streda 23. októbra 2019

O tom, kam nás vedia zaviesť výčitky svedomia | Melmoth

Autor: Sarah Perry
Názov: Melmoth (angl. Melmoth)
Špecifikácia: spoločenský román s prvkami fantasy o sile viny a túžbe po treste
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2019 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.49


„Život niekedy nie je taký ľahký, ako sa zdá, ale dôležité je brať ho s ľahkosťou.“


Melmoth je žena, ktorá kedysi dávno bola potrestaná za svoje hriechy – naveky má naboso putovať po svete a čakať na spásu, ktorá nikdy nepríde. Jej osudom je sledovať životy ľudí okolo seba a súdiť ich činy. Pre niektorých teda predstavuje trest a pre iných zase vykúpenie. Je to práve táto podivná bytosť, ktorá spája osudy ľudí v tejto knihy. Nie je totiž len o Helen, ale aj o jej priateľovi Karelovi, jeho partnerke Thei a o ďalších postavách, ktoré spája len to, že sa buď s Melmoth osobne stretli, alebo si vypočuli rozprávanie tých, ktorí mali tú česť.
Dej je preto vyrozprávaný nielen ústami tajomného rozprávača, ale aj skrz listy, denníkové zápisky, ba dokonca prostredníctvom niečoho, čo pôsobí takmer ako výskumná práca s poznámkami pod čiarou. Vďaka tomu je čítanie o čosi zaujímavejšie, nakoľko dej sám osebe neponúka veľa dobrodružstiev.
Autorka mi prostredníctvom týchto zápiskov a rozprávaní ponúkla príbehy plné srdcervúcich osudov a ťažkých skúšok, ktoré na mňa hlboko zapôsobili. Hlavne tým, ako očividne sa ma nesnažila citovo vydierať a niektoré príbehy vďaka tomu boli až strohé. Čo však na mňa očividne zapôsobiť malo, boli opisy vnemov. Temné myšlienky a nepríjemné pocity, ktoré boli pochmúrne a miestami ma hlboko znepokojovali – pričom určite nepomáhalo, že som knihu čítala po tme.
Pričom každý kúsok ďalšieho príbehu ďalšej osoby mal s tým predchádzajúcim spoločné ešte niečo okrem Melmoth, a to filozofické vyznenie. Pretože autorka sa neustále vracala k tematike hriechov a previnení. Rozhodnutí, ktoré priniesli veľa bolesti a niekedy aj smrť; rozhodnutia, ktoré robili rôzni ľudia z rôznych pohnútok, či už išlo o vlastnú pohodlnosť, strach, či dokonca lásku. Zakaždým museli vďaka Melmoth čeliť následkom svojho konania, museli sa prizerať tomu, čo sa stalo s ľuďmi, ktorých ich rozhodnutia najviac zasiahli.
„Hovoríte, že odišiel? Stavím sa, že ho vzala Melmotka. Prišla za ním na svojich krvavých nohách, bude ho vláčiť, až kým z neho nevytrasie dušu, ukáže mu peklo, ktoré sme tu narobili.“ Trochu sa vystrie, akoby chcela dať najavo odvahu. Helen prvý raz zíde na um, že každý pohyb širokých bokov a opuchnutých nôh jej musí spôsobovať bolesť. „V tom spočíva jej lesť,“ povie. „Presne to robí. Pozerá sa na peklo, ktoré sme spôsobili, a núti vás ním prejsť.“
A v strede toho všetkého som našla Helen, úplne obyčajnú, snáď až fádnu a nevýraznú ženu, ktorá žije takmer až asketicky. Od začiatku je pritom jasné, že si mnohé veci odopiera a samu seba trestá za niečo, čo spáchala. Pričom jej vlastný strach a obavy ju postupom času a prečítaných príbehov (pretože v knihe je to práve Helen, kto je čitateľom/poslucháčom týchto príbehov o Melmoth) trápia čoraz viac, vyvolávajú v nej znepokojivé predstavy a sľubujú potrestanie za činy, ktoré spáchala.
O tom v skutočnosti je táto kniha. Nie je to fantastický príbeh o prekliatej žene. Ide predovšetkým o hlboko psychologické rozprávanie, v ktorom Melmoth predstavuje zosobnenie ľudského svedomia, pričom každý človek mu musí skôr či neskôr čeliť.
Pretože v tom momente, keď výčitky dosiahnu najvyššiu úroveň a príde Melmoth, sa skutočne ukáže, kto je aký – pretože niektorí pred tým, čo urobili, radšej utečú, niektorí si dokonca siahnu na život, a iní zase pochopia, že nakoniec je vždy čas snažiť sa svoje previnenia odčiniť a požiadať o odpustenie tých, ktorým sme najviac ublížili. Niekedy aj nevedomky.
Melmoth je miestami hlboko znepokojivým gotickým románom, no hlavne psychologicky a filozoficky silným rozprávaním o sile svedomia a o vyrovnávaní sa s následkami vlastného správania. Pričom toto posolstvo mi bolo vyrozprávané prostredníctvom príbehov hneď niekoľkých rozličných osôb. Vďaka tomu som mala možnosť sledovať rôzne situácie a rôzne pohnútky rôznych ľudí, ktorých nakoniec dobehlo ich vlastné svedomie. Posolstvom knihy však nebolo vyvolať vo mne pocit, že by som mala začať s pokáním – skôr ma mala presvedčiť o tom, že nikdy nie je neskoro pokúsiť sa napraviť svoje omyly. A to sa jej aj podarilo.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Helen Franklinová už pred mnohými rokmi odišla z Anglicka. V Prahe, kde pracuje ako prekladateľka, našla pokojné útočisko. To sa však zmení, keď jej priateľ Karel objaví v knižnici zvláštny list, spoveď a záhadné varovanie pred Melmoth, temnou bytosťou , ktorá sa objavuje v ľudových legendách a obskúrnych rozprávkach.
Podľa povier Melmoth cestuje časom a ľudí, ktorých presvedčí, aby sa k nej pridali, uvrhne do večného zatratenia, túlavej samoty. Helen to spočiatku považuje len za výmysly, ľudové povery. No potom, keď kráča po pražských uliciach vydláždených kameňom, má zrazu pocit, že ju niekto sleduje. A potom sa jej priateľ stratí...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára