streda 4. septembra 2019

Ako sa rodí povstanie | Red Rising

Autor: Pierce Brown
Názov: Red Rising (slov. Červený úsvit; čes. Rudý úsvit)
Séria: Red Rising Saga (čes. Rudý úsvit)
Diel: prvý
Špecifikácia: YA sci-fi o boji nielen za slobodu
Slovenské alebo české vydanie: Aktuell, 2019 (SR); Triton, 2016 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.27


“I would have lived in peace. But my enemies brought me war.” 


Kníh o tom, ako sa utláčaný národ postaví na odpor svojim utláčeteľom, je nespočetné množstvo. Avšak v niektorých autori zabúdajú na to, že na úspešné povstanie niekedy potrebujú viac ako len pár zbedačených odvážlivcov alebo nebodaj nejaký veľkolepý mučenícky akt. Niekedy je potrebné presadiť zmenu zhora a som rada, že na to Pierce Brown pamätal pri písaní tejto knihy.
Darrow je Červený, čo v preklade znamená, že je posledný z posledných, otrok systému, ktorý bol zrodený len preto, aby slúžil a nikdy sa na nič nepýtal. Zvláštne je, že je vo svojom smutnom živote relatívne šťastný, až ho oň neoberie krutá rana osudu. Darrow sa zrazu dostane do spoločnosti revolucionárov, snáď dokonca radikálov, ktorý mu ukážu skutočnú tvár Marsu a ponúknu mu nový život –ak to však chce, musí pristúpiť na ich podmienky.
Čiže ho preoperujú na Zlatého, príslušníka najvyššej kasty, aby sa mohol dostať do ich elitnej školy, stať sa vysokopostaveným generálom (alebo niekým možno ešte významnejším), aby potom z pozície moci mohol viesť revolúciu Červených a vdýchnuť tak život snu niekoho iného.
Osobne sa mi tento koncept veľmi poznáva, lebo hoci je veľmi chladnokrvný a rozhodne surový, je niečím, čomu som dokázala veriť. Darrow bol typ postavy, ktorá vlastne vplyvom toho, kde sa narodil a neskôr toho, čo z neho urobili, nemala vlastnú identitu. Mal svoje meno a svoj pôvod, ale stále potreboval prísť na to, kým bude – či pomstiteľom alebo osloboditeľom. Čo znie rozhodne veľmi dobre, avšak oveľa lepšie, než dejové rozloženie tejto knihy.
Začiatok bol pomerne zaujímavý. Bezútešný život Červených, ktorí bez ohľadu na to, ako sa veľmi snažili, nikdy nedokázali získať nijakú výhodu – hoci vedeli, že na ňu majú nárok. No neprotestovali, skrátka svoj údel prijali ako hotovú vec. Začiatok bol teda hlavne emocionálne veľmi náročný a tiež zaujímavý, čo vyvrcholilo v poriadne dramatickú a srdcervúcu scénu.
Lenže potom Darrow pristúpil na ponuku ostatných a tu sa dej na dlhý čas zastavil a keď sa už niekam posunul, tak sa vyslovene plazil ako had (a asi sa plazil cez črepiny, že mu to tak trvalo). Chápem, že autor chcel ukázať, ako sa z Červeného stáva Zlatý, ako mocnie a ako sa učí, ale osobne si myslím, že to bolo totálne zbytočné.
“Death isn't empty like you say it is. Emptiness is life without freedom, Darrow. Emptiness is living chained by fear, fear of loss, of death. I say we break those chains. Break the chains of fear and you break the chains that bind us to the Golds, to the Society. Could you imagine it? Mars could be ours. It could belong to the colonists who slaved here, died here." Her face is easier to see as the night fades through the clear roof. It is alive, on fire. "If you led the others to freedom. The things you could do, Darrow. The things you could make happen." She pauses and I see her eyes are glistening. "It chills me. You have been given so, so much, but you set your sights so low."
Niektoré záležitosti je potrebné vysvetľovať, ako fungovanie sveta, jeho pravidlá a všetko ostatné, ale niečo je lepšie ponechať na predstavivosti čitateľov. Lenže to bol autorov najväčší problém – to, ako mi všetko potreboval vysvetľovať a niekedy pokojne aj opakovane. Akoby som nemala žiadnu predstavivosť.
Našťastie sa dej niekedy v polovici skutočne rozbehol – teda, nie že by zrazu začal utekať, ale aspoń opisované udalosti boli zaujímavejšie. Všetkému napomáhal aj autorov prístup. Pretože sa nesnažil stvoriť postavu, ktorá sa ukázala na scéne a zrazu ju všetci nasledujú. Ak niečo, tak Darrow to mal rovnako ťažké ako všetci ostatní, rešpekt a oddanosť si musel zaslúžiť, no najskôr sa niekoľkokrát musel popáliť, musel byť opakovane zradený, aby si uvedomil, ktorá cesta je tá pravá.
V tomto smere bola kniha výborná, hoci koncept akejsi „arény“, v ktorej proti sebe bojujú tímy zasvätené bohom rímskej mytológie, je určite známy aj tým, ktorí Hry o život nikdy nečítali. Navyše to bolo celé postavené na princípe hry „ukradni vlajku“, pričom víťazom sa stáva tím, ktorý všetkých porazí. Samozrejme, túto hru sledujú „hľadači talentov“ a vyberajú si svojich budúcich žiakov, pričom svoju cestu k tejto hre si nájde aj byrokracia a hlavne úplatkárstvo.
V skratke, Red Rising je veľmi dobre napísaná kniha, v ktorej sa autor rozhodol rozvinúť logickú myšlienku, že ak chcete vyhrať povstanie, lepšie je vyvolať ho zmenou zhora. Jeho svet je inšpirovaný nielen rímskou mytológiou, ale aj rímskym štátnym zriadením (s tým rozdielom, že rozhodne nejde o republiku), pričom táto vesmírna spoločnosť je prísne kastová (rozdelená na farby), avšak je v nej možné nájsť nielen senátorov a učencov, ale napríklad aj prétoriánov.
Decká tu hrajú nebezpečnú krvavú hru, ktorej výsledok má rozhodnúť o ich budúcnosti a autor bol skutočne chladnokrvný, keď opisoval osudy svojich hrdinov. Bolo to chladné, bolo to krvavé, bolo to nesmierne zaujímavé Hlavne som rada, že Darrowa nepremenil na takú tú typickú figúrku, ktorú milujú a nasledujú všetci, čo sa s ním stretnú – v tejto knihe si totiž rešpekt musí zaslúžiť. Jediným skutočným nedostatkom tak ostáva to, že prvá polovica kniha ma takmer zabila tým, aká bola rozvláčna a nudná.


oficiálna anotácia:
The Earth is dying. Darrow is a Red, a miner in the interior of Mars. His mission is to extract enough precious elements to one day tame the surface of the planet and allow humans to live on it. The Reds are humanity's last hope.
Or so it appears, until the day Darrow discovers it's all a lie. That Mars has been habitable – and inhabited – for generations, by a class of people calling themselves the Golds. A class of people who look down on Darrow and his fellows as slave labour, to be exploited and worked to death without a second thought.
Until the day that Darrow, with the help of a mysterious group of rebels, disguises himself as a Gold and infiltrates their command school, intent on taking down his oppressors from the inside. But the command school is a battlefield – and Darrow isn't the only student with an agenda.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára