utorok 15. októbra 2019

Moja knižnica V

Vlastne je to už dlhšie ako jeden rok, čo som naposledy fotila svoju knižnicu, ale nejako som sa k tomu nevedela dostať skôr. Najskôr som nebola doma, potom som čakala, kým mi prídu všetky knihy, a nakoniec som len pozerala na tie poličky, že aha, ja by som s nimi mala niečo robiť, ale totálne sa mi nechce. Tak som si na fotenie vyhradila jedno predpoludnie, pretože... skrátka pochopíte o chvíľu.

Najreprezentatívnejšia polička ešte stále žije a má sa dobre. Je to polička, na ktorú sa najradšej pozerám a nielen ja, ale aj všetci, ktorí ma prídu navštíviť – to, že polička visí presne oproti dverám, je úplne nepodstatná náhoda.
Prvá polička prešla určitými zmenami. Oproti minulému roku som doplnila zvyšné dve knihy zo série Božská města Město schodůMěsto zázraků, tiež ďalšie pokračovanie série od Saaby Tahir Smrt před branami a po dlhom čase sa domov vrátilo aj Ódinovo dítě. Moji plyšáci tam stále akoby mimochodom ležia a stále vyzerajú, akoby spali po fláme. Bohvie, čo robia po nociach.
Táto polička zasvätená takmer výhradne knihám Patricie Brigg prešla takými minimálnymi zmenami, že by to inak bolo až žalostné. Stále mi chýba kniha Zkřížené hnáty (kto predáva, určite na mňa myslite) a potom ešte Loviště, ktoré sa poneviera kdesi na stole, lebo som nedávno dostala nápad prečítať si znovu aj sériu Alfa a Omega. To, čo ledva vidíte spoza rohu, je Dcéra ľudstva, ktorá mi svojimi rozmermi spravila škrt cez poličkový rozpočet.
Ďalšia polička, na ktorej sa nič nezmenilo. Fakt nič. Len som odobrala jednu knihu (návod na získanie malého bezvýznamného plus – aká kniha to bola?). Dokonca sa mi nepodarilo ani skompletizovať sériu od Briana Staveleyho, čo je až hanba, pretože som si čítanie prvých dvoch kníh úplne užívala a neviem sa dostať k poslednému dielu. Ako hovorím, proste hanba. (Tá mimochodom kniha, ktorej názov asi tiež nevidíte, je Vôňa ruží.)
Posledná polička je tak trochu na vážkach – po rokoch sa mi konečne podarilo skompletizovať sériu Vampýrska akademie, len aby som zistila, že ju vlastne ani nechcem vlastniť, pretože hlavná hrdinka je hrozne infantilná a je málo pravdepodobné, že by som sériu ešte niekedy čítala bez toho, aby som mala chuť rituálne tie knihy spáliť. Ach, c’est la vie. Ale aspoň som sem vtesnala ďalšie malorozmerné knihy, tentoraz Vášeň (odporúčam milovníkom magického realizmu) a A v ní stín. Nočný cirkus som vlastne len preložila o dve poschodia nižšie.

