pondelok 25. novembra 2019

Nech žije kráľovná! | The Queen of Nothing

Autor: Holly Black
Názov: The Queen of Nothing
Séria: Folk of the Air (slov. Férska sága; čes. Krutý princ)
Diel: tretí
Špecifikácia: temná fantasy o nástrahách férskeho sveta a ťažkých rozhodnutiach spojených s vládnutím
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart; v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.43


“I think of his riddle. How do people like us take off our armor? One piece at a time.”


S Holly Black mám trochu náročný vzťah, nakoľko jej trvalo dlhšie, kým ma presvedčila, že je to naozaj výborná spisovateľka a zaslúži si moju pozornosť. Ale niekde popri čítaní druhej knihy tejto série som pochopila, ako fungujú jej postavy a aké má s dejom zámery. Preto som sa naučila jej príbehy užívať, a preto som sa na posledný diel tejto trilógie tak veľmi tešila.
Rozprávačkou príbehu je ešte stále Jude, ktorá je momentálne veľmi nahnevaná a tiež utrápená tým, čo ju priviedlo späť do sveta smrteľníkov. Všetko som to navyše prežívala s ňou, celú tú frustráciu a všetko ostatné, celú jej bolesť, strach, obavy – skrátka akoby som bola v tom príbehu, akoby som bola jeho súčasťou. Okrem toho však bola Jude rovnako impulzívna, čiže na nič nečakala a po hlave sa vrhala do ďalších problémov. Čo je vlastne najväčšia výhoda tejto série.
Autorka si vybrala celkom obohraný námet lásky, ktorá je nie úplne vítaná, a bojov o moc, ktoré sú tak trochu nekonečné. Lenže niekde medzi impulzívnosťou hlavnej hrdinky, mocenskými hrami, intrigami a všetkým ostatným, som sa vlastne nemala kedy nudiť. Neustále sa niečo dialo, jedna udalosť striedala druhú a každá bola o čosi napínavejšia než tá predošlá. Čo bolo výborné v otázke stupňovania napätia. K tomu patrila aj dynamika a úžasné tempo, ktoré ma nútilo miestami nedýchať.
“It’s ridiculous the way everyone acts like killing a king is going to make someone better at being one,” Vivi says. “Imagine if, in the mortal world, a lawyer passed the bar by killing another lawyer.”
V príbehu tak skrátka nebol ani jeden jediný hluchý moment, žiadna strana, na ktorej by sa nič nedialo. Okrem toho bola kniha vcelku krátka a som si istá, že jej to len prospelo. Možno v niektorých momentoch vďaka tomu vyzerala trochu strohá, ale ani na chvíľu nestrácala dych. No aj napriek tomu, že postavy akoby bežali svojimi životmi, stále ostal dostatočne veľký priestor na to, aby som sledovala, ako veľmi sa menili, ako rástli, ako dospievali – s výnimkou asi dvoch momentov, ktoré boli predsa len trochu príliš prehnané, ale tak predpokladám, že vo svete férov s niečím podobným musím rátať.
Napriek týmto dvom zakopnutiam do seba všetko zapadlo úplne dokonale, každá udalosť, každý pocit, skrátka všetko. Bolo to dychberúce, bolo to napínavé, bolo to srdcervúce a nebezpečné, ale vlastne v niektorých momentoch aj úderné a občas aj zábavné. Nie je to kniha, ktorá by zmenila môj pohľad na svet, ale to nie je jej zámerom. Je to oddychové čítanie plné mágie a nebezpečenstva, plné krás života, no predovšetkým aj plné nádeje a snahy veriť, že sa život môže zmeniť k lepšiemu a za každým trápením príde odmena.
The Queen of Nothing je výborným zakončením tejto temnej magickej série. Autorkini féri sú plní mágie a nebezpečenstva, sú krutí a krásni a rovnaký je aj ich príbeh. Postavy zažívajú jednu zaujímavú situáciu za druhou, tempo je dychberúce a prakticky nebol čas sa nudiť. Napriek tomu však v príbehu ostal priestor na rast postáv, na ich vývoj a akési dospievanie. Výborne napísaný kúsok, síce trochu oddychovejší, ale to nemení nič na tom, že to bola kniha, ktorej čítanie som si užila od začiatku až do konca.


oficiálna anotácia:
After being pronounced Queen of Faerie and then abruptly exiled by the Wicked King Cardan, Jude finds herself unmoored, the queen of nothing. She spends her time with Vivi and Oak, watches her fair share of reality television, and does the odd job or two, including trying to convince a cannibalistic faerie from hunting her own in the mortal world.
When her twin sister Taryn shows up asking of a favor, Jude jumps at the chance to return to the Faerie world, even if it means facing Cardan, who she loves despite his betrayal.
When a dark curse is unveiled, Jude must become the first mortal Queen of Faerie and uncover how to break the curse, or risk upsetting the balance of the whole Faerie world.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára