utorok 17. septembra 2019

Prepletené osudy postáv | The First Girl Child

Autor: Amy Harmon
Názov: The First Girl Child
Špecifikácia: fantasy príbeh o sile presvedčenia, viery a schopnosti obetovať sa
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.33


“We do not live to endure. We endure so someday we can... live.”


Saylok je veľmi zaujímavé miesto. Je to ostrov, ktorý obýva šesť samostatných kmeňov, na ktoré dohliada nielen dômyselne zvolený kráľ, ale aj celý zástup akýchsi kňazov, ktorí okrem starovekých rún chránia aj rôzne iné tajomstvá a v mene ľudu komunikujú s bohmi a v ich mene vykonávajú obety. Je to však miesto, kde ambícia a túžba po moci je často mocnejšia ako láska či zodpovednosť.
Miesto, kde jedna mladá žena, využitá a pokorená, zatrpknutá všetkým zlým, čo zažila, prekľaje svoj ľud – aby muži tohto národa nemali viac ženy, ktoré by mohli zanedbávať a využívať podľa toho, ako sa im zachce. Saylok sa zrazu zmení na ostrov plný zúfalcov, ktorí urobia čokoľvek preto, aby ich národ prežil. Budú kradnúť a rabovať, intrigovať a ešte viac ovládať ženy, ktoré im ostali. Miesto toho, aby konečne pochopili lekciu, ktorú im zatrpknutá umierajúca žena chcela uštedriť.
Podľa anotácie som očakávala, že toto bude vysoko romantický, no na druhej strane aj akčný príbeh o tom, ako sa dvaja stretnú, zamilujú a spoločne zmenia osud svojho zomierajúceho národa. Avšak realita je trochu odlišná, pretože hoci obsah na zadnej strane obálky sľubuje príbeh Bayra a Alby, už ale nehovorí o všetkých tých ostatných osobách, ktoré sú také dôležité a ktoré mi tiež tento príbeh rozprávajú.
Miesto nejakej jednoduchej akčnej rozprávky je tento príbeh hlavne o ľuďoch. Je to ako nádherne vyrozprávaná mozaika, v ktorej má každé slovo svoje presne určené miesto, v ktorom ma fascinovalo úplne všetko od opisov, cez prežívanie postáv, až po to, akým spôsobom zasahovali do príbehu a ako príbeh na oplátku ovplyvňoval ich.
Čítala som o postavách, ktoré prišli o všetko, no napriek tomu sa rozhodli ísť ďalej. Stáli na okraji priepasti, no nakoniec odišli od okraja a objali to, čo im v živote ešte ostali. Prežívala som starosti i trápenia tých, ktorým osud od cesty staval obrovské prekážky, no ja som ich spolu s nimi prekonávala a držala som im palce, keď sa snažili z každej novovzniknutej situácie vyťažiť úplné maximum.
“I fear Bomboska will not be what she imagines. No place ever is, and she is of Saylok now, whether she realizes it or not. I’ve come to believe that home is not a place. Home is inside of us. Home is the people we love. Home is what we strive for.”
Obdivovala som, ako sa vďaka tomu všetkému zmenili a ako často, bez ohľadu na okolnosti a skúšky, dokázali vytrvať vo svojej viere, vo svojom presvedčení, pretože im to dodávalo silu stále kráčať vpred. No tiež som sa hnevala na všetkých tých žiarlivých intrigách, na bolestivých skúškach a neprávostiach, ktorým museli všetci čeliť.
No a až po tomto všetkom bol tento príbeh o Bayrovi a Albe. O ich ceste životom, ktorá bola vyrozprávaná ústami ostatných postáv, ktoré to prežívali spolu s nimi, ktoré z nich urobili to, čím boli nakoniec. Sledovala som ich cestu životom, to ako postupne rástli z detí a stali sa z nich silní mladí ľudia ochotní nielen obetovať, ale aj prijať to, čo im život ponúka. No nie preto, aby mohli ničiť, ale aby mohli chrániť a tvoriť, aby priniesli mier miesto vojny, pretože boli pripravení skloniť hlavu a skrátka pokračovať ďalej.
Tento príbeh som sledovala očami mnohých, bol nádherný, láskavý i krutý, smutný i veselý, plný úplne úžasných myšlienok, ktoré je možné donekonečna opakovať a vždy si z nich odniesť niečo iné. (Hoci si myslím, že by bolo najlepšie skrátka na začiatok knihy vložiť úvodzovky a potom za posledné slovo, pretože celá táto kniha je jedna obrovská krásna myšlienka.)
Táto kniha je vďaka tomu všetkému silná z mnohých rozličných dôvodov, no najmä je neopakovateľná a jedinečná v posolstve, ktoré v sebe niesla. No a napriek tomu, ako veľmi sa snažím opísať krásu tohto príbehu, mám pocit, že stále zlyhávam a že najjednoduchšie bude skrátka poradiť vám, aby ste si ju prečítali a sami posúdili, čo vám tento príbeh môže ponúknuť.
Mňa úplne očaril. Zamilovala som sa do každého jedného slova, do každej jednej postavy a všetko som s nimi prežívala. Všetky skúšky, všetky odmeny. Plakala som s nimi, trápila sa ich problémami a tešila sa ich šťastiu. No a po dočítaní vo mne ostal pocit absolútnej plnosti a neskonalej vďačnosti, že som si niečo takéto nádherné vôbec mohla prečítať.


oficiálna anotácia:
Bayr of Saylok, bastard son of a powerful and jealous chieftain, is haunted by the curse once leveled by his dying mother. Bartered, abandoned, and rarely loved, she plagued the land with her words: From this day forward, there will be no daughters in Saylok.
Raised among the Keepers at Temple Hill, Bayr is gifted with inhuman strength. But he’s also blessed with an all-too-human heart that beats with one purpose: to protect Alba, the first girl child born in nearly two decades and the salvation for a country at risk.
Now the fate of Saylok lies with Alba and Bayr, whose bond grows deeper with every whisper of coming chaos. Charged with battling the enemies of their people, both within and without, Bayr is fueled further by the love of a girl who has defied the scourge of Saylok.
What Bayr and Alba don’t know is that they each threaten the king, a greedy man who built his throne on lies, murder, and betrayal. There is only one way to defend their land from the corruption that has overtaken it. By breaking the curse, they could defeat the king…but they could also destroy themselves.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára