nedeľa 29. septembra 2019

Dve sestry proti celému svetu | The Deathless Girls

Autor: Kiran Millwood Hargrave
Názov: The Deathless Girls
Špecifikácia: temný príbeh o dievčatách, ktoré neľahký život doviedol k ťažkej voľbe
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.99


“They came to call us the three sisters – two dark, one fair – and worse. The beautiful damned, the brides of Dracul, the deathless girls.”


Kizzy a Lil sa narodili do kočovnej spoločnosti. Neustále na cestách sa naučili spoliehať jedna na druhú. Stále sú spolu, držia pri sebe a vedia, že čokoľvek im osud nadelí, vyrovnajú sa s tým spoločne. Avšak v predvečer „obradu dospelosti“, vďaka ktorému by sa mali dozvedieť, čo pre nich osud chystá, sa niečo stane. Ich malý dočasný tábor napadnú vojaci, väčšinu ľudí zabijú a všetko vypália – so sebou zoberú len zajatých mladých a schopných, z ktorých plánujú urobiť otrokov.
Kizzy a Lil sa vďaka tomu dostanú na bojarský dvor, kde sa z nich majú stať slúžky, alebo len skrátka dievčatá, s ktorými si každý môže robiť, čo sa mu len zachce. No do cesty sa im pripletú nielen ďalší otroci, ale aj páni a dve sestry čelia dôležitým rozhodnutiam – či majú uchopiť malý náznak šťastia, alebo majú radšej držať spolu, ako kedykoľvek predtým.
Aby som sa priznala na začiatok, Stokerovho Drakulu som nikdy nečítala a nikdy som po tom ani netúžila. Ale vďaka rôznym filmom mi bola známa predstava troch „neviest“, ktoré by mali byť prítomné v tejto knihe. Avšak dosť dlho mi trvalo uvedomiť si, akým spôsobom vlastne autorka tento príbeh zamýšľala rozprávať.
Dostala som príbeh Lillai a Kisaiye (ktoré v knihe volali Lil a Kizzy, čo ma rozosmialo, keďže anglicky hovoriaci autori vždy predpokladajú, že každé meno, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza, sa dá skrátiť na nejakú poangličtenú verziu), dvojčiat, ktoré patrili ku kočovníkom. Ich život nebol ľahký, nakoľko museli čeliť veľkým predsudkom a aj nenávisti – avšak podobne sa aj ony správali voči ľuďom, ktorí žili na jednom mieste.
Vlastne medzi nimi existovala jedna veľká priepasť a všetci sa riadili pravidlom „keď sa to nedeje mne, je to dobré“. Takže sa v podstate nikto nepozastavoval nad tým, že vojaci zabíjali a zotročovali kočovníkov, lebo „aspoň nezotročovali nás žijúcich v mestách a dedinách“, čo je rozhodne chorá a veľmi uveriteľná logika, z ktorej sa mi zdvíhal žalúdok. Pretože takto to naozaj funguje, dokonca aj dnes, a ja som rada, že autorka sa rozhodla na túto tému poukázať, hoci viem si predstaviť, že mohla zájsť aj do väčšej hĺbky.
“Purpose,” she said. “I have purpose now, Lil. Though I can tell you will not join me in it.”
“You think you know me so well,” I said, and fear and sadness rocked my voice and made it shake. “But you forget the most important thing.” She jutted out her chin defiantly, and I walked to her and smoothed the set of it away. Her skin was frost.
“I love you, Kisaiya. You might not believe in fate, but I know mine is shared with yours. And no choice I take, earthly or unearthly, can be to step away from you.”
Príbeh sám o sebe je veľmi pochmúrny a smutný, nakoľko je v ňom opísané hlavne to, ako tieto dve sestry o všetko prišli a ich budúcnosť je zrazu neistá a dosť temná. Boli totiž vychované istým spôsobom a súčasťou ich niekdajšieho života bol aj „obrad dospelosti“, počas ktorého im mala najmúdrejšia žena kmeňa čítať z dlane a povedať im, čo je ich osudom. Čo v podstate do deja dostalo len väčší smútok, nakoľko to bol ďalší kus ich životov, o ktorý takmer prišli.
Vo svojej podstate je však tento príbeh veľmi komorný. Nie, že by v ňom vystupovalo tak málo postáv, je skôr menší, čo sa týka deja. Sestry sa dostanú na panstvo, tam prežijú niekoľko smutných týždňov, počas ktorých je Kizzy ešte viac divokejšia a ešte odhodlanejšia všetkých pozabíjať (najlepšie počas toho, ako bude utekať), a Lil zase nachádza svoju vnútornú silu a užíva si akúsi zvláštnu romancu s jedným z miestnych dievčat, čo jej zase sestra, očividne zaujatá voči ľuďom z miest a dedín, neustále vyčíta. No a po tomto všetkom Kizzy unesú do Drakulovho hradu a Lil sa ju vyberie hľadať.
Tempo je teda poriadne rýchle, dej priamočiary, ale nemôžem povedať, že by sa mi kniha nečítala dobre. Práve naopak. Autorka má príjemný lyrický štýl, ktorý zapôsobil najmä na moje city a dosť výrazne na nich brnkal. Hoci na druhej strane musím priznať, že najväčším nedostatkom knihy bolo rozlúštiť, čo je vlastne jeho zámerom.
Drakula sa spomína niekoľkokrát ako taká tá temná figúrka, ktorej sa všetci boja. Upíri sa začnú spomínať vlastne až v záverečnej tretine a všetko sa vysvetlí na posledných asi dvadsiatich stranách. Autorka nechcela zobraziť boj týchto dievčat s upírmi, ale ich životnú cestu a dôvody, ktoré ich viedli k istým rozhodnutiam. V tomto smere som bola nesmierne spokojná, ale na druhej strane by som bola iste spokojnejšia, ak by som o tomto zámere vedela už skôr.
The Deathless Girls vôbec nie je tým, za čo sa vydáva. Je to síce temný a emóciami presýtený príbeh, avšak skôr ako bojom proti zlu, sa autorka zaoberala vyrozprávaním životnej cesty dvoch sestier. Jej štýl bol však príjemný, miestami až lyrický, čo rozhodne priaznivo pôsobilo nielen na moje citové rozpoloženie, ale aj na atmosféru. Navyše sa jej podarilo vcelku jasne pomenovať témy akými sú nenávisť, predsudky a strach, ktorým niektorí ľudia dennodenne čelia aj dnes. Vo výsledku som teda s knihou bola spokojná, bolo to príjemné čítanie, avšak nemôžem sa zbaviť pocitu, že na mňa mohol zapôsobiť o čosi viac, ak by autorkin zámer nebol až taký tajomný.

oficiálna anotácia:
They say the thirst of blood is like a madness – they must sate it. Even with their own kin.
On the eve of her divining, the day she'll discover her fate, seventeen-year-old Lil and her twin sister Kizzy are captured and enslaved by the cruel Boyar Valcar, taken far away from their beloved traveller community.
Forced to work in the harsh and unwelcoming castle kitchens, Lil is comforted when she meets Mira, a fellow slave who she feels drawn to in a way she doesn't understand. But she also learns about the Dragon, a mysterious and terrifying figure of myth and legend who takes girls as gifts.
They may not have had their divining day, but the girls will still discover their fate...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára