pondelok 26. októbra 2020

Zabudnutý život | The Invisible Life of Addie LaRue

Autor: V. E. Schwab
Názov: The Invisible Life of Addie LaRue
Špecifikácia: príbeh o dievčati, ktoré uzavrie zmluvu s diablom
Slovenské alebo české vydanie: chystá Slovart
Hodnotenie na GR: 4.50

 

“... and it is sad, of course, to forget.
But it is a lonely thing, to be forgotten.
To remember when no one else does.”

 

Vo Francúzsku sa píše rok 1714 a Adeline je postavená pred hotovú vec – má sa vydať, aby tak naplnia očakávanie spoločnosti, svojich rodičov i svojho budúceho manžela. Lenže Adeline je umelecká duša a manžela potrebuje zo všetkého najmenej, no keď ju odmietajú počúvať, v zúfalej snahe zachovať si nezávislosť urobí šialené rozhodnutie. Privolá temného boha, diabla, aby s ním uzatvorila dohodu. O tristo rokov neskôr Addie prežíva zo dňa na deň, neviditeľná a nepostrehnuteľná ľuďmi, ktorí na ňu zabudnú v moment, keď odvrátia zrak. Až kým si ju jedného dňa nezapamätá kníhkupec z Manhattanu.

Táto kniha je presne tým, čo naznačuje jej názov – je o živote jednej Addie LaRue. Addie je však následkom uzatvorenia zmluvy s diablom neviditeľná pre všetkých okolo seba. Ľudia na ňu totiž zabudnú v momente, keď odvrátia tvár a toto kruté pravidlo sa vzťahuje nielen na ľudí a zvieratá, ale dokonca aj miesta a domy, ktoré sa vracajú do pôvodného stavu, akoby ich Addie ani nikdy nenavštívila.

Osobne to považujem za úplne geniálny nápad a autorka sa s ním skutočne vyhrala. Vďaka tomu je však táto kniha fakt smutná. Addie má osamelý život, je emocionálne vyprahnutá a túži po tom, aby sa na ňu niekto pozrel a konečne ju spoznal. Pretože posledných tristo rokov prežila ako nenápadná múza, ako žena, ktorá sa dokáže každý deň znovu zamilovať, pokojne aj do toho istého muža, ktorá vždy odchádza v trápnom momente, keď si jej najnovšia známosť nevie spomenúť ani len na jej meno.

Addie je hrdinka, ktorá ma neskutočným spôsobom chytila za srdce, o to viac, že autorka sa v knihe nesnažila ponúknuť mi extrémne zložitý dej. Línia bola jednoduchá a dosť priamočiara, išlo predovšetkým o prežívanie postáv, čo som mala sledovať. Čítala som o Addie v súčasnosti, ale aj o jej minulých zážitkoch, ako sa z nej stala zlodejka, ako si užívala to, že na ňu zabudnú, ale aj ako ju to trápilo. Vlastne som predovšetkým sledovala premenu Adeline odhodlanú dosiahnuť svoje na Addie, ktorá je síce strápená, no o to silnejšia a odhodlanejšia a hlavne zocelená tromi storočiami známostí a skúseností. 

“What she needs are stories.
Stories are a way to preserve one’s self. To be remembered. And to forget.
Stories come in so many forms: in charcoal, and in song, in paintings, poems, films. And books.
Books, she has found, are a way to live a thousand lives—or to find strength in a very long one ”

Každý jej zážitok ma zasiahol, bez ohľadu na to, že som vlastne sledovala len to, ako Addie dúfala, že si niekto spomenie, a pritom na ňu všetci zabúdali, vrátane jej rodičov. Čiže v istom zmysle akoby sa neustále opakoval ten istý okamih, vďaka čomu som Addie dokázala ešte viac pochopiť – pretože celý jej život bol vlastne ako neustále opakovanie toho istého okamihu, keď sa jej všetci pýtal, kým je a ona im neodkázala povedať ani vlastné meno.

Pretože to bola ďalšia časť jej prekliatia. Nedokázala nikomu povedať, kým je v skutočnosti a nič o svojom živote. Až kým sa do jej života nepriplietol Henry, zamestnanec antikvariátu, ktorý ju raz prichytí pri krádeži a zapamätá si ju. Henry a Addie sú obaja veľmi smutní ľudia, strápení vlastným životom a zničený osudom, ktorý sa im ponúka. Dohromady aj osobitne mi zlomili srdce toľkokrát, že by som teoreticky už ani nemala byť nažive.

A v tom je skutočná sila tejto knihy. Nie v deji, nie v nápade a jeho spracovaní, ale v tých emóciách. No a potom, samozrejme, v postavách. Pričom ďalším dôležitým prvkom je samotný diabol, ktorý uzavrel s Addie dohodu. Sám seba volá Luc a je v podstate najväčšou motiváciou toho, čo Addie robí. Hlavne vďaka nemu Addie prežila tristo rokov – pretože vzdať sa by znamenalo, že jej dušu získa Luc. A o tom je táto kniha – pretože postavy v nej sa odmietajú vzdať a snažia sa čo najviac vyťažiť zo všetkého, čo prežívajú.

The Invisible Life of Addie LaRue je kniha, ktorá ťaží zo starého a obľúbeného námetu uzatvárania zmlúv s diablom. Prostredníctvom tohto námetu autorka stvorila Addie, osamelú dievčinu, ktorá následkom takejto diabolskej dohody získala nesmrteľnosť výmenou za to, že na ňu všetci zabúdajú. V jej príbehu je aj vďaka tejto skutočnosti dôležitejšie prežitie momentu a emócia. Dej je preto pomalší, ale na druhej strane oveľa viac vynikne clivá atmosféra. Vo svojej podstate je táto kniha hlavne o sile ducha a o odhodlanosti. Addie je úžasná postava a jej príbeh ma jednoducho chytil za srdce – a niekoľkokrát mi ho zlomil.


 

oficiálna anotácia:

When Addie La Rue makes a pact with the devil, she trades her soul for immortality. But there's always a price – the devil takes away her place in the world, cursing her to be forgotten by everyone.

Addie flees her tiny home town in 18th-century France, beginning a journey that takes her across the world, learning to live a life where no one remembers her and everything she owns is lost and broken. Existing only as a muse for artists throughout history, she learns to fall in love anew every single day.

Her only companion on this journey is her dark devil with hypnotic green eyes, who visits her each year on the anniversary of their deal. Alone in the world, Addie has no choice but to confront him, to understand him, maybe to beat him.

Until one day, in a second hand bookshop in Manhattan, Addie meets someone who remembers her. Suddenly thrust back into a real, normal life, Addie realises she can't escape her fate forever.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára