streda 27. novembra 2019

Ako vzniká závislosť? | Heroine

Autor: Mindy McGinnis
Názov: Heroine
Špecifikácia: YA contemporary o športe, ťažkých zraneniach a závislosti
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.28



“heroine: a woman of heroic spirit; the principal female person who figures in a remarkable action”

Mickey a Carolina sú najlepšie priateľky. Zdieľajú svoj život, voľný čas a aj vášeň pre šport, nakoľko obe hrajú softball za svoju strednú školu. Vďaka tomu, aké sú nadané a oddané tomu, čo robia, vyzerá ich budúcnosť veľmi dobre a jediné, čo by ich mohlo trápiť, sú prípadné trampoty s chlapcami. Avšak to všetko sa zmení, keď ich dopravná nehoda obráti život hore nohami.
Zatiaľ čo Carolina sa zotavuje z ťažkého zranenia ruky, Mickey sa len sotva pohybuje. No na obe čaká ich posledná sezóna predtým, než sa rozhodne o ich vysokých školách, pretože práve cez túto sezónu môžu získať kľúčové ponuky. Obe preto robia všetko, čo je v ich silách, aby sa čo najskôr postavili na nohy. No zatiaľ čo Carolina sa naučí bolesť nejako zvládať, pre Mickey je neznesiteľná. Tak sa ju rozhodne tlmiť – a cesta od úľavy k závislosti je veľmi krátka.
Rozprávačkou príbehu bola celý čas Mickey, mladá nadaná športovkyňa, ktorá mala jasno vo svojich prioritách. Silná a odhodlaná dievčina schopná vybičovať sa k tým najlepším výkonom, pretože ju šport baví a pretože pre ňu veľa znamená. Kombinácia následkov nehody, neznesiteľnej bolesti a túžby dokázať, že na to má, ju však zavedú na nie veľmi bezpečný alebo príjemný chodníček závislosti.
To, čo začalo ako snaha umlčať bolesť vo svojom tele, aby sa mohla opäť učiť naplno používať zranenú nohu i kĺb, sa pomaly zmenilo na posadnutosť. Pričom kniha je až úderná, nakoľko v súčasnosti často počúvame o drogách v škole. Osobne si myslím, že každý z nás o niečom podobnom minimálne počul a v duchu je šťastný, že sa to netýka nás, pretože o podobných veciach nikto nechce veľmi premýšľať.
Ale napriek tomu som bola vždy zvedavá – čo presne núti človeka podľahnúť závislosti, či ide o snahu utiecť pred realitou, niečo, čím si krátia voľný čas, alebo skrátka len chcú, aby ich bolesť na chvíľu utíchla. Pričom otázne je, prečo sú niektorí ľudia náchylní k tejto závislosti a prečo niektorí skrátka dokážu prestať bez toho, aby im to zničilo život. A presne na to sa pokúsila autorka odpovedať v tejto knihe.
“All her brain is overrun by agony, every nerve she has singing a song that has no lyrics. Pain can come in a quick rush, fading off into something bearable after that initial peak. But pain that endures doesn’t give you that break, the moment of air that you need before you’re pulled back under.”
Rozprávačkou síce bola Mickey, ale okrem nej som sledovala aj jej najlepšiu priateľku Carolinu. Obe prežili tú istú nehodu a hoci sa ich zranenia líšia, obe na tom v podstate boli rovnako – sužované neznesiteľnou bolesťou a pod neustálym tlakom, pretože ak sa nedajú dokopy, ohrozí to ich budúcnosť. Obe bezprostredne po svojich operáciách dostali predpísanú dávku liekov od bolesti, pričom Carolina si zobrala len tie, ktoré jej boli predpísané, avšak Mickey túžila po ďalších a čoskoro našla spôsob, ako sa k nim dostať.
Obe pritom premýšľali rovnako, obe mali milujúce rodiny a stabilné zázemie, obe boli talentované a silné dievčatá, tak čo sa mohlo pokaziť? Čítaním tejto knihy som zistila, že na to neexistuje logické vysvetlenie a že je to, podobne ako aj s reakciami na iné situácie, hlavne o tom, akí sme a aké sú naše okolnosti. Mickey bola vystavená niekoľkým iným okolnostiam ako Carolina, jej rodina čelila problémom, ona sama si pokladala otázku, ako veľmi je zodpovedná za dopravnú nehodu a možno sa k tomu aj pridružila túžba byť na chvíľu niekým iným.
To všetko spôsobilo, že Mickey sa vybrala na dlhú a bolestivú cestu, z ktorej sa mnohí nevrátia. Zažívala som jej bolesť, jej obavy, ale aj šialenstvo závislosti, to neznesiteľné nutkanie i úľavu spojenú s ďalšou dávkou. Autorke sa podarilo vytvoriť skutočne realistický obraz, nič neprikrášľovala a až kruto ukazovala svojim postavám, čo všetko drogy dokážu pokaziť. Pretože nešlo len o ohrozenú budúcnosť – pretože tá sa dá vždy nejako zachrániť.
Išlo predovšetkým o zničenú dôveru v rodine, medzi priateľmi, ale aj v spoločnosti. Je to niečo, s čím bude musieť žiť každý drogovo závislý človek, či už začne abstinovať alebo nie. A to je brutálne posolstvo, ktoré na čitateľa zapôsobí omnoho viac ako všetky tie inštruktážne videá opisujúce zdravotné následky spojené s dlhodobými závislosťami. Pretože o pocite viny a zlyhania, o ľútosti i hneve vám môže povedať len niekto, kto to skutočne zažil. Ako napríklad Mickey.
Heroine je realistická kniha, ktorú autorka napísala nielen vierohodne, ale najmä brutálne, keďže sa nesnažila nič prikrášľovať. Neopisovala len problémy spojené so závislosťami, ale aj stratu zábran, keď je človek ochotný urobiť prakticky čokoľvek, len aby sa dostal k ďalšej dávke. Okrem toho sa tiež snažila odpovedať na otázku, prečo sa niekto stane závislým a iný, čeliaci rovnakým problémom a rovnakej bolesti, dokáže s užívaním tabletiek prestať. Predovšetkým však ukazuje, aký má závislosť dopad na vzťahy, ako ničí dôveru medzi najbližšími, a aké ťažké je spamätať sa po podobnej skúsenosti.


oficiálna anotácia:
When a car crash sidelines Mickey just before softball season, she has to find a way to hold on to her spot as the catcher for a team expected to make a historic tournament run. Behind the plate is the only place she’s ever felt comfortable, and the painkillers she’s been prescribed can help her get there.
The pills do more than take away pain; they make her feel good.
With a new circle of friends—fellow injured athletes, others with just time to kill—Mickey finds peaceful acceptance, and people with whom words come easily, even if it is just the pills loosening her tongue.
But as the pressure to be Mickey Catalan heightens, her need increases, and it becomes less about pain and more about want, something that could send her spiraling out of control.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára