štvrtok 3. januára 2019

Dáma s pištoľou pod sukňou | The Falconer


Autor: Elizabeth May
Názov: The Falconer
Séria: The Falconer
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy s prímesou steampunku odohrávajúca sa v Škótsku 19. storočia
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.76

“Sometimes the memories we cling hardest to are the ones that hurt us the most.” 

Elizabeth May je obľúbená autorka fantasy trilógie The Falconer, ktorá jej priniesla pozornosť i priazeň fanúšikov. Teraz pracuje na svojej ďalšej sérii, ktorú píše v spolupráci s Laurou Lam a podľa prvotných informácií by to mala byť feministická space opera. Okrem toho píše Elizabeth May aj pod pseudonymom Katrina Kendrick. Pod týmto menom vychádzajú jej historické romance.
Historické príbehy sú v poslednej dobe čím ďalej, tým populárnejšie. Každý autor však k tejto téme pristupuje inak. Niektorí sa vydajú cestou presných historických údajov, iní len použijú odlišnú historickú éru ako vhodné a príťažlivé kulisy. Niektorí však zájdu ešte ďalej – ich príbeh sa odohráva v minulosti a reflektuje dobu dávno zabudnutú, no prostredie si upravia podľa seba, až pôsobí úplne jedinečne. To je prípad aj tejto knihy.
Dej sa odohráva v 19. storočí a hlavná hrdinka Aileana sa musí podriaďovať prísnej spoločenskej etikete, ktorá jej zakazuje kamkoľvek sa pohnúť osamote, mať vlastné názory a nebodaj ešte túžiť po splnení nejakého vlastného sna – pričom je jasné, že správa mladá dáma by nemala mať žiadne ambície, nemala by sa príliš usmievať a takisto nesmie vyjadrovať svoj názor a ak chce smútiť nad smrťou matky, nesmie to robiť verejne, pretože je to spoločensky neprípustné.
Poviete si, že je to celé na hlavu, ale vzhľadom na dobu, v ktorej sa to odohráva, skutočne nejde o zlý sen. Takto to naozaj kedysi fungovalo. Preto sa ani nečudujem, že bola Aileana, taká večne nespokojná, stále rebelovala a potichu trpela oklieštenie prísnymi pravidlami, ktoré jej zakazovali prejavovať žiaľ, hoci len pred rokom sa stala svedkom vraždy vlastnej matky, z ktorej ju istá časť aristokracie podozrieva.
Aileana prešla za ten rok nesmierne dlhú cestu, pretože sa dozvedela, že fae, o ktorých počúvala len príbehy, sú naozaj skutoční a v celej svojej zvodnej kráse sa vydávajú medzi ľudí, tam si vyberú svoje obete, nakŕmia sa z nich a zanechajú po sebe len ich mŕtvoly. A Aileana sa venuje ich zabíjaniu, nakoľko dokáže vycítiť ich prítomnosť. Vďaka tomu sa z nej stala zaujímavá hrdinka, ktorá bola odvážna a odhodlaná, ale v niektorých momentoch ešte stále príliš naivná, čo viedlo k niektorým nelogickým rozhodnutiam, ktoré špatili inak pomerne dobre vystavaný dej.
Kiaran, hlavný hrdina, je presne takým fae, ako som si ich predstavovala na základe mytológie. Záhadné mocné bytosti, nesmrteľné a krásne, ktoré sú však zároveň brutálne, kruté a človek si nikdy nemôže byť istý, či sa práve snažia zachrániť váš život, alebo ho ukončiť. Čo je omnoho temnejšia predstava fae a do tohto príbehu sa hodí oveľa lepšie ako zromantizovaní krásni princovia, ktorých nám ponúka fantastika v súčasnosti.
“You know my mother thinks the waltz is indecent.”

I watch the couples dancing. They spin around the room, bodies pressed together. Close, intimate. The way dances should be.

“Your mother would find the sight of a chair leg indecent,” I tell her.
Tieto postavy skvele zapadali do deja, ktorý bol na jednej strane pochmúrny a smutný, takmer až temný a na tej druhej bol poriadne akčný a to vražedne rýchle tempo ma niekedy až zarážalo, avšak rozhodne to beriem ako niečo pozitívne. Vďaka tomu v deji nevznikali hluché miesta, nič nestagnovalo a ak niečo, tak skôr ja som strácala dych zo všetkých tých bojových scén.
V konečnom dôsledku som teda dostala temnú, veľmi dobre napísanú knihu odohrávajúcu sa v pochmúrnom prudérnom prostredí, v ktorom doslova rozkvitajú moderné technológie a postavy tu nielen strieľajú zo zbraní, ale aj lietajú v podivných kočoch. Toto je teda prípad knihy, v ktorom boli kulisy zvolené veľmi vhodne a potenciál naplno využitý, až do poslednej steampunkovej lampy. Škoda len tých šialených názvov jednotlivých fae, ktoré ma veľmi miatli – a spočiatku naivnej hrdinky, ktorá však má perspektívu konečne dospieť.
The Falconer je veľmi slušivým začiatkom novej série. Vo svojej podstate je to ďalší príbeh o vyvolenej, tento však ozvláštňujú nielen prostredie, ale aj výber kulís. Dej sa odohráva koncom 19. storočia v spoločnosti oklieštenej prísnymi pravidlami, ktoré v podstate zakazujú dámam dokonca aj dýchať bez povolenia alebo bez sprievodu gardedámy. Vďaka tomu je hlavná hrdinka Aileana frustrovaná a smutná. Avšak radosť jej robí jej vlastné bádanie a objavovanie – nakoľko toto je éra steampunku, takže počas lovov na fae pod sukňami nenosí dýky, ale špeciálne upravené pištole, plynové bomby a presúva sa na akomsi lietajúcom koči (presnejšie na ornitoptére poháňanej vlastným pohonom).
Ďalším dielikom tejto inovatívnej skladačky je aj temnejší pohľad na fae, ktoré sú presne také kruté a nevypočítateľné, ako sa o nich hovorí v mytológii a nie sú tieto zromantizované dokonalé božské stvorenia túžiace po láske a pochopení. Autorke sa podarilo využiť väčšiu časť potenciálu, ktorý už do série vložila.
Steampunk funkčne pracuje so všetkým prvkami, spoločnosť a predpisy etikety sú zaujímavý obmedzením i strašiakom a prítomnosť fae zase prináša prehĺbenie pochmúrnej atmosféry. Hlavná hrdinka je navyše príjemná osoba, ktorá nesedí na zadku a nenarieka nad svojim osudom, ale snaží sa s ním neičo robiť – hoci ani ju neobíde dohodnuté manželstvo. Skrátka, táto kniha má čo ponúknuť a ja som zvedavá, ako s postavami i celým príbehom bude autorka pracovať v pokračovaniach. No už teraz viem, že ma čaká dobrodružstvo, akcia, napätie, silné emócie a dej, v ktorom sa stále niečo deje.





oficiálna anotácia:

One girl's nightmare is this girl's faery tale
1844. Edinburgh. Eighteen-year-old Lady Aileana Kameron, the only daughter of the Marquess of Douglas, has everything a girl could dream of: brains, charm, wealth, a title—and drop-dead beauty. But Aileana only looks the part of an aristocratic young lady. She's leading a double life: she has a rare ability to sense the sìthíchean – the faery race obsessed with slaughtering humans – and, with the aid of a mysterious mentor, has spent the year since her mother died learning how to kill them.
Now Aileana is dedicated to slaying the fae before they take innocent lives. With her knack for inventing ingenious tools and weapons – from flying machines to detonators to lightning pistols – ruthless Aileana has one goal: destroy the faery who destroyed her mother.
The last in a line of female warriors born with a gift for hunting and killing the fae, Aileana is the sole hope of preventing a powerful faery population from massacring all of humanity. Suddenly, her quest is a lot more complicated. She still longs to avenge her mother's murder – but she'll have to save the world first.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára