streda 21. októbra 2020

Dobrodružná cesta v rozprávke | Pekelný plášť

Autor: Simona Michálková
Názov: Pekelný plášť
Špecifikácia: čarovná rozprávka o boji s osudom a hľadaní šťastia
Slovenské alebo české vydanie: Bookmedia, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.50

 

Princ Arim má hlavu v smútku – jeho otec ho chce oženiť, pretože verí, že to tak vyrieši problémy a Arimovou neviazanosťou. Miesto toho princ začne ešte viac piť a jedna taká noc sa mu vypomstí, pretože po radovánkach skončí neviditeľný a netuší, prečo sa to stalo a ako. Avšak ak chce späť svoju podobu, musí sa vybrať do pekla. Na svojej ceste stretne aj Wen a čarovného koňa Carmina, ktorí spoločne utekajú pred čarodejníkom. Ich osudy sa nečakane spoja a čoskoro zistia, že ak chcú prežiť, musia spolupracovať. Bude to však stačiť?

Postavy v tejto knihe to nemajú ľahké. Každá z nich totiž musí čeliť vlastným problémom. Aeronwen bola strovená čarodejníkom a jej úlohou je nahradiť kráľovu zosnulú manželku – lenže ona chce o svojom osude rozhodovať sama, tak sa rozhodne utiecť. Wen, ako ju neskôr začnú oslovovať, je však nesmierne naivná a o živote nemá veľmi jasnú predstavu. Skôr pôsobí ako dieťa a rovnako sa aj správa, čiže jej prudké výlevy mi občas poriadne liezli na nervy. Camin, jej hovoriaci kôň a spoluutečenec je zase poriadne tajnostkársky a je očividné, že vie viac, ako priznáva. Pre mňa osobne bol najsympatickejší Arim, ktorý síce veľa pil a nesprával sa zodpovedne, ale z trojice hrdinov najčastejšie ukazoval, že vie používať rozum. A na ich dobrodružnej ceste do pekla zdravý rozum rozhodne potrebovali.

Výhodou tejto knihy je, že sa nesnaží tváriť ako niečo iné – je to rozprávka, je to vystavené ako rozprávka, rozprávané ako rozprávka a je to prezentované ako rozprávka. Tým pádom je to pomerne dobrodružné, stále sa tam niečo deje a čarovné prekážky sú postavám neustále kladené pod nohy. Pričom v akomkoľvek inom žánri by som si klopala po čele a upozorňovala na to, že to nemá logiku a pripomína mi to ťahanie zajacov z klobúka. Ale ak ide o rozprávku? Tam dokážem prepáčiť takmer čokoľvek. Navyše táto mala naozaj čarovnú atmosféru.

„Proč jsou všichni už předem vylekaní z jednoho malého pekla?“
„Malého?“ 
„Kde bereš jistotu, že je obrovské, plné roztodivných nástrah a nebezpečí? Proč by mělo být strašlivější než hrozby, které na nás číhají tady na zemi?“

V istom zmysle to bola klasická rozprávka s princmi, princeznami, kráľovstvami a veľkolepými osudmi. Dokonca aj s peklom. Na druhej strane v nej bolo veľa príjemných prvkov. Napríklad veľmi oceňujem, že autorka sa snažila svoj príbeh ozvláštniť a aj otrepané prvky sa snažila predstaviť z iného uhlu. Takže sa tam objavovali zvláštne magické schopnosti, trochu iná cesta do pekla, ale napríklad aj čarodejník používajúci pri kúzlach svoje vlasy (tie vlasy sú úplne najúžasnejší prvok).

Dej bol o čosi klasickejší, hoci nešlo úplne o veľkolepý boj dobra so zlom. V knihe nebol klasický záporák, žiadne veľké zlo, ktoré malo byť porazené a hneď potom má nasledovať ponaučenie. Miesto toho išlo o dobrodružnú výpravu, ktorá mala postavy niečo naučiť a zmeniť ich. V tomto smere sa toho naučili naozaj neúrekom, čiže za prácu s postavami tlieskam (dokonca aj Wen bola na konci oveľa menej otravná). Skrátka, vydarená rozprávka, ktorá v sebe spája to najlepšie, čo žáner ponúka a autorka to navyše ozvláštnila svojou fantáziou.

Pekelný plášť je predovšetkým rozprávka o putovaní trojice hrdinov. Ich dobrodružstvá sú nebezpečné a nezriedka ich má na svedomí nejaký druh mágie. Dej je jednoduchší a priamočiarejší, ale to v žiadnom prípade nie je na škodu. Aspoň lepšie vynikla nielen atmosféra, ale aj autorkina fantázia. Je to milé a oddychové čítanie – čím ale nechcem povedať, že by to bolo čítanie vhodné pre deti. V knihe si totiž nájdu „to svoje“ aj starší čitatelia, predovšetkým vďaka aj trošku náročnejším témam, o ktorých sa autorka rozhodla písať.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Mladý princ Arim zapíjí smutek příliš velkým množstvím piva. Kromě kocoviny se mu to vymstí i náhlou neviditelností. Zjistí, že jediná cesta k navrácení původní podoby a dosavadního života vede rovnou přes peklo. Kudy se tam dostat?

Mezitím se v úplně jiném království probouzí z kouzelné rakve překrásné vtělení královny Aeronwen. Dívka je stvořena dvorním čarodějem a má za úkol sloužit starému králi. Bohužel sama je jiného názoru, a tak spojí síly s čarodějným koněm Carminem a pokusí se najít štěstí na útěku.

Příběh s pohádkovými rysy vypráví o zarytém hledání svobody, vzepření se svému osudu a také o lásce, která se přece nedá vynutit.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára