Eli nadobudol pocit, že ho Boh vyslal na svätú misiu zbaviť svet všetkých Neobyčajných, Victor vlastnú moc berie ako súčasť samého seba a hoci si uvedomuje, že Neobyčajní sú iní, nemyslí si, že by si kvôli tom zaslúžili smrť.
A toto je základný konflikt, okolo ktorého sa odvíja celý príbeh. Ten je, okrem toho, že je plný napätia a temnoty, aj výborným spôsobom vyskladaný, až to pôsobí dojmom, že postavy dokážu predpovedať budúcnosť. Takisto sú do deja zapracované zaujímavé témy akými sú hlad po moci, žiarlivosť, ale aj prebratie zodpovednosti za vlastné chyby a hlavne morálna otázka toho, čo je vlastne správne.
Tieto témy sú navyše často spracované z pohľadu niekoľkých výborne vykreslených a zároveň rôznorodých postáv, ktoré Victorovi a Elimu vynikajúcim spôsobom sekundujú. Autorka teda opäť vytvorila iný nový temný a uveriteľný svet, kde vystupovali výborne vykreslené postavy, s ktorými som celý dej naplno prežívala. Navyše je kniha takisto plná zamyslení, ktoré jej dodávajú niekedy nečakanú hĺbku.
V. E. Schwab aj v tejto knihe dokázala, že jednoducho vie. Nielen, že zakaždým dokáže vymyslieť úplne iný svet s inými pravidlami, ktorý je uveriteľný, ale navyše dokáže vytvoriť postavy, ktoré vedia chytiť za srdce. Vďaka konceptu ľudí s neobyčajnými schopnosťami pôsobí táto kniha ako komiks rozpísaný v románovej podobe, kde vystupujú hrdinovia a zloduchovia, pričom nie je jasné kto je kto, nakoľko ani hrdina a ani zloduch sa nespráva tak, ako si predstavujeme.
Victor aj Eli sú výborní hlavní hrdinovia, ktorí sú vo svojej podstate veľmi podobní a niekedy takmer až rovnakí, ale zaujímavé je, že sa napriek tomu správajú úplne odlišne, čo v príbehu vytvára základný konflikt. Ten je ešte umocňovaný témami, ktorými sa autorka zaoberá od hladu po moci, cez ambície až po ustanovenie, čo je vlastne dobré a čo zlé. Tieto témy sú zobrazované z uhlov pohľadov ostatných postáv, ktorých bolo tak akurát, aby perfektne doplnili dej. Ten bol zase vystavaný v niekoľkých časových líniách naraz, aby som mohla spoznať všetky postavy a vďaka tomu tiež gradovalo napätie.
Okrem toho bol každý aspekt príbehu premyslený do posledných detailov, vďaka čomu postavy vytvorili niekoľko veľmi zaujímavých a prekvapivých stratégií. Táto kniha teda mala všetko, čo očakávam od dobrej fantasy – mala nápad, spracovanie a myšlienku. Ale od V. E. Schwab som ani nič neočakávala. Ona vždy dokáže vytvoriť jedinečný svet a napínavý príbeh, v ktorom si nechá dosť priestoru na riešenie morálnych otázok.





oficiálna anotácia
Skvělý příběh o ctižádosti, žárlivosti, touze a nadpřirozené moci… Victor a Eli, dva samotáři, kteří se poznali na studiích, brzy zjistí, že je pojí společná vášeň k nebezpečí a zážitkům blízkým smrti a také že při vhodných příležitostech dokážou dobře rozvíjet své mimořádné schopnosti, dokud se jim jejich odvaha nevymkne z rukou. Victor po deseti letech utíká z vězení a za pomoci mladé dívky hledá svého dávného kamaráda, zatímco Eli pokračuje ve své misi zbavit se všech dalších nadpřirozených bytostí až na svou tajemnou a nepřemožitelnou pomocnici. Oba poháněni vzpomínkou na zradu a prohru jsou k nezastavení, ale kdo nakonec vyvázne se zdravou kůží?
Neobyčejných autorka přichází s drsným komiksově laděným příběhem, který vás zavede do světa, kde získaná nadpřirozená moc nemusí nutně vést k hrdinství a kde se na spojenectví příliš nehraje. Budete svědky fascinující charakterové studie, která vás donutí přemýšlet o tom, co znamená být hrdinou nebo zločincem, a zda je mezi nimi nějaký jasně definovatelný rozdíl.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára