pondelok 9. decembra 2019

Film lepší ako jeho predloha | Rituál

Autor: Marina & Sergej Djačenko
Názov: Rituál (ukr. Ritual)
Špecifikácia: fantasy rozprávka o drakovi a princeznej  
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.07



Predstavte si tú situáciu – práve sa odohráva zaujímavá slávnosť, je prítomná nielen celá kráľovská rodina z vašej krajiny, ale aj zástupcovia dvoch vašich susedov. Sú to princezné a princ, všetci dôležití ľudia, poddaní, skrátka úplne každý, kto mohol prísť a niekedy aj tí, ktorí nemohli, pričom všetci majú na hlavách zábavné klobúky. No a v toto krásne letné popoludnie sa zrazu odnikiaľ priženie drak a odnesie jednu z princezien, no akurát zhodou náhod je to práve tá najškaredšia a úplne najmenej princeznovská zo všetkých zúčastnených. A pritom drakov zámer bolo ukradnúť tú naj-naj-naj zo všetkých, aby po ňu prišli hrdinovia z celého sveta a on s nimi mohol bojovať – ale prečo vlastne to všetko? To je otázka, na ktorú kniha nedokázala tak úplne odpovedať.
Očakávala som, že tento príbeh sa bude nejako líšiť od filmu, ktorý som videla a zamilovala som si ho. Ako som niekde čítala, scenár a kniha sú dva odlišné druhy prejavu, a preto sa musia väčšinou tak veľmi líšiť. Podľa anotácie som teda vedela, že toto bude pravdepodobne o niečo viac rozprávkovejšie. S čím som však nepočítala, bol fakt, že sa budem tak príšerne nudiť – a že z pôvodného príbehu o stane len meno hlavného hrdinu a fakt, že je to o drakovi.
Autori si teda našli draka a škaredú princeznú (a pre mňa osobne tento fakt, že nebola fyzicky dokonalá, nebol až taký dôležitý, ale autori ho z nejakého dôvodu neustále museli zdôrazňovať, ak by som na to náhodou zabudla), predstavili mi základnú líniu príbehu – a potom im trvalo asi polovicu knihy, kým sa rozhodli, či to bude mať nejaký dej a akým smerom by sa mal uberať.
Deju nepomáhalo ani správanie postáv, ktoré sa pohybovalo niekde v rozmedzí naivného až otravného, čiže som mohla sledovať správanie hrozne plochých a úplne nezaujímavých aktérov. Pričom nejaké hlbšie spracovanie chýbalo nielen postavám, ale aj zápletke, wordlbuilding bol odbitý niekoľkými krátkymi vetami... skrátka, ak táto kniha o niečom mala byť, vo výsledku som mala pocit, že je o ničom.
Niekde za polovicou ale nastal zlom a všetko išlo dole kopcom – doslova. Postavy sa z úplne nezaujímavých zmenili na trochu šialené, pretože ich správanie sa ani iným slovom nedá opísať. Absolútne nedôveryhodné a hodné tak maximálne päťročného dieťaťa. Paradoxne jediné, čo ma ako-tak bavilo, bolo náhle drakovo rozhodnutie osobne sa zaslúžiť o to, aby sa princezná predsa len dostala domov k vysnívanému princovi. Hoci logika, nie som pre teba dosť dobrý, a preto ťa hodím do náručia tohto totálneho slabocha, ktorý si ťa vôbec neváži, je pre mňa totálne nepochopiteľná.
Posledných asi päťdesiat strán bolo hrozne uťahaných, ale na druhej strane zo mňa dokázali dostať aj inú emóciu ako znechutenie, dokonca na mňa niektoré časti po tejto stránke aj zapôsobili, ale bohužiaľ bolo neskoro, aby to nejako napravilo môj pohľad na túto knihu. Správanie postáv bolo príliš premrštené, čo by som rozprávke dokázala odpustiť, ale v tom prípade by mal mať tento príbeh maximálne dvadsať strán, aby ma jeho dej aj dokázal zaujať.
Očividne je táto kniha aj dôkazom, že existuje aj film, ktorý je lepší, ako jeho predloha.


oficiálna anotácia:
Během královské slavnosti přilétl strašlivý drak a unesl princeznu na svůj hrad. Její život se rázem změnil. Jediné, co teď s jistotou ví, je skutečnost, že má sehrát roli v prastarém Rituálu. Světlým bodem jejího života v zajetí jsou návštěvy záhadného mladíka jménem Arman. Jak se na opuštěný ostrov dostal a co je vlastně zač? Když na to přijde, je už příliš pozdě... Láska k dračímu princi je totiž hořká a velmi nebezpečná.


2 komentáre:

  1. Ejha, ak by som si neprečítala tvoju recenziu, tak by som po knihe ihneď siahla! Keďže aj ja milujem film, tak by som jednoducho neváhala, ale teraz...uf...musela to byť vážne hrozná kniha! 😳 Rozhodne nič pre mňa...a preto je skvelé písať aj záporné recenzie, sú naozaj nápomocné 😀...ale škoda, ako sa hovorí, kniha je vždy lepšia ako film, no v tomto prípade to očividne neplatí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preto som aj ja okamžite siahla po knihe – lebo milujem ten film. Bohužiaľ som ostala sklamaná. Aj keď podľa recenzií to vyzerá tak, že mnohí čitatelia boli spokojní. 😶 Čo už, aj záporné recenzie musia byt. 😅

      Odstrániť