piatok 20. decembra 2019

Keď sa stretne oheň a voda | Serpent & Dove

Autor: Shelby Mahurin
Názov: Serpent & Dove
Séria: Serpent & Dove
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy o čarodejniciach, lovcoch a o tom, že zdanie niekedy klame
Slovenské alebo české vydanie: v češtine chystá CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.24


“There are some things that can't be changed with words. Some things have to be seen. They have to be felt.”


Louise (všetkými volaná Lou) a Reid by nemohli byť viac odlišní. Zatiaľ čo Lou je čarodejnica s veľkou mocou, Reid je ten, ktorý prisahal, že bude čarodejnice loviť a páliť ich na hranici, pretože to je to, čo si každá čarodejnica zaslúži. Lou preto verí, že každý lovec je to najhoršie, čo ju môže stretnúť, a skrývanie sa pred nimi je pre ňu životne dôležité – rovnako ako ukrývanie sa pred matkou, ktorá ju chce obetovať a jej smrť použiť v mene „vyššieho dobra“.
Ukáže sa však, že Lou a Reid majú predsa len niečo spoločné, a to škandál, ktorý sa im podarí tak trochu spoločnými silami vytvoriť a ak chcú, aby naň ľudia čo najskôr zabudli, musia prijať nemysliteľné – že sa zosobášia. Pre oboch je tento zväzok záťažou a zároveň výhodou, teda aspoň tak dlho, kým sa Reid nedozvie, koho presne si zobral za ženu. Ak však chcú obaja prežiť, budú sa musieť veľmi snažiť, pretože čoskoro sa stanú muchami v pavučinách intríg všetkých okolo.
O mágii sa toho napísalo veľa a ešte viac o čarodejniciach a o tých, ktorí by ich mali naháňať a upaľovať, pretože čarodejnice sú tým najväčším zlom. Preto som sa veľmi tešila na knihu, ktorá tento ohraný námet spracováva – pretože som bola zvedavá, ako veľmi sa autorka s príbehom popasuje a ako veľmi sa bude snažiť odlíšiť. Tých prvkov nakoniec nebolo až tak veľa a neboli niekedy ani také výrazné, ale ako celok pôsobili úplne inak.
V prvom rade ide o to, akým spôsobom mágia v tomto svete funguje. Čarodejnice sú rozdelené do rôznych frakcií, čiže svoju moc čerpajú z odlišných zdrojov a tiež ju odlišným spôsobom používajú. Aj v tomto prípade ide o mix už videného inde, ale autorke sa podarilo zamiešať sem presne dostatok vlastných prvkov na to, aby ma tento magický systém bavil. Okrem toho má autorka hlavne plusové body za to, že sa snažila vysvetliť odkiaľ mágia pochádza a ako vzniká, s čím si veľa spisovateľov hlavy neláme (pozerám sa na teba, Rowlingová) a o to viac ma tešila snaha vopchať tieto vysvetlenia do knihy.
Najsilnejším prvkom tejto knihy sú však postavy. Autorka stvorila hlavnú dvojicu, ktorá bola úplne ako oheň a voda. Zatiaľ čo Lou bola skôr impulzívna a odhodlaná vychutnať si život plnými dúškami, Reid bol skôr zádumčivý a ustráchaný, hoci mal problémy so sebaovládaním. Lou mala navyše veľmi otvorenú myseľ a nebola až taká prudérna, ako to od nej vyžadovala spoločnosť. Reid bol totálne nevinný a neskazený, s veľmi naivným ohľadom na to, ako by mali fungovať nielen spoločnosť, ale najmä manželstvá.
“Such a love was not something of just the heart and mind. It wasn't something to be felt and eventually forgotten, to be touched without it in return touching you. No... this love was something else. Something irrevocable. It was something of the soul.”
Čo sa stalo, keď sa títo dvaja spojili? Zrodila sa absolútne úžasne dynamická dvojica s krásnou chémiou, ktorá ma zabávala od začiatku až po koniec Možno si poviete, že niečo také ako chémia medzi postavami nie je dôležitá, ale nie je to tak celkom pravda. Ak máte ústrednú dvojicu, ktorá je príliš nudná, negatívne sa to podpíše aj na celom deji.
Vďaka tomu, ako sa Lou a Reid často podpichovali, sa formoval aj samotný dej, hlavne pôsobil nielen dynamickejšie, ale celý príbeh získal istý zaujímavý náboj. A neboli to len Lou a Reid, ktorí mali výbornú chémiu, ale aj rôznorodé vedľajšie postavy, ktoré udalosti krásne dopĺňali. A že mali čo dopĺňať.
Táto kniha má vo výsledku viac ako 500 strán, no nenašla som ani jediné hluché miesto alebo moment, ktorého čítanie by som si absolútne nevychutnala. Neustále sa niečo dialo, potom tu boli výborne napísané dialógy medzi postavami, na ktorých som sa často smiala, a samotná zápletka tiež nebola na zahodenie. Bola síce trochu priamočiara a niektoré odhalenia bolo jednoduché predvídať, ale zase na druhej strane ma autorka predsa len raz či dva razy prekvapila, čo vždy oceňujem.
Vďaka tomuto všetkému sa autorke podarilo zobrať do rúk absolútne otrepaný námet a stvoriť z neho knihu, ktorá sa dobre čítala, pretože dej krásne plynul a interakcie postáv boli uveriteľné a hlavne zábavné, rovnako aj ich rozhovory. V príbehu sa neustále niečo dialo, tempo bolo teda miestami až vražedné, no pritom mali Lou a Reid priestor aj emocionálne na mňa zapôsobiť. K celkovej čitateľnosti tiež prispievalo výborne stupňované napätie. Táto kniha je teda ukážkou toho, akými zaujímavými spôsobmi je možné spracovať otrepaný námet tak, aby z toho vznikol v niektorých smeroch celkom originálny príbeh.
Serpent & Dove je výbornou prvotinou nadanej spisovateľky. V deji je spracovaný námet čarodejníc a lovcov, ktorí ich prenasledujú, pričom silnou témou v knihe je aj hľadanie odpovede na otázku, kto je vlastne zlý a kto dobrý. Rôznorodé postavy si ma rýchlo získali, rovnako aj ich interakcie. Kniha teda hýri humorom, no rovnako zaujmú aj niektoré zvraty a tiež tempo, ktoré nikdy nepoľavuje. Takýto silný úvod ďalšej fantastickej série si ma dokonale získal a veľmi sa teším na pokračovanie.


oficiálna anotácia:
Lou’s death would have ended the ancient war between the Church and witches, but Lou refuses to become a martyr. Forsaking her coven, she escapes to the gloomy city of Cesarine and hides her magic as a thief in the criminal underworld. But life in Cesarine has its own dangers. Huntsmen roam the city revered as holy men. Witches burn without trial. And the Archbishop, the Church’s austere patriarch, revels in violence.
Reid has devoted his entire life to eradicating the occult and making his surrogate father, the Archbishop, proud. Finally given the chance to capture a witch of his own, Reid is devastated when a foul-mouthed thief thwarts him—and doubly devastated when she too disappears. Hell-bent on bringing her to justice, Reid vows she won't escape again. But when Lou tricks him into public scandal trying to avoid capture, the two are forced into an impossible situation—marriage.

4 komentáre:

  1. Tak to vypadá vážně skvěle, už se moc těším až kniha vyjde i u nás :) Něco podobného už jsem četla, knihu Witch Finder, která se taky povedla. Ale takhle vypadá ještě líp :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nielen, že to vyzerá dobre, ono to aj je dobré. :) (Inak tú knihu Witch Finder som si našla a tiež vyzerá dosť dobre, možno ju raz skúsim.)

      Odstrániť
  2. Veľmi sa na tú knihu teším :D len čakám kedy padne na BD cena :D A ešte viac ma teší, že sa ti páčila, pretože to znamená, že určite sadne aj mne. Ale koho chcem oklamať, určite tomu úplne prepadnem, či to bude zlé alebo dobré :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež čakám, kým padne cena, aby som si knihu mohla kúpiť. :D Ale ako ruku na srdce, táto kniha je hrozne návyková záležitosť, takže dúfam, že sa ti bude páčiť. :)

      Odstrániť