pondelok 5. októbra 2020

Škola, ktorá zabíja | A Deadly Education

Autor: Naomi Novik
Názov: A Deadly Education
Séria: Scholomance
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy odohrávajúca sa v magickej škole, ktorá zabíja študentov
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.40

 

“I decided that Orion needed to die after the second time he saved my life.”

 

Školy mágie sú obľúbeným, hoci v poslednom čase trochu zabudnutým, námetom. Od čias Harryho Pottera totiž mnohí veria, že nepotrebujú ďalšiu magickú školu. Scholomancia je však úplne iný typ školy – nie sú tu učitelia, nefungujú tu žiadne pravidlá a vašou jedinou úlohou je prežiť všetkých démonov a iné potvorská, prostredníctvom ktorých sa vás táto škola snaží zabiť. Myslíte si, že vás táto predstava desí? A to ešte ani len netušíte, ako vyzerá maturita...

Milujem knihy Naomi Novik a najviac obdivujem jej štýl – to, ako mi pomaly rozpráva svoj príbeh, pretože dej je pre ňu druhoradý a na prvom mieste sú vždy a za každým okolností postavy, takže mi dovolí dokonale ich spoznať. Inak to nie je ani v prípade tejto knihy, hoci tam sa podobnosť s predchádzajúcimi autorkinými knihami končí. Pretože hlavná hrdinka a zároveň rozprávačka je totálne odlišná.

El, plným menom Galadriel, ale nech sa obáva bolestivej smrti ten, kto sa ho odváži použiť, je radová študentka Scholomancie, od ktorej však každý očakáva to najhoršie. Je totiž negativistická, uštipačná a ironická, skrátka svojimi poznámkami si nezískala veľa fanúšikov alebo priateľov či spojencov, a keďže ju všetci aj tak považujú za temnú čarodejnicu, prečo by sa mala obťažovať byť milá. (Okrem toho som počas čítania nadobudla pocit, že ľudí vlastne neznáša a baví sa s nimi len preto, lebo nemá na výber.) 

Navyše je tu ešte fakt, že samotná škola jej podsúva fakt temné čary, akoby od nej ešte aj ona očakávala, že zničí svet. Skrátka, na jej myšlienkových pochodoch som sa dosť dobre zabávala a El sa po niekoľkých stránkach stala mojou oficiálnou spirituálnou sestrou, pretože toto je ten typ postáv, ktoré milujem a obdivujem – pretože majú podobný zmysel pre humor ako ja.

“You know, it’s almost impressive,” he said after a moment, sounding less wobbly. “You’re nearly dead and you’re still the rudest person I’ve ever met. You’re welcome again, by the way.”

“Given that you’re at least half responsible for this situation, I refuse to thank you,” I said. 

Všetko sa však zmení, keď sa do Elinho života zapletie Orion, dokonalý študent, dokonalý chlap, dokonalý hrdina s pocitom, že musí všetkých zachraňovať. Lenže El nikoho takého nepotrebuje a ak by mohla, Oriona by s radosťou zabila – pretože tým, že všetkých ochraňuje, len provokuje školu a jej démonických obyvateľov, ktorí sú zvyknutí na pravidelný prísun študentského mäska. Okrem toho nepotrebuje, aby ju zachraňoval chlap, takže áno, táto kniha je do veľkej miery feministická, ale takým nevtieravým spôsobom.

Okrem postáv ma oslovil aj celý magický systém, ktorý autorka dala dokopy. Ako existovali síce len dva druhy mágie (a to dobrá a zlá), ale ako existovalo veľa zdrojov, z ktorého čarodejníci získavali silu na základe svojej afinity (napríklad taký Orion získaval moc vďaka tomu, že bojoval s príšerami). Scholomancia je aj vďaka tomu absolútne šialené miesto, ktoré ma desilo a fascinovalo zároveň. Táto škola svojim študentom pravidelne podsúvala rôzne čary a kúzla, v prípade El však dosť staré a raritné, ktoré nikto nevidel už desiatky, ba aj stovky rokov.

V tomto prostredí teda neexistujú úprimné priateľstvá, skôr len výhodné spojenectvá a plnenie fakt náročných úloh a projektov – keďže tu však absentuje akýkoľvek učiteľský zbor, zaujímalo by ma, ako vlastne získavajú známky. Ale predpokladám, že ide o prežitie (veď aj maturitu zložíte tak, že prežijete masívny útok démonov a dostanete sa až k vstupnej bráne). Vďaka tomu sa v knihe objavilo hneď niekoľko fakt dobrých napínavých a akčných scén. Atmosféra knihy však bola dosť temná, skrátka to bol boj o život, pretože kto by nemal rád zomierajúcich stredoškolákov, že.

A Deadly Education je výborne napísaná kniha, v ktorej autorka vymyslela dokonale fascinujúci a zároveň krvilačný systém magického školstva. V jej knihe sú opäť dôležitejšie postavy ako dej a predpokladám tak, že čítanie bude baviť najmä ľudí, ktorí majú radi uštipačné hrdinky podobné cynickým obludám, ktoré majú tak trochu feministické názory a v situácii, že sa ich pokúša pobozkať nejaký chalan, majú skôr tendenciu rozbiť mu nos, než mu túto nežnôstku oplatiť. Vo svojej podstate je to hlavne kniha o outsiderovi, ktorého si snažia nakloniť ostatní len preto, že náhodou prilákal pozornosť školskej hviezdy. S tým rozdielom, že som sa nesmierne bavila na všetkých ironických poznámkach hlavnej hrdinky.


 

oficiálna anotácia:

I decided that Orion Lake needed to die after the second time he saved my life.

Everyone loves Orion Lake. Everyone else, that is. Far as I’m concerned, he can keep his flashy combat magic to himself. I’m not joining his pack of adoring fans.

I don’t need help surviving the Scholomance, even if they do. Forget the hordes of monsters and cursed artifacts, I’m probably the most dangerous thing in the place. Just give me a chance and I’ll level mountains and kill untold millions, make myself the dark queen of the world.

But the Scholomance isn’t getting what it wants from me. And neither is Orion Lake. I may not be anyone’s idea of the shining hero, but I’m going to make it out of this place alive, and I’m not going to slaughter thousands to do it, either.

Although I’m giving serious consideration to just one.

4 komentáre:

  1. Vyzerá to super, tuším si to idem pridať do to-read listu 😃 Vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo. :D Ale pri čítaní sa obrň trpezlivosťou. El je síce ako hlavná hrdinka super, ale občas som nad jej poznámkami aj ja škrípala zubami. :D

      Odstrániť
    2. Ale ktovie, kedy sa k tomu dostanem. 😁😁 Urcite budem trpezliva. Co ty vies, mozno mi sadne. 😃

      Odstrániť
    3. Raz možno. :D No, ja myslím, že ti tá hrdinka sadne - ale pre istotu, ak by ti náhodou nesadla, som ťa varovala. :D

      Odstrániť