pondelok 21. októbra 2019

Čo všetko dokážeš obetovať? | The Beautiful

Autor: Renée Ahdieh
Názov: The Beautiful
Séria: The Beautiful
Diel: prvý
Špecifikácia: temná fantasy plná hier o moc, zrád a ťažkých rozhodnutí
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.73


“And the infinite captivates us because it allows us to believe all things are possible. That true love can last beyond time.”


Celine uteká pred svojou minulosťou – a zo všetkých možných miest si vyberie práve New Orleans. Toto tajomné mesto v Novom svete pre ňu predstavuje novú príležitosť a hlavne možnosť zabudnúť na to, čo sa stalo, a začať odznova. Aj keby jej nový začiatok mal znamenať klamstvá a život za múrmi kláštora, kde by sa mala modliť, byť skromná a dúfať, že si čoskoro nájde vhodného manžela.
Miesto toho sa však zapletie do miestnej temnej smotánky, ktorú prezývajú aj Dvor levov. Tí skrývajú svoje vlastné krvavé tajomstvá, no čoskoro vyplávajú na povrch – keď brutálnym spôsobom príde o život niekoľko mladých dievčat, pričom sa zdá, že aj Celine si získala vrahovu pozornosť. Ak chce ochrániť svojich nových priateľov a muža, do ktorého sa napriek všetkému zamiluje, bude musieť obetovať možno viac ako len vlastný život.
Renée je autorka, ktorá dokáže takmer na počkanie stvoriť úžasne čarovný svet, avšak okrem toho jej knihy oplývajú ešte jednou výraznou črtou – vždy v nich vystupujú nesmierne silné ženské hrdinky, ktoré nejakým spôsobom „útočia“ na zaužívanú predstavu ženy a jej úlohy v danej spoločnosti, čo je nesmierne silná a náročná téma.
Navyše úloha dobre a hlavne nestranne zobraziť feministicky orientované otázky je o to náročnejšia, keď vaše hrdinky prichádzajú do styku nielen s inými ženami, ale najmä mužmi a dokonca sa do nich aj bežne zamilovávajú, čo nie je práve voda na mlyn tých trochu úzko uvažujúcich čitateľov, ktorí veria, že správna feministka nosí nohavice a spí výhradne s inými ženami.
Celine je navyše žena 19. storočia, tým pádom má byť ticho a reprezentovať manžela, ak nijakého nemá, mala by sa po ňom poobzerať. Určite by nemala túžiť po dobrodružstve alebo samostatnosti, a určite by ju nemali lákať neresti a temnota tajných spolkov. Okrem toho má však Celine zmiešaný pôvod a strach z predsudkov voči „farebným ľuďom“ ju prinútili nikdy sa nepýtať na vlastnú matku.
No a toto všetko spôsobilo, že áno, ja som síce sledovala napínavý príbeh o hľadaní vraha, ale prostredníctvom Celine. Čiže som sledovala skôr to, ako táto situácia vplýva na ňu, pričom nejaké pátranie bolo až treťoradé, nakoľko dôležitejšie boli všakovaké mocenské hry a v strede toho všetkého boli upíri – a podľa všetkého aj iné stvorenia, o ktorých Celine veľmi nepremýšľala, čiže som sa o nich veľa nedozvedela.
“In only a few short weeks, Celine had learned to appreciate how the city seemed to come alive the moment the sun dipped below the horizon. Not a normal kind of alive, like sunshine and laughter. But a sinister, sensual kind of alive. A warm caress and a cool whisper.”
Ono v podstate je dosť náročné túto knihu nejako zhrnúť alebo vystihnúť, nakoľko sa to nedá urobiť bez toho, aby som tu dopodrobna neanalyzovala hlavnú hrdinku. Dej som sledovala takmer výhradne jej očami, pričom sem-tam sa objavili kapitoly z pohľadu záhadného temného stvorenia, ktoré je ako bábkar ovládajúci správanie ostatných (a jeho identita sa „prekvapivo“ odhalí až v úplnom závere, takže áno, končí to cliffhangerom).
Čiže všetko bolo prepojené a občas ma rozčuľovalo, ako málo priestoru dostali niektoré zaujímavé vedľajšie postavy a aj samotné pátranie po vrahovi. Ja som vlastne očakávala, že to bude svojim spôsobom skôr paranormálna detektívka a zo začiatku to tak na mňa dokonca aj pôsobilo. Keďže autorka trávila veľa času tým, že ma doslova kŕmila maličkými detailmi a snažila sa ma zmiasť.
Lenže potom sa do centra záujmu opäť dostala Celine a ja som sledovala, ako to všetko pôsobí na ňu. Ako rastie a ako sa mení, aká je odhodlaná a čo všetko je nakoniec ochotná obetovať kvôli ostatným. Čo mi lámalo srdce, pretože len málokto je taký silný, aby sa niekoho dokázal vzdať len aby ho zachránil.
Okrem Celine a jej života som ešte mala možnosť vychutnávať si úžasnú atmosféru New Orleans, keďže toto je moje obľúbené magické miesto a zbožňujem knihy, ktoré sa odohrávajú práve v tomto meste. Pričom upíri práve v tomto kúte sveta nie sú ničím výnimočným, okrem toho sa dej odohráva počas Mardi Grasu (smutné teda je, že Celine sa zúčastnila len dvoch zaujímavých karnevalov). Po dejovej stránke som však viac ako detektívnu zápletku mohla sledovať cestu dievčaťa a jej prerod na ženu, ktorá vie, čo chce a uvedomuje si, čo všetko pre to musí obetovať.
The Beautiful je presne tým gotickým románom, ktorý som od upírov v New Orleans očakávala. Autorka už tradične zobrazuje postavenie žien v spoločnosti, a teda rozpráva príbeh o hrdinke, ktorá napriek všetkým obmedzeniam doby i svojho pohlavia (a v tomto prípade aj farby pleti) nachádza svoj hlas i miesto v spoločnosti.
Dej je vďaka tomu pomalší, nakoľko všetky udalosti sú opisované skôr len ako dopad na život hlavnej hrdinky. Viac ako nejaké zaujímavé zvraty teda zaujme detailné skúmanie emócií, ale aj skvele vykreslená temná a záhadná atmosféra jedného z najstarších domovov upírov (vďaka postave grófa Saint Germaina). Ak máte radi pomalé a trošku temnejšie príbehy zamerané skôr na postavy ako na dej, je táto kniha tým pravý pre vás.


oficiálna anotácia:
In 1872, New Orleans is a city ruled by the dead. But to seventeen-year-old Celine Rousseau, New Orleans provides her a refuge after she's forced to flee her life as a dressmaker in Paris. Taken in by the sisters of the Ursuline convent along with six other girls, Celine quickly becomes enamored with the vibrant city from the music to the food to the soirées and—especially—to the danger.
She soon becomes embroiled in the city's glitzy underworld, known as Le Cour des Lions, after catching the eye of the group's leader, the enigmatic Sèbastien Saint Germain. When the body of one of the girls from the convent is found in the lair of Le Cour des Lions, Celine battles her attraction to him and suspicions about Sèbastien's guilt along with the shame of her own horrible secret.
When more bodies are discovered, each crime more gruesome than the last, Celine and New Orleans become gripped by the terror of a serial killer on the loose—one Celine is sure has set her in his sights... and who may even be the young man who has stolen her heart. As the murders continue to go unsolved, Celine takes matters into her own hands and soon uncovers something even more shocking: an age-old feud from the darkest creatures of the underworld reveals a truth about Celine she always suspected simmered just beneath the surface.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára