nedeľa 29. decembra 2019

Každá minca má dve strany | Hněv pegasů

Autor: Kim Forester
Názov: Hněv pegasů (nem. Der Zorn des Pegasus)
Séria: Kroniky Kavalonu (nem. Clans von Cavallon)
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy pre mladších čitateľov o tom, aká dôležitá je tolerancia
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.27


Kavalon je obrovská magická krajina, v ktorej vedľa seba žijú rôzne národy. Pred rokmi sa ich pokojná krajina otriasla v základoch, a keď vojna nakoniec skončila a bol podpísaný mier, všetci sa naň tešili a snažili sa ho čo najviac udržiavať – až do dňa, keď počas osláv mieru zaútočí na Slobodné mesto skupina útočníkov, ktorí mierovú dohodu spália, rovnako aj väčšinu mesta a počas toho zabijú aj väčšinu obyvateľov. Vďaka tomuto hrozivému útoku sa však dajú do pohybu udalosti, ktoré môžu mať potenciálne zhubný dopad, možno však na nevinných.
Keďže kniha je primárne určená mladšej vekovej kategórii, nezdržiavala sa autorka zdĺhavými úvodmi a rovno začala opisovaním podstatných udalostí. Teda, skôr mi ich ukazovala tak, ako ich postavy zažívali. Čo bolo v mnohých ohľadoch ešte lepšie, nakoľko vďaka tomu dej plynul naozaj veľmi rýchlym tempom. Napriek tomu jej ostalo veľa priestoru na predstavenie postáv a tých kľúčových bolo hneď niekoľko.
Oceňujem, že pamätala na rôznorodosť a každý z hrdinov bol z iného národa, čím sa od seba výrazne odlišovali, nakoľko pegasovia majú trochu inú povahu ako jednorožci alebo ľudia. Ale opäť ich povahy neboli opísané, skôr som si mohla domyslieť ich vlastnosti, prednosti i nedostatky, na základe prežitých dobrodružstiev. Čo je vždy výborné, hoci na druhej strane musím priznať, že niekedy mi to vysvetľovanie chýbalo.
Boli isté udalosti, o ktorých som sa chcela dozvedieť viac, ale autorka akoby si dávala až príliš veľký pozor, aby neprezradila príliš. Čo ma občas trochu otravovalo, ale predpokladám, že v pokračovaniach sa to možno zmení. Pretože od polovice knihy bolo jasné, že toto je vlastne len jeden veľký úvod. Akoby som čítala tristostranový prológ, čo ale nie je výčitka, pretože tento prológ si ma veľmi rýchlo získal a ja som chcela vedieť viac.
Najviac ma na všetkom fascinovali jednotlivé magické i nemagické stvorenia. Autorka sa rozhodla vyvrátiť niektoré zaužívané stereotypy, napríklad jej jednorožci neboli láskaví a nevinní, nerobili dobro kade chodili, ale boli to drsní otrokári, ktorí zabíjali a ničili, ako sa im zažiadalo a vždy využili príležitosť zamotať sa do nejakej šarvátky. Naproti tomu napríklad o takých kelipiách (mäsožravých a aj ľudožravých morských koňoch) kolovali hrozivé zvesti, ale pravda bola iná.
Pegasovia boli tak trochu záhadnou, nakoľko ich dlhé roky nikto nevidel. Kentauri boli asi jediní, ktorí na mňa pôsobili tým istým dojmom – boli to tí múdri a pokojní jedinci, ktorí majú často posledné slovo, ale tiež boli nesmierne arogantní a presvedčení o vlastnej nadradenosti. Predovšetkým nad ľuďmi, ktorí podľa nich boli len o kúsok lepší ako domáci miláčikovia.
Napriek tomu, že sa môže táto kniha javiť ako rozprávka, nie je to celkom pravda. V skutočnosti ide o pomerne vážnu knihu, v ktorej sa autorka venuje veľmi dôležitým spoločenským témam. Zdôrazňuje najmä problematiku rasizmu a toho, ako máme vo zvyku niekoho súdiť bez toho, aby sme ho skutočne poznali, pretože viac ako pravda nás zaujímajú klebety.
Vďaka tomu všetkému bola kniha miestami až žalostná a tak trochu ma rozčuľovala, samozrejme v dobrom, lebo autorka všetky témy spracovala veľmi dobre. Keďže je to určené mladším čitateľom, snažila sa zapôsobiť aj na ich morálku a ukazovala im, kam ich môžu zaviesť niektoré činy a núti ich premýšľať, čo je dobré a čo nie. V tomto smere je táto kniha výborne spracovaná a teším sa, že autori pamätajú aj na to, že aj mladšie decká sa (bohužiaľ) často stretávajú s týmito problémami, akými sú rasizmus, šikana, či ohováranie.
Hněv pegasů je výborným začiatkom dobrodružnej série. Hoci kniha v mnohých ohľadoch pripomína skôr tristostranový prológ, v ktorom sa autorka snaží príliš toho neprezradiť, je to prológ, ktorý ma nalákal na ďalšie pokračovania. Podľa anotácie by som očakávala o čosi radostnejšie, a snáď aj zábavnejšie čítanie, v skutočnosti sa autorka venovala náročným témam rasizmu a zbytočnej nenávisti, navyše ich spracovala tak, aby aj mladšieho čitateľa prinútila sa nad nimi zamyslieť. Všetko to navyše robila nevtieravo a zaobalila to do rôznych dobrodružstiev, aby sa aj niečo takéto vážne čítalo dobre.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Vznešení tvorové z bájí a legend ukazují svou temnou stránku. První díl dobrodružné fantasy.
Národy Kavalonu kdysi vedly nekonečné boje. Nyní už několik staletí panuje mezi kentaury, pegasy, jednorožci, kelpiemi a lidmi křehké příměří. Válka skončila, spolu s ní ale i přátelství, které mezi národy kdysi panovalo. Kentauři se povyšují nad ostatní, protože věří, že jsou lepší než oni. Ve skutečnosti však skrývají děsivé tajemství. Kelpie viní kentaury, že je zahnali do moře, a z jednorožců se stali krutí otrokáři. Pegasové, kterým je připisována vina za rozpoutání války, se uchýlili do dobrovolného vyhnanství v horách. Nyní se však Kavalonem šíří zlé předtuchy. Objevil se nový nepřítel a země je v ohrožení. Dokáže čtveřice mladých hrdinů – dva lidé, kentaur a pegas – rozhádané národy spojit? Pokud se jim to nepovede, Kavalon navždy padne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára