štvrtok 26. septembra 2019

Keď muži šili šaty | Spin the Dawn

Autor: Elizabeth Lim
Názov: Spin the Dawn
Séria: The Blood and Stars
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy inšpirovaná ázijskými kultúrami o mágii a putovaní za snami
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.11


“Seize the wind. Don't become the kite that never flies.”


Maia, hlavná hrdinka, žije vo svete, ktorý je plný príbehov o starej mágii, ale aj predsudkov. Keďže je žena, jej miesto je v kuchyni, kde má ticho skláňať hlavu a nechať mužov, aby sa o ňu postarali. Lenže Maia odmalička rada šila a túži po tom, aby sa z nej stala najlepšia krajčírka. Túži ísť v šľapajach svojho otca, hoci je pre ňu táto cesta zakázaná. Lenže nakoniec možno nebude mať na výber.
Dvaja jej bratia sú mŕtvi a ten tretí sotva žije. Jej otec je starý. No napriek tomu na dvere ich skromného príbytku zaklope vyslanec a oznámi im, že cisár potrebuje nového krajčíra a tým by sa mohol stať práve Main otec. No je to Maia, ktorá sa prezlečie za svojho brata a vyberie sa do cisárskeho paláca. Lenže v tom čase ešte nevie, aké prekážky sa jej postavia do cesty a čo všetko bude musieť pre svoj sen obetovať.
Svet tejto série je očarujúci – inšpirovaný ázijskými kultúrami a tiež mytológiou, je plný presne tých predsudkov a prísnych pravidiel, ktoré som očakávala. V tomto svete je úloha ženy presne určená a rozhodne to nie je niečo dôležité. Žiadne slávne mená, žiadne pocty – len práca v kuchyni a rodenie detí. Napriek tomu to bol krásne čarovný svet plný magických príbehov, ale aj strachu z niečoho nového a iného.
Je to dosť klišé prostredie, to uznávam, ale napriek tomu ma očarilo, keďže mi tak veľmi pripomínalo môj obľúbený príbeh o Mulan. A tu vlastne podobnosť s Mulan ani nekončí, pretože Maia akoby vlastne bola Mulan (predpokladám, že pre autorku bolo jednoduché inšpirovať sa práve príbehom o Mulan, keďže pre vydavateľstvo Disney napísala knihu s názvom Reflection, ktorá je o Mulan).
Maia je zviazaná prísnymi pravidlami, ale napriek tomu túži po niečom viac. Chce uznanie, chce šiť a chce zachrániť svoju rodinu – predovšetkým chce navrátiť česť svojej rodine, ktorá akosi zhrdzavela po tom, ako zomrela jej matka a jej otec bol nútený vzdať sa úspešného krajčírstva vo veľkom meste, aby sa následne odsťahoval do malého prístavu, kde naňho svet takmer zabudol.
“I want you to know that some journeys have ends, but not this one. This one will change you. Irrevocably.”
“Don't all journeys change you?”
“It isn't the same.” He leaned forward. “I, too, once journeyed beyond the stars.”
“What did you find?”
His voice turned lethally soft. “That it's just the beginning.”
Maia je aj odvážna aj tvrdohlavá, tiež hrdá, no napriek všetkému je to žena zvyknutá na to, že klopí pohľad a prispôsobuje sa príkazom ostatných. Keď sa prezliekla za chlapca a vydala sa na cestu do cisárskeho paláca, dúfala, že niečo dosiahne. Lenže urobiť chlapca z dievčaťa chce viac ako len plochú hruď a krátke vlasy. Hlavne ak má Maia súťažiť s ďalšími krajčírmi o pozíciu na cisárskom dvore.
Táto časť knihy ma nesmierne bavila, hoci bola poznačená naivitou – pretože Maia bola naivná a plná ideálov, ktoré sa rozpadali rovnako rýchlo ako rozpáraná látka. Napriek tomu ma čítanie bavilo, pretože príbeh mal v sebe napätie i istú dobrodružnosť, dokonca aj emóciu a náznak snáď romantiky. Lenže potom som zistila, čo presne mi na tejto knihe prekáža – aká príšerne málo rafinovaná je.
Postavy akoby nemali tajomstvá, respektíve nie nadlho. Všetko vždy pekne vysvetlili s najmenšími detailmi, tým pádom som si nič nemusela domýšľať a vlastne som ani celkovo nemusela premýšľať. To isté sa vzťahovalo aj na dej – postavy mi presne povedali, čo idú urobiť a ako, pričom sa to presne tak isto aj odohralo.
Dej bol kvôli tomu lineárny, nanajvýš predvídateľný a jednoduchý, hoci aspoň bol poriadne dobrodružný. Oceňujem, že sa autorke podarilo aspoň naznačiť nejaké emócie alebo vývin v charakteroch postáv. Vďaka čomu bol samotný záver pomerne zaujímavý a istým spôsobom na mňa zapôsobil. Nuž a ako už býva zvykom pri tomto type kníh, dokonale ma navnadil na prípadné pokračovanie.
Spin the Dawn je teda o čosi jednoduchší príbeh, než som očakávala. Dej v ňom je až žalostne lineárny a predvídateľný, neskrýva v sebe žiadnu rafinovanosť, keďže autorka mi všetko servírovala na striebornom podnose. Tým pádom som pri čítaní nemusela premýšľať, len som sa nechala pohltiť tou dobrodružnou cestou. Vďaka tomu všetkému je z tejto knihy fajn oddychovka vhodná skôr pre mladšie vekové kategórie. Viac ako čokoľvek iné je to rozprávka, čo však nič nemení na fakte, že to bolo príjemné a jednoduché čítanie s celkom zaujímavými postavami, ktoré mi prirástli k srdcu.



oficiálna anotácia:
Maia Tamarin dreams of becoming the greatest tailor in the land, but as a girl, the best she can hope for is to marry well. When a royal messenger summons her ailing father, once a tailor of renown, to court, Maia poses as a boy and takes his place. She knows her life is forfeit if her secret is discovered, but she'll take that risk to achieve her dream and save her family from ruin. There's just one catch: Maia is one of twelve tailors vying for the job.
Backstabbing and lies run rampant as the tailors compete in challenges to prove their artistry and skill. Maia's task is further complicated when she draws the attention of the court magician, Edan, whose piercing eyes seem to see straight through her disguise.
And nothing could have prepared her for the final challenge: to sew three magic gowns for the emperor's reluctant bride-to-be, from the laughter of the sun, the tears of the moon, and the blood of stars. With this impossible task before her, she embarks on a journey to the far reaches of the kingdom, seeking the sun, the moon, and the stars, and finding more than she ever could have imagined.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára