nedeľa 3. novembra 2019

A potom sa stane niečo výnimočné... | Noc žeriava

Autor: Patrick Ness
Názov: Noc žeriava (angl. The Crane Wife)
Špecifikácia: magický realizmus o temnote v nás a o zážitkoch, ktoré ju dokážu zahnať
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2019 (SR); Kniha Zlín, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.53


„Čo robia ľudia? Žijú, prežijú, potom zoberú seba a svoju minulosť a pokračujú.“


George je štyridsiatnik, čiže má ako-tak usporiadaný život. So svojou bývalou manželkou udržiava priateľský vzťah, rovnako aj so svojou dcérou. Skutočnú radosť mu prináša čas strávený s vnukom a tvorenie všakovakých tvarov zo stránok starých kníh. A hoci vie, že jeho život nie je dokonalý, akosi mu stačí. Jedného večera sa však v jeho stereotype čosi zmení – v noci nájde vo svojej záhrade zraneného žeriava, a tým, že sa mu rozhodne pomôcť, spustí lavínu udalostí, ktoré ovplyvnia celý jeho život.
Nájsť v záhrade zranené zviera nie je až také výnimočné a rada si myslím, že väčšina ľudí by konala tak, ako George – rozhodla by sa tomuto zvieraťu nejako pomôcť. Lenže žeriav nie je zviera, ktoré by ste videli každý deň, a tak sa v Georgeovi objavila aj pochybnosť, či to všetko náhodou nebol aj sen.
Každopádne sa ale práve touto udalosťou s jeho životom začne niečo diať. Stretne záhadnú ženu menom Kumiko, ktorá jednoducho vstúpi do jeho obchodu. Kumiko je tajomná, George o nej veľa nevie, no napriek tomu sa v jej prítomnosti cíti dobre. Je sám sebou, je spokojný a zrazu túži byť oveľa lepší, než bol doteraz – pretože to sa niekedy stáva, že stretneme človeka takého láskavého a obetavého, že sa aj vy podvedome snažíte byť o čosi lepší.
Kumiko okrem toho so sebou nesie aj závan umenia, nakoľko je to práve ona, kto pozdvihne Georgeov trochu tajný koníček, v podobe vyrezávania zo starých kníh, na novú úroveň a ukáže mu, že sa za svoje diela nemusí hanbiť. Pretože sa z nich vždy môžu stať umelecké diela. Kumiko je však osoba, ktorá neovplyvňuje len Georga, ale skrz jeho rozprávanie aj ostatných, napríklad aj jeho dcéru Amandu.
Táto mladá žena je pritom na jednej strane pomerne spokojná matka štvorročného chlapčeka, ktorého nadovšetko miluje, ale na tej druhej je aj večne nahnevaná rozvedená žena. Pretĺka sa každým novým dňom, pričom stále v nej prebýva obava, že s ňou je niečo v neporiadku, keď si nedokáže získať dlhodobých priateľov, ktorí by ju mali radi presne takú, aká je – večne nahnevanú, s istou dávkou uštipačnej nenávisti, no zároveň zraniteľnú a nesmierne osamelú.
„Nie vysvetľovať. Príbehy nevysvetľujú. Zdá sa, že áno, ale ponúkajú iba počiatočný bod. Príbeh sa na konci nikdy nekončí. Vždy je nejaké potom. A dokonca aj v rámci jedného príbehu, keď povieme, že táto verzia je tá správna, naznačujeme existenciu iných verzií, verzií, ktoré jestvujú paralelne, nie, príbeh nie je vysvetlenie, je to sieť, sieť, cez ktorú prúdi pravda. Sieť zachytí časť pravdy, ale nie všetku, nikdy nie všetku, len toľko, aby sme mohli žiť s výnimočnosťou bez toho, aby nás zabila. Akoby sa to určite, určite stalo.“
Občas to pritom vyzerá, že Amanda je vlastne vo svojej osamelosti šťastná a vníma to ako svoj osobný trest. Až kým aj do jej života nezasiahne Kumiko a neukáže jej, že by sa nemala báť vidieť samú seba takú, aká je, pretože má všetko, čo potrebuje aj bez uznania ostatných.
Osudy týchto dvoch postáv, dcéry a otca, sa na stránkach navzájom prepletajú a ovplyvňujú, vlastne sa dopĺňajú. A na pozadí ich životov sa odvíja ešte jeden príbeh – príbeh rozprávaný prostredníctvom tridsiatich dvoch obrázkov, kde je možné zahliadnuť osud krásnej panej a nahnevanej sopky. Pričom pani túži po láske a spoločnosti, po hrejivom náručí a dúfa, že to nájde v náručí sopky, ktorá ju však zraňuje a sklamáva a hoci nejako tušia, že sa k sebe vlastne nehodia, neustále ostávajú spolu, pretože ak nebudú patriť sebe navzájom, nebudú patriť ani nikomu inému.
Najskôr sa zdá, že tento príbeh vlastne s knihou nemá nič spoločné, no neskôr sa objavili isté maličkosti, ktoré ma prinútili pochybovať a neskôr som podvedome začala hľadať, kto z postáv v knihe je krásnou paňou a kto sopkou. A tam, niekde medzi nádherne magickou metaforou a ďalšou triviálnou príhodou vystrihnutou zo stereotypného života, som si uvedomila, že čítam len jeden príbeh, nie dva.
Pretože takí sme my ľudia – ukrývajú sa v nás panie hladné po láske, láskavé a krehké, niekedy neisté, ktoré sa boja načiahnuť po tom, po čom skutočne túžia, pretože sa v nich ukrývajú občas pomstychtivé sopky pripravené vybuchnúť. Avšak táto kniha mi nemala ukázať, že keď príde výbuch, pani už nikdy nebude šťastná. Skôr mali ukázať to, že ak o to budeme stáť, môžeme dosiahnuť odpustenie za svoj výbuch, pretože sme ho hodní – rovnako ako sme hodní šťastia a spokojnosti, ktoré sa občas tak veľmi obávame prijať, hoci ho máme na dosah.
Noc žeriava je krásne metaforickým príbehom nielen o ľudskej prirodzenosti. Autor mi ponúkol opäť ďalšie hlboké zamyslenie ukryté v šate magického realizmu. Pričom tentoraz osudy bežných ľudí preplietol s čarovným príbehom o láske a sebaobetovaní vystrihnutým priamo z japonských rozprávkových kníh. Avšak nakoniec sa ukázalo, že Patrik Ness, rovnako ako kedykoľvek predtým, sa mi snažil povedať niečo iné – že každý človek má právo na šťastie a spokojnosť, bez ohľadu na to, ako veľmi o tom pochybuje, a že cesta k vykúpeniu vedie cez odpustenie, ktoré môže začať niečím úplne bezvýznamným. Napríklad aj zraneným žeriavom v záhrade.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
George Duncan je štyridsaťosemročný Američan žijúci v Londýne. Rozvedený, kontakt s dcérou má obmedzený na minimum a je osamelejší, ako si je sám ochotný priznať. Vlastní malý obchodík s tlačiarenskými službami, v ktorom sa venuje svojej vášni – zo stránok kníh vyrezáva miniatúrne sošky.
Deň po tom, ako v záhrade objaví postreleného majestátneho žeriava, mu do života vstúpi Kumiko. Sčista-jasna sa zjaví v jeho obchodíku s ponukou na spoluprácu. Ona tvorí nádherné obrazy z najjemnejšieho peria a s Georgeovými papierovými soškami majú šancu stvoriť niečo úchvatné. Kumiko má silu zmeniť jeho život od základov. Ale George nedokáže odolať jej kráse a tajuplnej povahe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára