sobota 30. novembra 2019

Komiksové okienko, vol. 8

Tento mesiac mi čítanie akosi nešlo, nič ma nebavilo a keď som premýšľala, čo budem čítať, zistila som, že vlastne nič. Tak som sa opäť dostala ku komiksom, ktoré na mňa tak láskavo čakali a našla som hneď niekoľko prekvapení, o ktorých som sa vám rozhodla napísať...



Sam Humphries & Jen Bartel – Blackbird
Toto bola úplne spontánna voľba a neviem si ju vynachváliť. Po grafickej stránke je to úplná lahôdka, je neskutočná radosť pozerať sa na jednotlivé strany. Čo sa týka príbehu, z toho som bola nadšená ešte viac. Na prvý pohľad bol jednoduchý, o stroskotanom dievčati, ktoré si nevie nájsť miesto v živote, býva na gauči svojej staršej sestry, chýba jej matka a všetci si z nej uťahujú kvôli tomu, čo videla pred rokmi počas zemetrasenia, hoci ostatní si to nepamätajú. Zatiaľ čo pre ostatných to bol obyčajný deň, on a videla mágiu a je odhodlaná všetkým dokázať, že je to pravda – čím si práve nadšenie ostatných nevyslúžila, keďže má tak trochu problémy so závislosťou. Okrem toho je však tento príbeh aj o mocnej mágii a magických dohodách. Sledovať príbeh je miestami o čosi náročnejšie, nakoľko motivácia všetkých postáv je tak trochu záhadou. Čo je kombinácia, ktorá má nesmierne bavila, doslova som si ju užívala a som zvedavá, ako to bude pokračovať. Okrem toho, kto by nemiloval úžasne sarkastickú mačku s tretím okom.

Warren Ellis & Cully Hammer – Red
Nebudem klamať, keď sa objavili dva filmy zo sveta tajných agentov na dôchodku, nebola som tým nadšená a ani som neplánovala ich pozerať, ale nakoniec ma to po rokoch dobehlo, keď práve tieto filmy začala pozerať teta. A vtedy som si uvedomila, že sú fakt dobré a miestami dokonca aj prekvapivo zábavné, a okrem toho natočené podľa komiksovej predlohy. Komiks Red má vlastne len tri krátke kapitoly o jednom bývalom agentovi na dôchodku menom Paul Moses, ktorého sa rozhodnú zabiť, pretože v ňom vidia hrozbu. Komiks je dosť strohý a hlavne krvavý, čiže aj dosť úderný. V podstate to bol zaujímavý spôsob, ako sú spríjemniť deň, keďže to malo aj výpovednú hodnotu, len škoda, že to bolo také krátke. Ale zase na druhej strane sa čudujem, že z takého kratučkého príbehu dokázali stvoriť taký veľký svet. (A bez mučenia priznávam, že mi v komikse chýbala Helen Mirren vo večerných šatách strieľajúca na úplne všetkých a všetko.)

Scott Lodbell & Brett Booth & Norm Rapmund – Teen Titans (The New 52!)
Milujem seriál Titans, preto bolo len otázkou času, kým sa dostanem aj k čítaniu komiksov. O tomto konkrétnom tíme existuje v DC univerze hneď niekoľko komiksov, ale New 52! si ma získala už predtým, takže som aj tentoraz siahla po niečom práve z tejto série. Tento komiks je celkom schopná tímovka o hrdinoch, ktorí sú stále len tínedžeri, ale predovšetkým samostatné osobnosti, čiže sa nevedia pekne hrať s ostatnými deťmi. Takže ako skupina náhodných hrdinov mali fakt úžasnú dynamiku a tento aspekt príbehu som si užívala, keďže skôr medzi sebou zápasili, ako niekoho skutočne zachraňovali. O niečo menej ma však oslovil príbeh a štýl, ktorým bol rozpovedaný, ale vo výsledku z toho vznikol zaujímavý začiatok a ja chcem vedieť, ako to bude pokračovať. Len dúfam, že v budúcnosti bude ten príbeh o niečo jednotnejší, takto pôsobil dosť rozhádzane – a náhodne. Tiež som zvedavá, či sa niekedy v budúcnosti na scéne objaví Rachel, Dick, Gar alebo aspoň Kory.

Michael Alan Nelson & Dan Mora – Hexed: Harlot and Thief
Tento komiks som otvorila úplným omylom – hľadala som niečo iné, ale skomolila som názov a dostala sa k tomuto, pričom som nevedela, o čom to má byť, nepoznala som postavy ani nič iné. Pričom to vyzeralo tak, že tomuto príbehu predchádza ešte nejaký iný (a neskorším prieskumom som zistila, že hlavná hrdinka tohto komiksu sa objavila v inom hororovom komikse toho istého autora). Neskôr, počas čítania, som zistila, že príbeh je o dievčine prezývanej Lucifer, ktorá sa zaoberá kradnutím magických artefaktov, vďaka čomu sa dostáva do problémov a nezískala si ani veľa fanúšikov, čiže nebezpečenstvo číha za každým rohom. Navyše sa jej podarí uviaznuť v podsvetí, vypustí do sveta hrozného zlosyna a zo stážistky urobí nekromanta. Je to zábavné, aké hlavne je to plné napätia a akcie, je to temné, občas trochu hrôzostrašné, a dokopy to vytvára úžasne zaujímavý dej, skvelé postavy a komiks, ku ktorému sa mienim opakovane vracať.

Grace Ellis & Shae Beagle – Moonstruck
Keď som hľadala niečo podobné Nimone, náhodne som objavila tento komiks. Jednoduchá kresba a na prvý pohľad aj jednoduchý príbeh – Julie si dopisuje so Selene, celkom to medzi nimi iskrí, ale problém je, že Julie je hrozne hanblivá a citlivá, navyše presvedčená o tom, že sa nikomu nemôže páčiť. Poviete si, že je to typická tínedžerská dráma, čiže tento komiks nemá byť vlastne čím výnimočný. Možno len tým, čo som ešte nespomenula – on sa ten príbeh odohráva v srdci magickej komunity a Julie aj Selene sú vlkolačice, ale objavujú sa tam aj čarodejnice, upíri, kentaur a dokonca a jedna medúza. Vďaka tomu je to zábavné, melodramaticke a nesmierne zlatučké. Celý čas som mala taký ten awww pocit a veľmi som si to celé užívala. Perfektne oddychové čítanie o zaujímavej magickej komunite a ich trampotách s láskou – a zlodejským mágom.



Máte nejaké obľúbené komiksy?
Určite sa so mnou podeľte, rada si rozšírim obzory.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára