nedeľa 24. novembra 2019

Vyhrá nakoniec ľudskosť? | The Toll

Autor: Neal Shusterman
Názov: The Toll
Séria: Arc of a Scythe (slov. Žatva smrti; čes. Smrtka)
Diel: tretí
Špecifikácia: sci-fi/fantasy o svete bez smrti a jednom prešibanom „počítači“
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart; v češtine YOLi
Hodnotenie na GR: 4.39


“Can’t see why I should concern myself with humankind at all.”


Po udalostiach predchádzajúcej knihy som očakávala nasledovné – medzi preživšími sa objavia jednotlivci, ktorí si pre seba budú chcieť uchmatnúť čo najviac moci. Budú klamať, budú podvádzať, možno aj zabíjať, aby tá moc ostala v ich rukách. Zatiaľ svet okolo nich bude nejako pokračovať, nič sa nezastaví, len ľudia budú vydesenejší a možno aj zúfalejší vo svojich činoch. A vlastne som sa ani nemýlila.
Väčšina knihy bola o politických ťahoch, o rôznych konšpiráciách, náhodných útokoch a hlavne o zúfalstve – a tak trochu aj o nádeji, že možno sa raz niečo zmení. Tiež som vďaka tomu spoznala osudy ďalších postáv a ďalšie mi boli predstavené, pretože takýto veľký príbeh mi viac nemohli rozprávať tie isté postavy, ako doteraz (tí, ktorí ste čítali predchádzajúcu knihu, určite chápete, prečo Rowan a Citra potrebovali pomoc pri opisovaní udalostí v deji).
Autor má navyše schopnosť vystihnúť práve dostatok detailov na to, aby som mu všetko uverila a aby som a dokázala vcítiť do postáv, keďže kladie veľký dôraz na psychologizáciu. Čo bol teda problém tejto knihy? Že tých detailov bolo až priveľa a vo väčšine prípadov boli úplne zbytočné. Dej sám osebe bol trochu otázny, nakoľko v niekoľkých momentoch som ani len netušila, kam sa mal uberať.
Čo bolo svojim spôsobom zaujímavé i frustrujúce zároveň, nakoľko som vedela, že niekde počas knihy príde nejaké to úplne šialené odhalenie, nejaká konšpirácia, skrátka čokoľvek z toho, čo ma nútilo predchádzajúce dve knihy čítať úplne prikovaná ku stoličke. Pri čítaní tejto knihy sa to nestalo. Čítala som o postavách, ktoré ma nebavili a ktoré nemali absolútne žiadny dopad na vývin deja. Boli mi opísané udalosti, ktoré boli vlastne nedôležité – teda, oni sa nakoniec ako dôležité ukázali, lenže nie som si istá, či som potrebovala vedieť všetky tie maličkosti medzi začiatkom a konečným rozuzlením.
“You can't expose a lie without first shattering the will to believe it. That is why leading people to truth is so much more effective than merely telling them.”
Povedané jednoducho, táto kniha ma od začiatku frustrovala. Nič dôležité sa v nej nedialo, mala som možnosť len sledovať správanie postáv a ako sa mení, čo je výborné, ale ak to nepomôže v plynutí deja, tak je to trochu zbytočné. Kvôli tomu som sa prvú polovicu knihy prakticky nudila, potom som začala preskakovať niektoré úseky textu, o ktorých som vedela, že sú stále o tom istom – o nekonečných opisoch úplne nepotrebných somarín.
Neskôr sa to konečne rozbehlo, prišiel prvý zvrat, ktorý ma dokonca emocionálne rozhodil, a povedala som si, že hej, presne toto táto kniha potrebuje. Škoda, že táto ojedinelá udalosť bola takmer až do konca knihy zabudnutá. Ale jedno musím priznať, od tohto momentu sa dej predsa len rozbehol, udalosti sa striedali rýchlejšie, objavili sa nejaké zvraty, objavilo sa napätie. Konečne som bola spokojná.
Keď prišiel koniec, bola som s ním navyše spokojná, pretože posledné stránky dostatočne uzatvorili životné osudy asi všetkých postáv, ale bol aj dostatočne otvorený na to, aby som si mohla predstavovať, ako to všetko pokračovalo – alebo si autor nechal dostatočne veľký priestor na to, aby mohol prípadne napísať ďalšiu sériu.
Jediné, čo ma bavilo sledovať úplne celú knihu, bola umelá inteligencia Thunderhead. Je to úplne úžasne vymyslený prvok príbehu, prináša neskutočne silné morálne otázky i odpovede a dokáže ma zaujať tým, ako dokáže obchádzať vlastné pravidlá. Bohužiaľ, ani tento úžasný „počítač“ nedokázal zachrániť túto inak úplne zbytočne podrobnú a dlhú knihu, ktorú by som milovala, ak by bola o polovicu kratšia.
The Toll je na jednej strane adekvátnym zakončením epickej sci-fi série. Autorovi sa podarilo ukončiť všetky dejové línie. Na strane druhej je táto kniha ukážkovým prípadom toho, čo sa stane, ak sa autor rozhodne do svojej knihy napchať príliš veľa podrobností a zbytočných detailov. Dej sa prakticky nikam nehýbal, do príbehu zasahovali nezaujímavé a nedôležité postavy, a keď prišli nejaké tie odhalenia, bolo príliš neskoro, aby to knihu zachránilo. Čo je škoda, nakoľko táto séria vždy mala tendenciu posadiť ma na zadok – ale nikdy nie tým, že by ma tak veľmi nebavilo jej čítanie.


oficiálna anotácia:
It's been three years since Rowan and Citra disappeared; since Scythe Goddard came into power; since the Thunderhead closed itself off to everyone but Greyson Tolliver.
In this pulse-pounding finale to Neal Shusterman's internationally bestselling trilogy, constitutions are tested and old friends are brought back from the dead.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára