streda 25. decembra 2019

InDaBoR #8: Vianočný špeciál


Vianočný čas je ako stvorený na čítanie – ľudia sú viac v pohode, užívajú si nič nerobenie, sedenie na gauči a pozeranie stále tých istých vianočných filmov a rozprávok. Pretože aj to prispieva k celkovej pohode. Pre knihomoľov je to o to čarovnejší čas, pretože môžu bez výčitiek čítať a nerobiť popritom nič iné. Niekedy je však kľúčové zvoliť si ten správny vianočný príbeh a nie vždy to nutne musí byť overená klasika...





Sarah J. Maas – Throne of Glass (Throne of Glass #1)
Táto séria je bezpochyby epická a autorka v nej dokázala svoj talent. Väčšina čitateľov však tento príbeh vníma ako cestu jednej nájomnej vrahyne za spravodlivosťou. No okrem toho je aj oveľa viac. Prvá kniha sa totiž odohráva v zime, takže sú všade prítomné kopy snehu a akási čarovná sviatočná nálada, nakoľko nám hrdinovia opisujú aj Yulemas (názov vychádzajúci z germánskeho sviatku známeho ako „yule“ alebo „yuletide“, ktorý neskôr nahradili Vianoce) a zvyky a oslavy spojené s týmto sviatkom. Ak chcete ešte väčšie kopy snehu, vydržte čítanie až do konca série. Pretože v poslednom pokračovaní Kingdom of Ash si toho snehu užijete ak veľa, že vám začne liezť na nervy.

Ashley Elston – 10 Blind Dates
Toto je kniha, akú chcete čítať v čase Vianoc, pretože ide o nenáročný oddychový príbeh o veľkej hlučnej rodine, ktorá sa rozhodne hlavnej hrdinke spríjemniť sviatočný čas tým, že jej dohodnú desať rande naslepo – všetko v mene toho, aby ju rozveselili po nepeknom predvianočnom rozchode. Je to vtipné čítanie, občas som sa dokonca smiala nahlas, ale predovšetkým je to o sviatočnej pohode a o tom, aké je nielen zábavné, ale tak trochu aj otravné a trápne, keď sa v jednom dome stretne celá rodina. Možno pri čítaní nebudete mať pocit, že zázraky sú skutočné, ale úžasne si oddýchnete a hlavne sa uvoľníte.

Katherine Arden – The Bear and the Nightingale (The Winternight Trilogy #1)
K Vianociam neodmysliteľne patria rozprávky, ktoré sme videli asi miliónkrát a aj tak ich neustále znovu pozeráme, a jednou z nich je aj krásne zamrznutý príbeh o Mrázikovi. Táto kniha síce nie je prerozprávaním príbehu namysleného Ivana a láskavej Nastenky, ale určite je o magickom Mrázikovi. Ten je silný a záhadný (tak trochu sexy), je veľkou súčasťou života všetkých postáv a najmä hlavnej hrdinky tejto knihy. Tá je tiež plná mágie, ale aj dobrodružstva a nebezpečenstva, odohrávajúca sa v nepreniknuteľnom ruskom záveji. Ide síce o čosi vážnejšie čítanie, ale predsa len ide aj o vianočný príbeh – nielen vďaka snehu, ale hlavne vďaka pocitu, že všetko je možné, ak máme vieru.



Philip Pullman – Northern Lights (His Dark Materials #1)
Táto kniha je tiež známa pod názvom Golden Compass.
Keďže nedávno sa táto kniha dočkala sľubovaného seriálového spracovania, som si istá, že jej existenciu nie je nutné nejako extra pripomínať. Hoci Lyra a jej dobrodružstvá sa neodohrávajú v čase Vianoc, predsa mi vždy pripadala aspoň trošku sviatočne. Pretože Lyra sa na svojej ceste dostane až do nebezpečných krajín pokrytých snehom, kde sú záveje vysoké rovnako ako obrovské medvede, ktoré tieto končiny obývajú. Navyše ide o nesmierne sympatický príbeh o odvahe a dobrosrdečnosti. Je magický a krásne napísaný, niečo, k čomu sa budete chcieť opakovane vracať – nielen v čase Vianoc, ale kedykoľvek počas roka.

Cynthia Hand – Posmrtný život Holly Chaseové
Kto by nepoznal Vianočnú koledu, príbeh o zatrpknutom starom chlapovi, pre ktorého sú Vianoce nezmyslom, ktorého v jeden Štedrý večer navštívia traja duchovia, aby ho prinútili sa zmeniť. V tejto knihe som mala možnosť sledovať akési prerozprávanie tejto svetoznámej klasiky. Autorka sa rozhodla vytvoriť niečo ako tajnú organizáciu, spoločnosť, ktorá sa venuje vyhľadávaniu zatrpknutých ľudí, ktorí v ich životoch identifikujú ľudí, ktorí ich zmenili k horšiemu a ktorí ich, naopak, môžu napraviť. Je to kniha, ktorá pripomína, čo je v živote dôležité a robí to vcelku príjemným sviatočným spôsobom. Hoci priznávam, že originál to neprekonalo, ale na druhej strane mi to ukázalo, že tento staručký námet je možné realizovať aj v dnešnej modernej spoločnosti – a to dokonca viac-menej úspešne.



Poznáte aj vy nejaké vianočné knihy, ktoré by ste mi chceli odporučiť?




2 komentáre:

  1. Oo vlastné áno, ToG malo pekné Vianoce. :D Zlatá kompas by mi nenapadol a ostatné nepoznám, ale za seba ako vianočné čítanie odporúčam asi Ničnever, tam sú tie Vianoce tiež super. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ToG malo pekne vražedné Vianoce. 😂 Ničnever má pekné Vianoce? O dôvod viac konečne sa pustiť do čítania. 😉

      Odstrániť