sobota 12. októbra 2019

Vziať osud do vlastných rúk | Mortal Heart

Autor: Robin LaFevers
Názov: Mortal Heart
Séria: His Fair Assassin
Diel: tretí
Špecifikácia: historická fikcia o osude ľudí a bohov v politickom zápolení
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.11


“Impossible things do happen. But only if we make them.”


Táto séria si získala moje srdce. K tomu sa otvorene priznám. Pritom Bretónsko nie je kút sveta, o ktorý by som sa zaujímala, no napriek tomu ma jeho história dosť očarila. Hlavne vďaka autorke. Tá dokázala dokonale verne opísať nielen život ľudí v tom období, ale takisto vystihla podstatu politického zápolenia, v ktorého srdci sa ocitli postupne tri dievčatá zasvätené bohovi smrti. Pričom vždy som poznala motiváciu každej postavy, skúmala ich pohnútky a prežívala ich zápas, čiže príbeh pôsobil absolútne reálne.
Vďaka tomu bol tiež dej istým spôsobom napínavý, čo knihe rozhodne prospelo. Napriek tomu som mala, aspoň pri tejto knihe, o čosi väčší problém začítať sa. Annith pritom bola úplne úžasná hrdinka, ktorá mi niekoľkokrát zlomila srdce. Nemala to ľahké a jej snaha neustále všetkým dokazovať aká je dobrá a ako by jej mali dať šancu – nebudem klamať, občas mi to vháňalo slzy do očí. O to viac, že Annith bola práve dostatočne odhodlaná a tvrdohlavá na to, aby zakaždým, keď ju zrazili na kolená, našla silu vstať a pokračovať ďalej.
Neskutočným spôsobom som jej držala palce, pretože sa snažila postaviť svojmu osudu. A to bol vlastne aj zásadný problém – Ismae a Sybella obe plnili svoje úlohy a ich život sa odvíjal práve od tohto momentu. Lenže Annith vzdorovala úlohe, ktorá jej bola uložená, miesto toho utiekla a jej život sa naplnil neistotou. A rovnaká neistota brzdila aj samotný dej.
Autorka akoby miestami ani netušila, akým smerom vlastne chce, aby príbeh plynul ďalej. Takže sa neustále zastavovala. Vlastne to na mňa pôsobilo, že sa snažila prispôsobiť tempo rozprávania tomu, akým spôsobom Annith postupovala a premýšľala a dej sa neposúval, pretože ani Annith netušila, čo vlastne bude robiť a kam sa vyberie. Čo mi do značnej miery bránilo skutočne sa začítať.
Našťastie sa to všetko nakoniec niekde za polovicou skutočne rozbehlo a ja som si vydýchla. Tempo ani potom síce nebolo extrémne svižné, ale dej samotný pôsobil ucelenejšie. Udalosti sa nabaľovali, čo zvyšovalo napätie. Annith musela čeliť hneď niekoľkým dôležitým rozhodnutiam, čo ju nutne zmenilo a ja som sledovala, ako rastie a ako sa učí dupnúť si nohou, pretože ide o jej život.
“To him, my brokenness, my muddied birth, my scars—none of that defines me, it is all encompassed within the entirety of who I am, just as Death encompasses sorrow and joy, justice and mercy, and the beginnings of new life. We are all of us, gods and mortals, made up of many pieces, some of them broken, some of them scarred, but none of them the sum and total of who we are.”
To všetko sa odohrávalo na pozadí skutočných historických udalostí. Tie autorka len veľmi mierne pozmenila, takže som už vedela, ako to všetko skončí (pretože som urobila tú chybu, že som si po prečítaní prvého dielu robila výskum a radím vám, nerobte tú istú chybu, pretože potom pre vás už nič nebude prekvapenie).
Pričom obdivujem autorku, ako skvele sa jej to všetko podarilo opísať. Nielen ten politický zápas o moc, intrigy a hry, v ktorých nikto nedokáže vyhrať. Tiež sa jej podarilo sprostredkovať mi tú hustú a napätú atmosféru, keď nikto nemôže nič robiť a všetci len čakajú, čo sa stane. V tomto smere som si čítanie nesmierne užívala a nakoniec obdivovala aj to, ako krásne všetko gradovalo a nakoniec vybuchlo v epickom závere.
Mortal Heart je vcelku slušivým zakončením série (hoci len tento rok autorke vyšiel prvý diel spin-off série, čiže príbeh istým spôsobom stále plynie). Páči sa mi, ako bol ukončený len príbeh Annith, ale na druhej strane je jasné, že prídu ďalšie a ďalšie udalosti, ktoré však už budem sledovať očami niekoho iného. Tento formát sérií sa mi veľmi páči a k príbehu inšpirovanému skutočnými udalosťami sa nesmierne hodí.
Kľúčovým prvkom v tejto knihe boli opäť postavy. Annith bola nesmierne sympatická hrdinka. Všetko som s ňou prežívala a o to viac mohla oceniť vývoj jej charakteru. Bohužiaľ v prípade tejto knihy bol dej o čosi menej jednotný. Mala som pocit, akoby som bola na ceste a neustále zastavovala, aby som si oddýchla a rozhodla sa, čo ďalej. Pretože takýmto spôsobom postupovala aj Annith a nemôžem povedať, že by to bola pozitívna zmena. Okrem toho však kniha bola rovnako dobrá, ako tie predošlé. Plná napätia, intríg a politických hier, ale aj božskej mágie a tajomna, ktoré bolo v tejto knihe o čosi viac prítomné. Skrátka veľmi príjemné čítanie o hrdinke, ktorá ma chytila za srdce.




oficiálna anotácia:
Which is stronger, love or Death?
Annith is a trained assassin patiently awaiting her turn to serve St Mortain, the god of Death. To her horror, Annith discovers she is to become a seeress instead, and be for ever hidden away in her convent in Brittany. Feeling sorely betrayed, Annith decides to strike out on her own.
But the tides of war are drawing ever nearer, with France pressuring the duchess of Brittany from all sides. Annith's search for answers could rip apart a web of lies that sits at the centre of the convent she serves. Yet exposing this deceit will threaten the very fabric of her existence and an unforseen chance at love. Annith must find a way to save her country – and her heart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára