štvrtok 10. októbra 2019

InDaBoR #5: Svetový deň duševného zdravia


Svetový deň duševného zdravia bol vyhlásený v roku 1991 Svetovou federáciou za duševné zdravie. Jeho cieľom je hlavne zvýšiť povedomie ľudí o psychických ochoreniach, vďaka čomu by ľudia boli všímavejší voči svojmu okoliu a najmä k ľuďom, ktorí týmito ochoreniami trpia. Tento rok sa s týmto dňom spája aj akcia „40-sekundový čin“ (hlavne v Spojených štátoch), pričom názov upozorňuje na skutočnosť, že každých 40 sekúnd pribudne ďalšia obeť samovraždy.
A ako lepšie upozorniť na túto skutočnosť než čítaním kníh, ktoré čitateľov vzdelávajú v otázkach rôznych psychických porúch.
 


Ned Vizzini – It’s Kind of Funny Story
Na motívy tejto knihy bol natočený aj rovnomenný film.
Autor pri písaní tejto knihy vychádzal z vlastnej skúsenosti, v podstate opísal to, čo sám zažil. V Amerike (a naozaj dúfam, že nielen tam) máte totiž jednu veľmi dôležitú možnosť – keď naozaj neviete ďalej a veríte, že samovražda je jediným východiskom, môžete zavolať na tiesňovú linku, povedať im o tom a oni vám pošlú pomoc. Nikto sa vás na nič nebude pýtať, skrátka len pošlú ľudí, ktorí vás privezú na psychiatriu a doktori a rôzni dobrovoľníci sa vám snažia pomôcť. Najmä tým, že sa pokúšajú zistiť, čo presne sa stalo a ako to zmeniť, aby ste sa cítili čo možno najlepšie. V tejto knihe presne toto urobí pätnásťročný chlapec, ktorého kvôli rekonštrukcii prijmú na dospelácke oddelenie. Tu zisťuje, že každý človek má iné problémy, ale dôležité je len to, ako sa k nim postaví. Nie je to jednoduché, nie je to pekné, avšak zvláštnosťou je, že napriek všetkému si miestni pacienti uchovávajú istý druh humoru. Táto kniha je hlavne citlivou výpoveďou o tom, že bez ohľadu na diagnózu je možné normálne žiť.

Tamara Ireland Stone – Everey Last Word
Predpokladám, že každý z nás aspoň raz v živote povedal (alebo minimálne niekoho počul povedať), že „toto je také moje OCD“. Avšak OCD, alebo obsedantno-kompulzívna porucha, vôbec nie je taká neškodná alebo zábavná, ako si mnohí ľudia myslia. Hlavná hrdinka tejto knihy týmto ochorením trpí, avšak je tzv. pravým obsesionistom, čo znamená, že ju prenasledujú rôzne obsesie a nebezpečné myšlienky, avšak všetko sa to odohráva v jej hlave a nemusí to byť nutne nasledované nejakým činom. Táto kniha je o pohľade do hlavy takéhoto človeka, aké náročné je preňho fungovať a čo všetko sa deje ukryté za tým príjemným úsmevom. Ako podobne nebezpečné myšlienky môže spustiť úplne neškodná poznámka a aké životne dôležité je hlavne obklopiť sa tými správnymi ľuďmi. Táto kniha mi v mnohom otvorila oči a hlavne mi ukázala, aké nenápadné, no o to nebezpečnejšie môžu byť psychické poruchy. Navyše som o tom nielen čítala, ale spolu s hlavnou hrdinkou som to aj prežívala.

Neal Shusterman – Challenger Deep
Opäť kniha, ktorá vychádza zo skutočných zážitkov, avšak v tomto prípade autor neopisuje len svoje skúsenosti, ale najmä skúsenosti svojho syna, pričom súčasťou knihy sú aj jeho kresby. Táto kniha však nie je ďalším príbehom, v ktorom mi postavy opisujú, aké je to, keď sa proti vám postaví vlastná myseľ. Keď vás zrazu prepadane úzkosti a nebezpečné myšlienky, keď sa nedokážete pohnúť a bojíte sa, že sa vás niekto pokúša zabiť. Keď neviete rozlíšiť, čo je realita a čo skutočnosti a zrazu máte pocit, že ste súčasťou posádky, ktorá sa rúti do obrovskej priepasti a bez ohľadu na to, čo urobíte, túto loď nedokážete nijako zastaviť. Pretože táto kniha to nielen opisuje, ona vás prinúti to prežiť s postavami. Zrazu sa ocitnete uprostred zmätenej nevyrovnanej mysle, ktorá sa stala nepriateľom pre zvyšok tela. A spoločne s hlavným hrdinom sa snažíte nájsť cestu späť do bezpečia súše – pričom cesta to nie je jednoduchá, ani rýchla a dokonca ani pekná alebo príjemná.



Yasmin Rahman – All the Things We Never Said
Táto relatívna novinka bola v istom čase dosť diskutovanou knihou. Rozpráva totiž príbeh troch dievčat, pričom každé z nich má svoj dôvod, prečo chce ukončiť svoj život. No keďže ani jedna z nich nemá dostatok odvahy urobiť niečo podobné sama, vďaka jednej webovej stránke sa stanú súčasťou akéhosi „samovražedného paktu“, pričom cieľom ostáva spoločná samovražda. Autorka sa pritom venuje rôznym témam a skúma psychické problémy z rôznych uhlov, najmä ako na takýchto zraniteľných ľudí vplýva nielen spoločnosť, ale častokrát napríklad aj sociálne siete a online interakcia. Upozorňuje aj na dôležitosť všímavosti, aby sme mali oči otvorené a boli pripravení ponúknuť pomocnú ruku, ale aj aby sme boli pripravení o pomoc požiadať, pretože psychické problémy si len zriedkakedy vyberajú. Napriek tomu, že kniha sa venuje všetkým týmto vážnym témam, má v sebe aj istú nádej, nakoľko oslavuje priateľstvo ako cestu, ktorá môže viesť k zlepšeniu psychického zdravia.

C. G. Drews – The Boy Who Steals Houses
Osobne poznám niekoľko ľudí, ktorí majú autistické deti, no napriek tomu si spomínam naozaj na minimum kníh, v ktorých by sa takéto deti (alebo dospelí) skutočne objavili. Aj preto je táto kniha taká výnimočná, pretože brat hlavného hrdinu je autista a ja som tak mala možnosť sledovať, ako táto diagnóza zasahuje do života nie len jemu, ale aj jeho bratovi. Pričom autizmus sa líši a u každého sa prejavuje nejako odlišne, avšak jedno ostáva spoločné – títo ľudia bývajú väčšinou ešte o čosi zraniteľnejší, nakoľko sú v mnohých prípadoch príliš nevinní a naivní na to, aby dokázali pochopiť, že ľudia často mávajú aj skryté motívy. A aj o tomto táto kniha je, o tom, aké je náročné takéhoto človeka niekedy ochrániť, aký majú život a akým jedinečným spôsobom dokážu vnímať svet okolo seba. No tiež poukazuje na to, že bez ohľadu na autizmus, sa títo ľudia dokážu a chcú začleniť do života.



Poznáte iné knihy o psychickom zdraví, ktoré by ste mi chceli odporučiť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára