nedeľa 8. septembra 2019

Keď sa osudy prepletajú | The Girl the Sea Gave Back

Autor: Adrienne Yound
Názov: The Girl the Sea Gave Back
Séria: Sky in the Deep
Špecifikácia: fikcia inšpirovaná Vikingami o hľadaní vlastného osudu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.68


“There will always be war, Halvard. War is easy. It comes again and again, like waves to a shore.”


Od udalostí knihy Sky in the Deep ubehlo desať rokov. Desať rokov, počas ktorých sa dva znepriatelené klany učili žiť vedľa seba ako spojenci a namiesto na boj sa pripravovali na spokojný a možno aj trochu nudný život. Lenže ako to už býva, mier nie je nikdy zaručený, pretože vždy sa nájde iný nepriateľ, ktorý chce to, čo máte vy. Tým nepriateľom sú Svellovia, ktorí si robia chute na územie fjordu a nič ich nezastaví – dokonca ani zrada vo vlastných radoch.
Tento príbeh mi striedavo rozprávali Tova a Halvard. Obaja pritom mali hrozne veľa spoločného, nakoľko v nich drieme veľký strach, avšak každý sa s ním vyrovnáva po svojom. Tova žije na území kladu, ktorého členovia sa jej boja a nenávidia ju. Ako šesťročnú ju totiž k ich brehom privialo more a ich duchovný vodca, akýsi vikingský šaman komunikujúci s bohmi, sa rozhodol si ju ponechať ako svoje domáce zvieratko, pretože dokáže z rún čítať budúcnosť. Tova tak žije v strachu, ktorý ju paralyzuje a diktuje každý jej krok.
Halvard zase ako malý zažil stratu, prežil hrozné hrôzy a nakoniec našiel nový domov. Lenže na neho čaká úloha náčelníka a to je post, o ktorý nikdy nežiadal a bojí sa ho prijať. Avšak vďaka jeho rodine v ňom tento strach prežíva skôr ako obava a snaha všetkým dokázať, že je hodný takej veľkej cti. Avšak stále sa vracia k tej zákernej otázke „čo ak to nedokážem?“. No a osudy týchto dvoch mladých ľudí sa veľmi zaujímavým spôsobom prepletú.
Autorkin štýl ma uchvátil aj v tejto knihe. Veľmi som sa naň tešila, nakoľko v sebe skrýva istú poéziu a krásu bez ohľadu na to, aké hrôzy opisuje. Lenže tento príbeh je odlišný od toho predchádzajúceho. Je oveľa svižnejší a dynamickejší, nakoľko som v ňom mala možnosť sledovať veľa akcie a hlavne veľa skratkovitých rozhodnutí motivovaných nielen strachom, ale aj nenávisťou, láskou a niekedy skrátka inštinktom.
Príbeh sa odohráva v časovom úseku len niekoľkých dní, čiže prakticky neostáva priestor na to, aby som sa nudila. Rovnako ako postavy. Lenže vďaka týmto divokým udalostiam mohli postavy rásť a to bol najskôr autorkin zámer – ukázať mi postavy preverované naozaj až krutým spôsobom, aby tak mohli rásť a meniť sa.
“It seems wrong,” I said, watching the stare flow in the darkness.
“What does?”
“To spend time on a ceremony. None of this will matter tomorrow.”
“That’s why we have to do it.” She took hold of my vest. “If we’re going to fight, we have to know that we are still who we are. If we’re going to die we have to know that we’re dying for something.”
Halvard vďaka tomu dospel. Bol viac mužom pripraveným chrániť ostatných, aj keby ho za to ostatní mali súdiť. Stále v ňom prežívala akási obava, ale dokázal ju lepšie kontrolovať. Čo z neho robilo nesmierne ľudského hrdinu. No nemôžem si pomôcť, stále mám pocit, že Halvardova línia bola popri tej Tovinej len akási rozširujúca. Skrátka Tova bola hlavnejšia postava tejto knihy, hoci aj Halvard bol dôležitý.
Tova tiež dospela, avšak na ňu čakala náročnejšia cesta. Už som spomínala, že jej život ovládal strach a vďaka tomu aj akýsi naučený zvyk. Hodím kamene, poviem budúcnosť a nestarám sa, ako to dopadne pre všetkých zúčastnených. Akoby otupela. A zrazu je konfrontovaná s tým, čo urobila. Vidí, čo spôsobila jej predpoveď a nájde samu seba na chodníku, po ktorom už viac nechce kráčať.
Halvardov aj Tovin príbeh sa krásne dopĺňajú. Napriek všetkým tým bojom mohli vyniknúť nielen ich obavy, ale aj to, ako ich postupne prekonávajú. Vďaka autorkinmu štýl bol navyše dej veľmi citlivo vyrozprávaný, nikdy som nestrácala kontakt s emocionálnou líniou. Všetko som to vlastne prežívala spolu s postavami, ten strach, niekedy hrôzu, smútok i znechutenie, radosť i nádej v niečo lepšie. Pretože toto bol hlavne príbeh o tom, že naozaj môžeme ovplyvniť svoj osud, len v sebe musíme nájsť odvahu, aby sme sa o to pokúsili.
The Girl the Sea Gave Back je síce kniha, ktorá sa odohráva v tom istom svete ako Sky in the Deep, dokonca sa tam objavia aj tí istí hrdinovia, no napriek tomu by nemohla byť odlišnejšia. Tam, kde bola prvá kniha skôr melancholická a pomalá, v ktorej sa veľa nedialo, tam bola táto druhá nesmierne akčná a dynamická, pričom som takmer až strácala dych. A mytológia a hlavne mágia tu tiež mali oveľa väčšie slovo. Halvard aj Tova boli navyše veľmi sympatické postavy, ktoré som videla dospievať vďaka tomu, že boli nútení čeliť svojmu strachu.
Vďaka autorkinmu krásnemu štýlu som si čítanie užívala a hlavne som všetko prežívala s postavami, ich obavy, i nádeje, hrôzu, nenávisť, no aj vieru a túžbu po... niečom viac. Vskutku výborne napísaný príbeh, ktorý sa odohráva v nádhernom no nebezpečnom prostredí, v ktorom sa ľudia neboja biť za to, čomu veria – no najmä za zmenu svojho osudu, podobne ako Halvard a Tova, ktorí pochopili, že stačí len chcieť a veriť v samých seba.
(A naozaj dúfam, že autorka plánuje ďalšie príbehy odohrávajúce sa v tomto svete. Ešte nie som pripravená sa s ním rozlúčiť.)


oficiálna anotácia:
For as long as she can remember, Tova has lived among the Svell, the people who found her washed ashore as a child and use her for her gift as a Truthtongue. Her own home and clan are long-faded memories, but the sacred symbols and staves inked over every inch of her skin mark her as one who can cast the rune stones and see into the future. She has found a fragile place among those who fear her, but when two clans to the east bury their age-old blood feud and join together as one, her world is dangerously close to collapse.
For the first time in generations, the leaders of the Svell are divided. Should they maintain peace or go to war with the allied clans to protect their newfound power? And when their chieftain looks to Tova to cast the stones, she sets into motion a series of events that will not only change the landscape of the mainland forever but will give her something she believed she could never have again - a home.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára