streda 13. novembra 2019

V pavučine intríg | Two Dark Reigns

Autor: Kendare Blake
Názov: Two Dark Reigns
Séria: Three Dark Crowns (slov. Tri temné koruny; čes. Temné koruny)
Diel: tretí
Špecifikácia: YA temná fantasy o nástrahách vládnutia a tajomnej mágii
Slovenské alebo české vydanie: prvé dva diely v češtine Fragment, v slovenčine Cooboo
Hodnotenie na GR: 4.05


“Some people leave too much space behind when they are gone.”


Príbeh by sa mal zjavne končiť – dve kráľovné boli porazené a tretia, víťazná, bola korunovaná. Avšak v skutočnosti dve kráľovné abdikovali a rozhodli sa žiť svoj život tak, ako ony chcú a nie tak, ako im diktujú staré pravidlá ich niekdajšej domoviny. Tá tretia, teraz už korunovaná, vládne len vďaka ich sebectvu, no v skutočnosti cez ňu vládnu všetky mŕtve a porazené kráľovné. Takže ide len o akýsi začiatok, pretože sa prebúdza nová hrozba, mieša sa so starou a nikto nie je v bezpečí. Ak chcú kráľovné prežiť, musia urobiť niečo, čo nikdy neplánovali – musia sa vrátiť späť na os trov Fennbirn.
Príbeh Mirabelly, Arsinoe a Katharine ma od začiatku bavil, možno aj preto, že to nikdy nebol len ich príbeh. Iste, mali medzi sebou bojovať, ale v ich tieňoch stáli iní, ktorí túžili ovládať ich rozhodnutia. Tieto tri, hoci mali mať v rukách všetku moc, boli v skutočnosti tými najslabšími, s ktorými si všetci robili to, čo chcú. Čiže som sa tešila z toho, ako som ich videla rásť a prichádzať s vlastnými rozhodnutiami, aj keby nemali byť dokonalé.
Tri mladé kráľovné sa však teraz rozišli a snažili sa žiť svoje životy. Mirabella a Arsinoe skončili na kontinente, kde k nim život nie je práve láskavý. Sú prinútené žiť v područí prísnych spoločenských pravidiel, ktoré sú také odlišné od toho, v čom vyrastali. Navyše sú odrezané aj od svojej mágie, čo by im mohlo zabezpečiť nový začiatok – ak by sa Arsinoe nezačali snívať tie temné sny o dávno mŕtvej kráľovnej a dievčati, o ktorého existencii vlastne nikto ani len netušil.
Tieto dve boli ukážkovým príkladom toho, aké je náročné odosobniť sa od všetkého, čo pre ne bolo kedysi dôležité. Iste, je jednoduché predstierať, že všetko nechávajú za sebou a smerujú za novým životom, ale realita sa od toho často odlišuje a Mirabella s Arsinoe to zažili na vlastnej koži. Autorka pritom vďaka týmto udalostiam naďalej rozvíjala ich charaktery.
Arsinoe bola stále veľmi lojálna a pre svojich priateľov by urobila čokoľvek. Mirabella je stále tá zodpovedná a vážna, ale takisto lojálna a uvedomuje si, že prišiel čas na to, aby robila vlastné rozhodnutia neovplyvnené názormi ostatných. Katharine je stále tak trochu tvrdý oriešok. Vďaka tomu, čo všetko prežila, je náročné sa na ňu pozerať kriticky. Pretože si uvedomujem, že jej konanie nepatrí len jej.
Okrem troch kráľovien som však mala opäť možnosť sledovať aj zaujímavé vedľajšie postavy, ktoré však postupom diania neustále získavajú na dôležitosti. Jules dostala asi najviac priestoru, hoci osobne netuším, či som potrebovala sledovať osud ďalšej postavy, ktorá je bezmocná voči mocenským hrám ostatných. Takisto sa z nej totiž stala obeť intríg svojho okolia a tak trochu sa stala tvárou novej revolúcie.
“This is the Legion Queen,” Mathilde says to the frozen crowd. “The strongest naturalist in ten generations. The strongest warrior in two hundred years. She is the one who will fight for all the gifts. She is the one who will change everything.”
Pretože ak chcete získať moc, dajte ľuďom dostatočne zaujímavú tvár, ku ktorej môžu vzhliadať, a potom vás budú nasledovať kamkoľvek. Prekvapilo ma, že Jules si práve toto neuvedomila, možno kvôli tomu, že mala dobré srdce – na rozdiel od iných, ktorí ju túžili ovládať.
Osobne ma však najviac na tejto sérii bavilo to, ako autorka veľmi realisticky opisovala život malej komunity. Ako sa na jednom konci ostrova niečo stalo a na tom opačnom z toho vzniklo niečo úplne iné. Ako bola pravda v ústach toho, kto ma najsilnejší hlas, ale nikdy nepatrila tým, ktorí tie udalosti aj skutočne prežívali. Táto manipulácia pre mňa bola fascinujúca, nakoľko ju autorka využila ako nástroj v rodiacej sa revolúcii.
Stačilo pritom správnym spôsobom manipulovať poslucháčmi, prinútiť ich vidieť presne to, čo chceli oni sami a čo je najdôležitejšie, že vždy existujú rôzne verzie toho istého príbehu a líšia sa podľa toho, kto je rozprávač. Katharine mala svoju pravdu, Jules tú svoju a keď sa stretli, nedopadlo to najlepšie.
Toto všetko sa pritom odohrávalo na pozadí ďalších intríg a príbehov ďalších postáv, pričom všetko sa to prepleto s akousi osudovosťou a záhadnosťou, keďže som netušila, čo presne sa to deje. Uprostred toho všetkého boli postavy akoby uväznené v pavučine, bezmocné voči dianiu okolo seba. A v tom vlastne spočíva sila tejto série – že mi autorka predstavuje príbehy postáv, ktoré sú zdanlivo bezmocné voči dianiu okolo seba, no napriek tomu sa im nakoniec podarí zozbierať dostatok sily a odhodlania, aby to nejako zmenili.
Two Dark Reigns je výborným pokračovaním nadupanej temnej série. Autorka veľa času venovala analyzovaniu správania postáv, pričom o niečo väčší priestor dostali tie vedľajšie. Vždy a za každým okolností som teda rozumela ich motivácií. Reálnosť tejto knihe tiež dodávalo absolútne verné zobrazenie života malej komunity, kde má každý príbeh niekoľko verzií a tie sa líšia podľa toho, kto ich rozpráva. Pričom každý má svoju pravdu a chce sa za ňu biť. Okrem toho je kniha tiež príjemnou zmesou rôznych záhadných a temných okamihov, ktoré čítanie o niečo okorenia. Dej je síce miestami predvídateľný, ale autorke sa to podarilo vyvážiť inými prekvapivými okamihmi.


oficiálna anotácia:
Queen Katharine has waited her entire life to wear the crown. But now that she finally has it, the murmurs of dissent grow louder by the day. There’s also the alarming issue of whether or not her sisters are actually dead—or if they’re waiting in the wings to usurp the throne.
Mirabella and Arsinoe are alive, but in hiding on the mainland and dealing with a nightmare of their own: being visited repeatedly by a specter they think might be the fabled Blue Queen. Though she says nothing, her rotting, bony finger pointing out to sea is clear enough: return to Fennbirn.
Jules, too, is in a strange place—in disguise. And her only confidants, a war-gifted girl named Emilia and her oracle friend Mathilde, are urging her to take on a role she can’t imagine filling: a legion-cursed queen who will lead a rebel army to Katharine’s doorstep.
This is an uprising that the mysterious Blue Queen may have more to do with than anyone could have guessed—or expected.

2 komentáre:

  1. Dúfam, že to preložia aspoň do češtiny, lebo do slovenčiny sa, pokiaľ viem, nechystá, čo je mi strašne ľúto. Neuveriteľne sa na túto knihu teším a ak by ju aj nik nepreložil, pokúsim sa do toho pustiť v angličtine, hoci som si nechtiac prečítala spoiler na EpicReads :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som hrozne dlho čakala na slovenský preklad, ale ten sa asi fakt nechystá. Tuším som ale niekde zazrela, že čeština by mala byť, tak snáď aj bude. Angličtina v tejto knihe je dosť jednoduchá, žiadne zložité metafory, takže v prípade núdze sa dá aj originál čítať. ;) Ja osobne som skrátka potrebovala vedieť, ako to skončí. Je to super séria.

      Odstrániť