Ach, áno, tento môj monštruózny sekretár, ktorý je neustále predmetom mojej kreatívnej činnosti. Napríklad tá úplne vrchná polička, ktorá ešte prednedávnom slúžila ako sklad materiálov zo školy (dokonca ešte zo strednej, čo znamená, že tam tie papiere boli... o dosť dlhšie, než by som bola ochotná priznať).
Vrchná polička, alebo tiež to, čo sa nezmestilo nikde inde. Väčšinou tu sedia anglické knihy. Na samotnom kraji sú knihy od Marie V. Snyder, o ktorých stále neviem, či ich chcem čítať, alebo nie. Cruel Prince, Harry Potter 2, Scythe, Thunderhead a prvé tri diely série Abhorsen (Sabriel tu nevidíte, pretože ju v tomto momente čítam, čiže v čase fotenia bola niekde položená a čakala na mňa). Tiež tu mám celú sériu Throne of Glass a nejako sa stalo, že som ju začala kompletizovať aj v tom obrovskom americkom vydaní v pevnej väzbe, tiež sú tu špeciálne vydania Throne of Glass a série Six of Crows (to je to čierne vedľa Heir of Fire, čo neviete prečítať). Na kraji sú prvé tri diely série Lovci monster, kniha Slyším tě všude a ešte Assassin’s Blade. Na samom kraji, vlastne to, čo takmer nevidíte, je trilógia All Souls Trilogy v krásnom boxe.
A teraz samotné poličkové boxy v sekretári. Vľavo hore je zmes žánrov, vydavateľstiev a veľkostí. Fotka má dosť mizernú kvalitu, takže tá machuľa úplne naspodku predstavuje knihy Kaziměsti, Je to absolútne fenomenálne a prvé dva diely série o Nicholasovi Flamelovi. Na tejto poličke sa tiež nachádza asi najviac kníh, ktoré som ešte neprečítala, čiže Oheň probuzení, Kronovy děti, Oceľové žezloMagický průvodce městem pod pahorkem (to je tá naozaj prudko modrá kniha, ktorej názov nemôžete prečítať).
Vľavo dole, alebo prvý poličkový tetris, ktorý som stvorila. Malorozmerné knihy mi to pritom veľmi krásne umožňujú. Kiežby bolo viac kníh akými sú séria Zaklínač alebo Zeměplocha. K nim som pridala dva náhodné diely zo série o Narnii a tiež prvé dva diely Upírov z Chicaga. Do zadnej časti som napchala ostatné knihy, ktoré som nemala kam položiť, ale nejako sa stalo, že tu skončili takmer výhradne len fantasy knihy.
Vpravo hore, alebo tiež polička, ktorá je zasvätená vydavateľstvu Slovart. Výnimku tvoria len knihy z YOLi, čiže série o Tearlingu, jedna kniha z vydavateľstva Lindeni, Chlapec, ktorý patril moru, a nakoniec Les mytág, čo bola úplne spontánna kúpa, na ktorú ma navnadili kolegyne na praxi a ja som sa do príbehu absolútne zamilovala a druhý diel je už na ceste (teda fakt dúfam, že je už na ceste). Nakoniec som sem strčila ešte Našim nebol bol oceán, aby som knihy od Patricka Nessa mala čo najviac pokope. Áno, chýba tu trilógia Nespútaný chaos, tú ma požičanú kamarátka.
Vpravo dole, alebo najrôznorodejšia polička. V zadnej časti sú úplne náhodné knihy z rôznych vydavateľstiev, ktoré nespája takmer absolútne nič, možno tak to, že sú skôr menších rozmerov. Dokonca tu mám aj niekoľko anglických kníh, to sú tie klasiky navrchu, ktorých názvy asi nevidíte. V prednej časti je tiež pomerne vydarený mix, ktorý ešte korunuje kniha o meditácii, ktorú som ešte stále neprečítala (to preto som asi taká pasívne agresívna).
Stredná časť, alebo aj to, čo sa skrýva za dvierkami s obrázkom Moulin Rougeu. Sem som presunula časť anglických paperbackov, ktoré sa mi už nezmestili do poličky pod stôl. Kedysi predtým som tu mala hardbacky, ale tie som presunula niekam inam – áno, konala sa ďalšia expanzia poličiek! V prednej časti sú knihy, ktoré som si poväčšine kúpila len tento rok, pričom The Modern Fairy Tales mám rozčítanú a Golden Son som ešte ani čítať nezačala, ale chystám sa na to.
Dozadu som presunula knihy, ktoré predtým boli v prednej časti, a urobila som len minimálne zmeny. Dokonca som ani len neprečítala tie knihy, ktoré stále akosi dokladám, čiže The Mime Order (keďže táto séria má byť rozsiahla a vydanie ďalších pokračovaní je v nedohľadne, rozhodla som sa počkať) a potom The Wise Man Fear (ktorú vlastne odkladám z rovnakých dôvodov, pričom pri Rothfussovi fakt nie je jasné, či sa pokračovania niekto z nás ešte vôbec dožije).




Polička pod stolom. Stále v nej je neporiadok a stále je mi to jedno, ako ste si mohli všimnúť. Napriek tomu sú tieto dve poličky miestom, s ktorého úpravou sa neustále zabávam. Knihy presúvam z jedného miesta na druhé, potom na miesto tretie, nakoniec aj na iné poličky a napriek tomu je priestor pod stolom neustále napchatý na prasknutie.
Vrchnejšia polička, prvý rad kníh. Tu ostalo len minimum z kníh, ktoré tam boli predtým. Medzitým som doplnila ďalšie knihy od Leigh Bardugo, potom The Last NamsaraNyxia. Pridala som tiež ďalšie knihy od Ransoma Riggsa, potom The Twisted TreeThe City of Brass, na spodku celej tej kopy ešte pribudli SeafireAn Enchantnemnt of Ravens. Of Beast and BeautySky in the Deep sú knihy, ktoré vystavujem.
V strednom rade sa udialo o čosi menej zmien. Namiesto trilógie Griša som tu doplnila ďalšie knihy od V. E. Schwab a ďalšiu knihu od Philipa Pullmana, čo by mal byť prvý diel novej trilógie, ktorá je zároveň prequelom a aj sequelom k svetoznámej sérii Jeho temné esencie. Tiež mi pribudla kniha Lifel1k3 od Jaya Kristoffa.
Posledný rad v tejto poličke prešiel tiež minimálnymi zmenami. Len som odtiaľ presunula posledné fantasy knihy a ostali tu už len romantické a NA knihy zo súčasnosti. Oproti minulému roku som pridala dve knihy od Brigid Kemmerer, potom ďalšiu knihu od C. G. Drews a knihu This Lie Will Kill You, ktorá je úplne úžasná bez ohľadu na to, aké mizerné hodnotenia má na GR. A ak si dobre spomínam, tiež som pridala ďalšiu knihu od CoHo, myslím že All Your Perfects.
Spodnejšia polička, prvý rad. Vpredu mávam väčšinou vystavenú knihu A Curse so Dark and Lonely, ktorú som získala z FairyLootu. Okrem toho tu prebehlo niekoľko zmien, pridala som knihy The Vanishing Throne, RoseBlood, Mirage (tiež z FairyLootu), novú knihu od Amy Harmon s názvom The First Girl Child (výborné čítanie, rozhodne odporúčam) a tiež som si náhodne zaobstarala zbierky „básní“ od Amandy Lovelace.
V tomto rade sa toho veľa nezmenilo, len som sem presunula trilógiu Drahokamy a tiež sem uložila obe knihy od Bradleyho Beaulieuho. Tiež tu pristála ďalšia kniha od A. G. Howard s názvom The Glass Butterfly.
V zadnej časti poličky sa tiež nič nezmenilo, stále sa tu nachádza zbierka kníh od J. R. Ward. Len myslím, že teraz je už kompletná, nakoľko mi kamarátka vrátila všetky knihy, ktoré mala požičané. Celkový dojem narúša len kniha Gwind: Nezabiješ?, ktorá sa tu ocitla tak trochu náhodou.



Ďalšie miesto na uloženie kníh. Tentoraz moja skriňa. Minulý rok som vypratala jednu poličku, tento rok ďalšiu. Ak to takto pôjde ďalej, budem mať v skrini knihy a oblečenie asi budem skladovať pod posteľou alebo miesto matraca. Ak budem knihy kupovať stále rovnakým tempom, ostane mi len veľmi málo miest, kam by som ich ešte mohla uložiť.
Prvá časť poličky, ktorú ste mohli vidieť už minulý rok. V prednej časti sa nachádzajú dve knihy od Kinley MacGregor, ďalej zbierka kníh od Jany Pronskej, ďalej oba diely komiksu Wires and Nerves, Nimona, prvý diel nejakej trilógie (fakt si nespomeniem na názov) Jed a prvé tri diely štvordielneho komiksového príbehu Alisik (fakt dobrá zábava, je to o lolite zo záhrobia), no a nakoniec zbierka komiksov zo sveta Avatara, ktorá však nie je kompletná.
V strednej časti pokračuje trend historických romancí. Sú tu zbierky kníh od Julie Garwood a Kat Martin, ďalšie kniha od Kinley MacGregor, ďalej tiež kniha Korene hriechu a ďalšie iné knihy od rôznych autoriek. Celkovú uniformitu narušuje kniha Plameň v hmle (pričom túto knihu a aj všetky ostatné od autorky vlastním v angličtine), ktorú som dostala za odmenu a potom kniha od Liane Moriarty v angličtine.
V zadnej časti sa ešte stále nachádzajú nadrozmerné knihy. Doplnila som len Erbenovu Kyticu, ktorú som náhodne ukoristila v niektorom antikvariáte, a tiež som sem presunula zmes súčasných románov. Tá čierna machuľa v strede, ktorej názvy nevidíte, je séria Bavettovi od Kateřiny Petrusovej a ten zlatý gýč, to je Náš nešťastný vesmír.
No a posledná vyprataná polička. V prednej časti sú rozmernejšie knihy v pevnej väzbe. Ku knihám od Colleen Houck som pridala The Merciful CrowWicked Saints (pričom obe tieto knihy sú úplne úžasné a Wicked Saints je ešte aj graficky úplne nádherná). Prvá dva diely mangy Čarodějova nevěsta sú tu teraz len tak náhodou, keďže som sa ešte nerozhodla, kde presne tieto knihy chcem uložiť.
V strednej časti sa nachádza väčšina mojej zbierky komiksov. Tú som tento rok opäť rozšírila o niekoľko kúskov, medzi nimi Saga 9, potom prvý zväzok Unnatural, tretí zväzok Monstress, prvý zväzok Isoly, prvý zväzok komiksu zo sveta Shades of Magic Steel Prince, potom prvé zväzky superhdinských komiksov o Aquamanovi Catwoman. Okrem toho som tiež pridala prvé tri komiksy z edície DC Ink a z kníh som pridala Aurora RisingDescendant of the Crane.
V zadnej časti opäť skončili tie rozmernejšie kúsky, akými sú knihy od Stephenie Meyer alebo Sarah Lark, ďalej sa tu nachádzajú knihy o smrtke Charley Davidson (ktoré si držím už len z čírej tvrdohlavosti, nakoľko pokračovanie aj tak nikdy nevyjde v preklade). Úplne v rohu je kniha o Cyrilovi a Metodovi, ktorú som vyhrala v súťaži. Okrem toho do zbierky pribudla aj kniha Spin the Dawn (ktorá nebola až taká úžasná, ako vyzerala na prvý pohľad).
Na skrini sú ešte stále štyri boxy s knihami, hoci sa priznám, že si nepamätám, čo sa nachádza v tom poslednom, na ktorom nie je žiadny štítok. Tieto boxy ešte stráži môj najnovší prírastok do rodiny monštier, svietiaci dráčik. Teta (ktorá mi ho venovala ako narodeninový darček) ho s láskou nazvala Netopier.



Na koniec pridávam ešte štatistiku:
Dátum posledného fotenia: 29. 8. 2018
Počet nových kníh za posledný rok: 152
Počet požičaných kníh: 7
Celkový počet kníh: 619 (mínus asi 50 kníh, ktoré chcem buď predať, alebo ostali v Anglicku)



Ako vyzerajú vaše knižnice?
Nezabudnite mi do komentáru hodiť odkaz, aby som sa mohla pokochať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára