štvrtok 29. októbra 2020

Knižná mágia #13: Elixíry, odvary

Pôvodne som ďalší článok do tejto rubriky plánovala až na nasledujúci mesiac, ale nakoniec som zmenila plány. Hlavne kvôli tomu, že som tento mesiac premeškala InDaBoR, pretože som si zle zapísala dátum pamätného dňa, o ktorom som chcela písať. Povedala som si, že je to znamenie, aby som svoj mozog príliš neprepínala náročnými činnosťami, ale môj mozog ponuku na dovolenku odmietol, takže je tu ďalší článok...

 

 

Odvary, elixíry (angl. potions)

Varenie odvarov alebo elixírov patrí k jednému z najstarších prejavov mágie, o ktorých navyše prejavujú záujem aj tí, ktorí nie sú magicky nadaní. Pretože uvariť zázračný nápoj si v mnohých prípadoch vyžaduje skôr precíznosť a schopnosť nasledovať presne určené pokyny, než čarovné nadanie. Základom výbory elixíru je tak dôvod jeho výroby – pretože každý čarovný nápoj sa vyrába s iným zámerom a teda aj následky jeho vypitia sa rôznia.

Varenie nápojov je veľmi rozšírené a pomerne nenáročné, hoci sú aj výnimky. Niektoré elixíry sú náročnejšie na varenie, pretože sú z veľmi ťažko zohnateľných ingrediencií, ako napríklad krv nejakého špeciálneho magického stvorenia, alebo srdce novorodeniatka narodeného v noci prvého splnu nepárneho roka. Ingrediencie sa líšia z prípadu na prípad, rovnako ako sa líšia aj magické účinky, ktoré nápoj má. Pričom hovoríme o celej škále rôznych účinkov.

Tie najzákladnejšie slúžia napríklad na liečenie, iné na očarenie, vyvolanie ilúzie, nezriedka na zmenu podoby a ďalšie iné, no a potom tu máme celú škálu rôznych nápojov, ktorých jediným zmyslom je škodiť alebo zabíjať. Výroba elixírov bola vždy rozšírená a do dnešnej doby sa v istých podobách zachovala, ako príklad môže poslúžiť varenie bylinkových čajov. Takisto máme presne určené ingrediencie aj spôsob zalievania, pričom v súčasnosti sú už účinky daných rastlín väčšinou vedecky overené a nikto netancuje pod mesiačikom len preto, aby jeho čaj dostal silu bojovať proti nádche.

Varenie magickejších elixírov však podobné podmienky musí napĺňať. Pretože niekedy nejde len o varenie, ale aj o rôzne iné druhy mágie. Niektoré sa spájajú so samotnou výrobou, keď je potrebné predniesť nejaké zaklínadlo, aby bol nápoj silnejší alebo aby vôbec fungoval. Podobne to je aj s používaním. Niektoré nápoje stačí vypiť, inými polejete svojich nepriateľov, iné aby fungovali sú spojené s vyrieknutím správnych slov.

(Najklasickejší príklad je asi seriál Čarodejnice, kde trojica sestier pravidelne vyrába elixíry na boj s démonmi a aby démonov zničili, polejú ich elixírom a vyslovia väčšinou veršované zaklínadlo). Vďaka tomu výroba elixírov úzko súvisí so zaklínaním, ale napríklad aj s alchýmiou (dôkaz vidím v tom, že hlavným zámerom alchymistov bola aj výroba elixíru života).

Napriek tomu, že je výroba elixírov pomerne výhodná, pretože elixíry majú naozaj široké spektrum využitia, spájajú sa s týmto druhom mágie aj mnohé nevýhody. Každý odvar má presný postup výroby a každý účinok môže mať osobitnú formulu. Na výrobu, teda na uvarenie, je tiež potrebný čas a hlavne miesto, kde môže mág bez obáv variť svoje čarovné polievočky. Takže z pohľadu boja je varenie elixírov naozaj nepraktické, pretože nepriateľ nebude čakať, až vydestilujete výluh z dračích šupín, aby ste ho mohli premeniť na žabu.

Čiže vyrábanie elixírov predpokladá praktického mága, ktorý dokáže dobre predvídať, aby si mohol napísať zoznam odvarov, ktoré by sa mu v boji mohli hodiť. Asi najväčšou nevýhodou však je, že asi len s výnimkou smrtiacich a liečivých elixírov, sú účinky odvarov dočasné. Buď sú viazané na čas potrebný na ich strávenie, alebo na čas potrebný na vyprchanie mágie obsiahnutej v elixíre, nehovoriac o tom, že ak niekoho nejakou brečkou oblejete, niekedy dotyčnému stačí sa dôkladne umyť.

Takisto aj výroba elixírov môže byť nebezpečná, pretože je veľmi jednoduché niekedy popliesť ingrediencie, alebo náhodou vynechať niektorý krok, či pridať niečo naozaj mocné, čo odvar premení na výbušninu (za najlepší príklad považujem scénu výroby elixíru vo filme Harry Potter a polovičný princ). Nehovoriac o tom, že niektoré elixíry môžu vyrábať len magické alebo mytologické stvorenia, ako napríklad víly alebo draci. (Ako príklad by sa dala použiť postava Curkovej víly z animáku Strange Magic, ktorá ako jediná dokázala vyrobiť nápoj lásky.)

Napriek určitým nedostatkom je výroba elixírov obľúbená nielen v knihách, ale aj vo filmoch a seriáloch. Vyššie už som spomínala seriál Čarodejnice, v ktorom bol vlastne boj proti démonom postavený na výrobe elixírov. Okrem toho sa odvary objavili aj v iných seriáloch, napríklad Supernatural, Buffy, premožiteľka upírov alebo Once Upon a Time. Odvary sú však obľúbené aj v animákoch, vyššie už som spomínala Strange Magic, ale elixíry najviac preslávil druid Panoramix zo série Asterix (natočenej na motívy komiksov), ale objavili sa napríklad aj v Shrekovi, kde ich vyrába Víla kmotrička, odvary taktiež varili Ursula z Malej morskej víly a Zlá kráľovná zo Snehulienky. Okrem toho sa však čarovné nápoje varili v ďalších desiatkach filmov (aj animovaných) či seriálov.

 

Knihy s elixírmi v hlavných a vedľajších úlohách:

 

séria Harry Potter od J. K. Rowling

Keď som s týmto projektom začínala, písala som, že Harryho Pottera budem spomínať asi často. A čo je klasickejší príklad výroby elixírov ako neslávne slávny Severus Snape a jeho tvrdenie, že jemné umenie výroby elixírov nie je pre každého. (Pretože fakt nie je, ako sme mali možnosť vidieť/čítať aj v už spomínanom šiestom pokračovaní.)

 

séria Rachel Morgan od Kim Harrison

Táto urban fantasy síce v preklade nikdy nebola dovydávaná, čo je fakt veľká škoda, ale ľudia na to asi majú iný názor, že ju nekupovali, no napriek tomu je výborným príkladom hneď niekoľkých druhov mágie. Čarodejnice v tejto sérii ale hodne využívajú aj rôzne elixíry a vďaka nim sa hlavná hrdinka niekedy dostane do problémov.

 

séria Letopisy Narnie od C. S. Lewisa

Takisto séria, ktorú som už niekoľkokrát spomínala. Elixíry si ale najviac spájam s knihou Lev, čarodějnice a skřín (v publikačnom poradí prvá kniha, v chronologickom príbehovom druhá), v ktorej jedna z hlavných hrdiniek dostane špeciálny elixír, ktorý dokáže vyliečiť každé zranenie. Čo jej v čase obrovskej vojny určite príde vhod.

 

séria His Fair Assassin od Robin LaFevers

Táto séria sleduje osudy dcér boha smrti, ktoré sa snažia riadiť dejiny v Bretónsku 15. storočia. Súčasťou arzenálu týchto dcér smrti je aj zvláštny magický elixír, vďaka ktorému tieto mladé ženy dokážu lepšie vidieť a aj vykonávať vôľu svojho otca. (Ak si spomínam dobre, kľúčom k fungovaniu elixíru bolo nakvapkanie do očí.)

 

 

 

Poznáte iné knihy/série, v ktorých sa objavili elixíry?

 

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára