nedeľa 15. decembra 2019

InDaBoR #7: Medzinárodný deň čaju


Medzinárodný deň čaju sa každoročne oslavuje 15. decembra, no hlavne v krajinách, v ktorých sa čaj najväčšmi pestuje a ktoré majú najväčší dopad na čajový priemysel (čiže v krajinách ako napríklad India, Nepál, Vietnam, Indonézie, Bangladéš a ďalšie iné). Cieľom tohto dňa však nie je oslava čaju a všetkých milovníkov čaju, ale má pripomenúť, že čajový priemysel je predovšetkým o pestovateľoch a ľuďoch, ktorí pracujú na poliach, a často nemajú zabezpečené ani tie najzákladnejšie potreby. Tento deň má pripomenúť, aké dôležité je vrátiť do čajového priemyslu férovosť a zabezpečiť dodržiavanie základných ľudských práv.
Tento deň môžeme osláviť tým, že podporíme kúpou čaju tie spoločnosti, ktoré sa starajú o svojich zamestnancov, alebo aj tým, že si pripomenieme všetky tie postavy, pre ktoré je čaj viac ako len teplý nápoj.


generál Iroh z Avatar: The Last Airbender
Áno, priznávam, toto nie je klasicky literárna postava, pochádza totiž z rovnomenného animovaného seriálu, ktorý neskôr pokračoval (a vlastne stále pokračuje) ako komiksová séria. Generál Iroh bol väčšinou taký trochu zábavný starec, ktorý mal po ruke vždy nejakú dobrú radu a keď ani tá nedokázala pomôcť, vyťahoval svoje tajné zásoby čaju. Istý čas dokonca pracoval v čajovni a po vojne si dokonca otvoril svoju vlastnú, v ktorej vždy s otvorenou náručou vítal ďalších a ďalších zákazníkov. Milá a pokojná duša, ktorá dokázala vyčariť úsmev na perách mnohých ľudí len tým, že dokázal namiešať tú správnu čajovú zmes – a dokonca zašiel až tak ďaleko, že kvôli úžasne lahodnému čaju riskoval aj otravu.

Klobučník z Krajiny zázrakov
Alice je pravá anglická dáma a pre Angličanov je čaj veľmi dôležitý – a to je fakt, ktorý nie je ani trochu nafúknutý. Ale až vďaka neočakávanej výprave v hlbinách jednej zajačej nory sa dozvedela, aké dôležité môžu byť čajové večierky. Veď sa ich zúčastnila hneď niekoľko a po jej boku sa často objavoval aj sám Klobučník, trochu šialený a v zásade nie až taký dobrý hostiteľ, ktorý si však vždy nájde čas na svojich hostí a vychutná si s nimi šálku lahodného čaju, aj keby to malo byť len preto, aby si z nich mohol uťahovať, alebo oslavovať svoju inakosť. A hoci je Klobučník postava, ktorá po istom čase asi každému začne mierne liezť na nervy, určite by som sa chcela zúčastniť aspoň jedného jeho čajového večierka.

postavy z kníh Jane Austen
Jane Austen a ja sme si nikdy nepotykali, a ani sa na to nechystám, ale aj ja viem o jej knihách všeličo. Napríklad aj to, že sa odohrávajú v Anglicku a ako som spomínala vyššie, Angličania si na svoj čaj veľmi potrpia. Nie je totiž len lahodný mok a spôsob, akým osláviť každé ráno alebo večer, ale v minulosti bol veľkou súčasnou napríklad aj takého dvorenia. Ak by ste sa niekedy dostali na niektorú slávnosť, kde by ste si hľadali manžela, určite by ste chceli, aby k vám prišiel na čaj. Jasné, musela by tam byť najskôr aj nejaká gardedáma, ale počas pitia horúceho čaju by ste sa o svojom vyvolenom možno čo-to dozvedeli. A ak by sa aj ukázalo, že to nie je ten pravý, aspoň by ste si to vďaka pitiu čaju uvedomili.


Som si istá, že v knihách sa objavilo obrovské množstvo iných postáv, ktoré si čaj dokáže vychutnať. No nie je potrebné ich nájsť na to, aby sme si mohli vychutnať dobrý čaj. K tomu vlastne stačí akákoľvek kniha. Alebo len obľúbený čaj a trochu ticha.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára