streda 16. októbra 2019

Nový rozmer vysokoškolských spolkov | Ninth House

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Ninth House
Séria: Alex Stern
Diel: prvý
Špecifikácia: temná fantasy o magických spolkoch na vysokej
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.31


“Mors irrumat omnia. Death fucks us all.”


Alex Sternová je na prvý pohľad úplne bežná baba. Ale pri bližšom skúmaní sa ukáže, že to nie je tak celkom pravda. Hoci v súčasnosti vyzerá ako vzorná študentka vysokej školy s tými správnymi kontaktmi a správnymi priateľmi, v skutočnosti ide o stroskotanú dušu, dievča s pohnutou drogovou minulosťou, mŕtvymi kamarátmi, na ktorých nechce spomínať, a s jednou nezvyčajnou schopnosťou, ktorá jej otvorila dvere do sveta mágie a moci.
Alex totiž dokáže vidieť duchov bez toho, aby sa o to snažila, a preto je najlepším kandidátom stať sa súčasťou Deviateho spolku, alebo akéhosi kontrolného orgánu, ktorý dohliada na magické aktivity zvyšných ôsmych magických spolkov. Navigujúc život medzi lekciami mágie a snahou dohnať zameškané učivo v škole však zisťuje, že tento svet je nebezpečnejší, než sa na prvý pohľad zdá a ak si nedá pozor, raz niekomu tak presvedčivo stúpi na nejaké citlivé miesto, že ju to bude stáť život.
Leigh Barudugo vždy flirtovala s temnotou a jej knihy mi zakaždým pripomenuli také tie klasické gotické romány populárne hlavne koncom 19. storočia – áno, tie prevažne písané ženskými autorkami. No napriek tomu, že vždy mala sklony k trochu temnejším príbehom, vždy mi pripadalo, že sa trochu drží na uzde. Možno aj preto, že doteraz písala knihy z kategórie YA a až tento jej najnovší počin je určený dospelému publiku.
Kniha je pomerne obsiahla a jej dej o čosi pomalší. Hlavne začiatok sa číta o čosi náročnejšie, nakoľko hlavná hrdinka Alex mi prestavuje svoj svet, ktorý je poriadne zložitý a hlavne temný a nebezpečný. Fungovanie jednotlivých spolkov bolo náročné nielen si predstaviť, ale hlavne pochopiť ich podstatu a hlavne rozdiel. Pričom nehovoríme len o fungovaní spolkov a aké majú medzi sebou vzťahy, kto s kým čo varí a kto sa s kým neznáša.
Okrem toho išlo hlavne o vysvetlenie princípu mágie a všetkého s ňou spojené a v tomto smere musím autorke zložiť poklonu – dokázala všetko obstojne vysvetliť, aby som sa v tom nestrácala a navyše niektoré jej postrehy boli nanajvýš logické, ako napríklad, že duchovia sa často vyskytujú niekde v blízkosti párty, pretože ich priťahuje ten očividne bujarý život. A o duchoch autorka ponúkla hneď niekoľko zaujímavých postrehov, nakoľko táto séria má byť z väčšej časti o nich – keďže Alex duchov vidí a okrem toho má ešte ďalšie nepreskúmané schopnosti spojené s mŕtvymi dušami.
“My mother couldn’t just take the check,” he said, a rueful smile on his lips. “She knows cops don’t get bonuses. She wanted to know where the money came from.”
“Did you tell her?” asked Alex.
“About all this? Hell no. I said I hit a lucky streak at Foxwoods. But she still knew I’d gotten myself into something I shouldn’t have.”
“Mothers are like that,” said Dawes.
“Do you know what my mother said?" Turner asked. "She told me there's no doorway the devil doesn't know. He's always waiting to stick his foot in. I never really believed her until tonight”
Vďaka tomuto všetkému je čítanie o čosi náročnejšie a určite ho nezjednodušuje ani fakt, že príbeh mi rozpráva nielen Alex, ale aj jej učiteľ a sprievodca „spolkovým“ životom Darlington, pričom každý z nich rozpráva inú časovú líniu – Alex hovorí o súčasnosti a Darlington o rôzne vzdialenej minulosti a o udalostiach, ktoré Alex doviedli až tam, kde som ju stretla na začiatku knihy. Ako vidíte, je náročné len opísať, akým spôsobom vlastne kniha funguje a verte mi, nie je o nič jednoduchšie o tom naozaj čítať.
Napriek tomu som si však čítanie tejto knihy nesmierne užívala. Pretože bola poriadne temná, miestami až nechutná, a autorka naozaj akoby stratila všetky zábrany. Skrátka sa úplne ponorila do duchárskeho hnusu a rozpovedala mi tento príbeh. Okrem toho však do deja zapracovala aj celkom schopnú detektívnu líniu, ktorá z tejto knihy robí skôr urban fantasy než gotický román. Charakteristiky bokom, táto kniha je naozaj úžasná (hoci možno miestami znepokojivá, pretože niektoré scény sú naozaj cez čiaru, napríklad veštenie z ľudských vnútorností a podobné mňamky).
Dej je členitý a občas náročný, ale skvele sa hodí k postavám. Pričom Alex je taký ten typ hrdinky, ktorá je na jednej strane stroskotancom a na tej druhej sa s tým snaží niečo urobiť. Má magické nadania, ale je aj vystrašená. Skrátka je poriadne ľudská a ja som jej nesmierne fandila – aj preto, že pri interakcii s ostatnými postavami sa prejavovala ako prvotriedna cynická obluda a také postavy ja vyslovene žeriem. Pričom Darlington bol tak trochu jej pravým opakom, vďaka čomu ma ich spoločné rozhovory nesmierne bavili.
Okrem toho je však táto kniha z veľkej časti aj o skúmaní ľudskej prirodzenosti, o skúsenostiach a o minulosti, ktorá by niektorých jedincov mohla potenciálne zničiť. Tiež je o mocenských hrách, o intrigách a schopnosti obetovať kohokoľvek a čokoľvek v honbe za získaním nejakej výhody. Predovšetkým je to však príbeh o mladej neistej babe, ktorá v živote zažila až príliš veľa svinstva, no nakoniec zisťuje, že ju to nemusí definovať, môže sa na to povzniesť a využiť to v boji za tých, ktorí nemali toľko šťastia, aby to všetko prežili.
Ninth House je vskutku vydareným dospeláckym debutom. Kniha je to poriadne temná a miestami nechutná, keďže je dosť naturalistická, vďaka čomu to skrátka nie je čítanie pre každého. Ak však máte radi príbehy o duchoch a mágii a nebojíte sa, že niekde narazíte na nejakú mŕtvolu alebo nechutné magické rituály, je táto kniha ako stvorená pre vás. Len sa obrňte trpezlivosťou, keď budete lúskať prvé kapitoly.


oficiálna anotácia:
Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. By age twenty, in fact, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most elite universities on a full ride. What’s the catch, and why her?
Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. These eight windowless “tombs” are well-known to be haunts of the future rich and powerful, from high-ranking politicos to Wall Street and Hollywood’s biggest players. But their occult activities are revealed to be more sinister and more extraordinary than any paranoid imagination might conceive.

4 komentáre:

  1. Ja stále neviem čo robiť :D Prečítať? Neprečítať? Nebude to už v mojich očiach cez čiaru? Som úplne stratená. Na jednej strane ma to veľmi láka, ale na tej druhej, keď som videla čo všetko tam je, tak fakt neviem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to na tebe, ak chceš, tak si to prečítaj. Podľa mňa je to výborná kniha, ktorá je možno o niečo temnejšia, než väčšina toho, čo sa teraz vydáva, ale nie je to hnusnejšie ako čokoľvek iné, čo osom predtým čítala. Zober si také klasiky, tie sú miestami poriadne nechutné a trápi to niekoho, keď nám ich dáva ako povinné čítanie? No nie. Čiže ak si na túto knihu zvedavá, skrátka si ju prečítaj.

      Odstrániť
  2. Výborná recenze, nalákala jsi mě na nejvyšší možnou míru :) Už se těším až kniha vyjde a snad dopadne i slibovaný seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa na knihu nalákala. :)
      A on sa vážne chystá seriál? Akože na základe Ninth House? Akoto, že som o tom nevedela?

      Odstrániť