pondelok 18. novembra 2019

InDaBoR #6: Deň princezien


Deň princezien (tiež označovaný ako Národný deň princezien) je pomerne mladý sviatok, nakoľko sa oslavuje len od roku 2017. Tento deň bol inšpirovaný sériou animovaných filmov The Swan Princess, pričom na tento rok pripadá dvadsiate piate výročie premiéry toho prvého. V tento deň si však ľudia nemajú pripomínať len animované princezné alebo tie, ktoré sa pripravujú na svoje kráľovské povinnosti. Pripomína nám, že v každom dievčati a každej žene sa ukrýva kúsok princeznej, len si to musíme uvedomiť.
Som si istá, že tento deň najlepšie oslávime tak, že budeme čítať knihy o princeznách, ktoré ku svojim úlohám pristupujú zodpovedne a vedia, aké to je – byť princezná.





Meg Cabot – Denník princeznej
Myslím, že toto je úplná klasika. Kto nečítal knihy, videl filmy, po prípade oboje, alebo ani nečítal a ani nevidel, ale niekde v podvedomí si uvedomuje existenciu Mie Thermopolisovej. Teraz ruku na srdce, podľa mňa si väčšina dievčat, ktoré sa k tomuto príbehu niekedy dostali, predstavovali, že raz za nimi príde ich kráľovská stará mama, urobí z nich fešandy a zoberie ich žiť do tajomnej krajiny, ktorej jedného dňa majú vládnuť. Knihy v sebe skrývajú trochu viac ako len tento základný príbeh, to je jasné, nakoľko je ich jedenásť, ale či budete čítať jednu knihu alebo všetky, alebo si len pozriete filmy, zistíte, že byť princeznou nie je vždy jednoduché a že Mia to zvláda najlepšie ako vie. Alebo možno aj nezvláda, čo vždy záleží na uhle pohľadu. No je to práve Mia, kto by nám mal pripomenúť, aká by vlastne mala byť, a aká v skutočnosti je, jedna princezná.

Sarah J. Maas – Throne of Glass
Táto svetoznáma séria pracuje s mnohými nápadmi a trópmi, ale keďže ide predovšetkým o svet s mnohými kráľovstvami, mihne sa tam občas aj nejaká tá princezná. Autorka ich stvorila hneď niekoľko a ja vás nebudem vyčerpávať ich vymenovávaním – nehovoriac o tom, že nechcem pokaziť zážitok z čítania tým, ktorí sa na čítanie série ešte len chystajú. Iste, táto séria má mnoho nedostatkov a mnoho sa ich dá prehliadnuť, ale čo sa týka princezien a ich povinností, autorka bola veľmi svedomitá. Pretože členovia kráľovských rodín si svoju moc uvedomovali a vždy sa ju nejako snažili použiť – či už vo svoj prospech, alebo v prospech celej krajiny. Je jasné, že by bolo fajn sledovať osudy len tých dobrých a zodpovedných princezien, ale ak niečo, tak táto séria dokazuje, že všetci sme len ľudia a máme právo na omyly a nedostatky. Dokonca aj princezné.

Marissa Meyer – Cinder
Čím lepšie osláviť princezné než sériou kníh, ktoré sú vlastne prerozprávaním štyroch veľmi známych rozprávok. Napriek tomu sa v tejto sérii nevyskytuje až tak veľa princezien, v skutočnosti len dve s kráľovským rodokmeňom a všetkým, čo k tomu patrí, ale viac ako to ma vždy fascinovala myšlienka, s ktorou autorka túto sériu písala – že každé dievča môže byť princeznou. Pretože sleduje osudy niekoľkých hrdiniek, ktoré sa dokážu správať kráľovsky, ktoré sa neboja obetovať pre dobro ostatných a ktoré tak ochotne bojujú v revolúcii niekoho iného, pretože veria, že je to správne. Táto séria je tiež dôkazom, že princezné nemusia byť dokonalé, že často majú nedostatky a nie sú neprekonateľne krásne, že sú to vlastne len obyčajné dievčatá, ktoré majú svoje sny a len sa ich snažia splniť.



Soman Chainani – Škola dobra a zla
Uvedomujem si, že táto séria je primárne určená mladším čitateľom, no napriek tomu viem, že má čo ponúknuť aj tým starším. Autor vymyslel úžasný svet a výborný koncept, podľa ktorého som mala sledovať osudy dvoch priateliek, ktoré nejakou zhodou okolností skončili na úplne iných miestach – dokonale krásne blond Sophie skončí v škole pre bosorky a temná a zádumčivá Agatha zase v škole pre princezné. A o to v tejto sérii vlastne ide, aby sme sa lepšie prizreli zaužívaným štandardom a uvedomili si, že nie všetko krásne je aj dobré a nie všetko temné a osamelé len premýšľa, ako by nás mohlo zabiť. Kladúca dôraz hlavne na silu priateľstva, je táto séria vynikajúca na oslavovanie dňa princezien, pretože nás učí, že nie všetky stereotypy by sa mali dodržiavať a že dobré srdce je princeznej prospešnejšie než bezchybná tvárička, a že krása niekedy naozaj vychádza z vnútra.

Mary E. Pearson – Falošný bozk
Táto séria je trošku z iného súdku, nakoľko princezná Lia sa vlastne na svoje princeznovské povinnosti rozhodla vykašlať a predvečer vlastnej svadby sa rozhodla utiecť a žiť svoj život tak, ako ona chce. No nebola by to správna kniha, ak by ju tieto rozhodnutia nakoniec nedobehli. Presne kvôli týmto rozhodnutiam som na Liu nazerala veľmi kriticky, ale vo svetle udalostí celej série som nakoniec pochopila, čo robila a prečo to robila. Možno sa vzoprela vopred dohodnutému manželstvu, ktorému vlastne ani neunikla, no napriek tomu sa nikdy neprestala správať ako princezná. Neustále ukazovala, že je dostatočne silná a tiež súcitná na to, aby sa na ňu mohli ľudia spoľahnúť. Stala sa hlasom slabých a utláčaných, pretože aj o tom je niekedy život princeznej – postarať sa o tých, ktorých nikto nepočuje.


Poznáte iné knihy o princeznách, ktoré by ste mi chceli odporučiť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára