piatok 13. septembra 2019

InDaBoR #4: Medzinárodný deň čokolády

Medzinárodný deň čokolády je len jedným z pamätných dní, ktorý oslavuje nielen objav, ale aj popularitu čokolády. Preto nájdete kúty sveta, v ktorom sa tento deň oslavuje v júli, inde napríklad v októbri, no na Slovensku a v iných častiach sveta je to práve 13. september, nakoľko práve tento deň vyhlásila Americká asociácia cukrárov za Medzinárodný deň čokolády. Okrem toho tiež exitujú dni, ktoré oslavujú horkú, mliečnu alebo bielu čokoládu, či čokoľvek, čo je čokoládou obalené. 

A ako lepšie osláviť tento čarovný deň než čítam kníh o čokoláde. 




J. K. Rowling – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter #3)

Harry zažil veľa dobrodružstiev, každé jedno temnejšie ako to predchádzajúce. Preto som sa nikdy nečudovala, keď sa dostal do problémov – aj keby to malo byť náhodne. V tretej knihe však v jeho rekonvalescencii veľkú úlohu zohráva práve čokoláda, ktorou ho kŕmi profesor Lupin. Pretože čo lepšie zaberá na to, keď odpadnete, lebo ste nechcete upútali pozornosť jedného či dvoch dementorov? Skrátka príbeh, pri ktorom budete počas čítania dosť šialene túžiť po čokoláde, takže ak vám môžem poradiť, pred čítaním si rovno nejakú kúpte. Poriadne veľkú. Veď čo keby ste tiež nečakane upútali pozornosť niektorého dementora?


Roald Dahl – Charlie and the Chocolate Factory (Charlie Bucket #1)

Viac čokoládovú knihu by ste len sotva hľadali. Hoci sa priznám, že ja som ju vlastne nikdy nečítala, ale niekoľkokrát som videla film – staršiu a aj novšiu verziu. Som si istá, že isté rozdiely sa nájdu, ale podstata ostáva rovnaká – tajnostkársky Willy Wonka si do svojej ešte tajomnejšej čokoládovne pozve niekoľko detí, ktoré sú vybrané náhodne, keď v jeho čokoládach nájdu „vstupenku“ do jeho kráľovstva. Čokoládovňa je omnoho väčšia, ako si ktokoľvek mohol myslieť, skrýva v sebe ohromné množstvo tajomstiev a nielen hektolitre čokolády. Dokonale lahodné dobrodružstvo nielen pre mlsné jazýčky, ktoré zároveň predstavuje krásny a miestami zábavný príbeh. Najlepšie čítať počas pitia horúcej čokolády.


Anette Curtis Klause – Blood and Chocolate

O tejto knihe som dlho nevedela, že existuje. Vedela som len, že existuje rovnomenný, tak trochu béčkový, film o vlkolakoch. Hlavná hrdinka pritom pracuje v čokoládovni, kde vyrába rôzne cukríky, bonbóny a ďalšie iné laskovinky. Pred rokmi, keď mal film premiéru, som doňho bola zbláznená, hoci oveľa neskôr som si uvedomila, že vo svojej podstate je fakt veľmi zlý. Predstavte si ale moje prekvapenie, keď som si uvedomila, že tento film bol natočený na motívy rovnomennej knihy. Napriek zavádzajúcemu názvu to však bohužiaľ vyzerá tak, že originálny príbeh asi veľa čokolády neobsahuje, len vrčiacich vlkolakov a otázku, či je lahodnejšia ľudská krv alebo čokoláda. Odporúčam podávať hlavne s horou čokoládou, pretože tento príbeh sa tvári poriadne temne.




Joanne Harris – Chocolat (Chocolat #1)

Túto takmer až klasiku pozná mnoho z nás pod preloženým názvom Čokoláda a vďaka rovnomennému filmu, ktorý bol na jej motívy natočený. Táto kniha je pritom ako stvorená pre milovníkov čokolády, nakoľko opisuje príbeh jednej nadanej ženy, ktorá si raz otvorí obchodík v prachom zapadnutom a takmer zabudnutom mestečku (snáď možno až v dedine), kde sa nikdy nič nemení. Čoskoro si k nej miestni ľudia začnú chodiť kupovať čokoládu, pričom sa zdá, akoby snáď mala čarovné schopnosti. Vo svojej podstate je táto kniha tak trochu romantický príbehom, tak trochu drámou a tak trochu komédiou o malomestskom spôsobe života, o objavovaní slobody, o túžbach a ich dosahovaní, no aj o tradíciách a histórii. Príbeh rovnako teda rovnako rôznorodý ako obrovská bonboniéra, a preto je určite múdre nejakú si pri čítaní otvoriť.


Patricia Briggs – Moon Called (Mercedes Thompson #1)

Nielen prvá kniha tejto série, ale prakticky celá séria, sa tak trochu spája s čokoládou. Mercy je totiž nadaná mechanička a vždy sa jej darí dostať sa do poriadnych problémov, takže sa mnohokrát stáva, že ju niekto chce zabiť. Keď sa problémy kopia, je potrebné nejako sa upokojiť a Mercy najlepšie zvláda stres, keď pečie. Pretože všetky problémy sa jednoduchšie zvládajú s poriadne výdatnými sušienkami, najlepšie čokoládovými. Preto som pri čítaní tejto série vždy mala chuť začať piecť, pretože čokoláda naozaj pomáha riešiť problémy. Teda, len v prípade, že ich nespôsobuje, nakoľko v jednom s neskorších pokračovaní Mercy unesú počas jej nočného výletu do obchodu, do ktorého išla kúpiť čokoládu. Dobrodružstvá tejto obetavej vernej ženy odporúčam podávať počas chrúmania výlučne čokoládových sušienok.




Poznáte iné knihy o čokoláde, ktoré by ste mi chceli odporučiť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára