streda 14. októbra 2020

Tajné predlohy filmov #1

Takmer až neuveriteľné množstvo filmov sa natáča na motívy kníh. Hoci v súčasnosti sú skôr knihy „premieňané“ na seriály. Pravdou však je, že knihy sa často menili na scenáre aj v minulosti, len sa o tom až tak veľmi nehovorilo a pri niektorých filmoch sa o tom nehovorí dodnes. Dnes som si preto pre vás vybrala päť animákov, ktoré svoj námet zobrali z kníh a pravdepodobne ste o tom ani len netušili...



 

Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)

(Oblačno, miestami fašírky / Zataženo, místami trakaře)

Výstredný a zábavný animák o Flintovi Lockwoodovi, ktorý je geniálny vynálezca, hoci jeho výtvory sú skôr katastrofami, než niečím, čo by dokázalo pomôcť spoločnosti. Až kým nevymyslí totálne nepredstaviteľný stroj – zariadenie, ktoré dokáže vlhkosť z atmosféry premieňať na jedlo a to potom v podobe „dažďa“ pršať na zem. Tento animák však svoj námet prebral z rovnomennej detskej knižky od Judi Barrett (ilustroval ju Ron Barrett) z roku 1978. Zásadný rozdiel v príbehu je ten, že v knihe vlastne starý otec rozpráva svojim dvom vnúčatám príbeh o čarovnom mestečku, v ktorom panovalo podivné počasie – to obyvateľom vždy trikrát do dňa obdarovalo jedlo. V roku 2000 vyšlo pokračovanie knihy s názvom Pickles to Pittsburgh.

 

Rise of the Guardians (2012)

(Legendárna partia / Legendární parta)

Čarovný animák o tom, ako Santa Claus, Veľkonočný zajko, Zúbková víla a Sandman kedysi dávno vďaka Mužíkovi z Mesiaca spojili svoje sily, aby ochránili všetky deti na svete pred temným Bubákom. Po rokoch sa Bubák vracia a aby Strážcovia dokázali deti opäť ochrániť, má sa k nim pridať Jack Frost – večný vtipkár, ktorý na prvý pohľad nič neberie vážne. Námet bol prebraný z krátkeho animovaného filmu Man in the Moon a zo série kníh The Guardians of Childhood, pričom obe vytvoril William Joyce. William Joyce je pritom pomerne známy chlapík hneď z niekoľkých dôvodov. Napríklad vymyslel niekoľko konceptov postáv, ktoré sa objavili v animákoch ako Toy Story alebo Život chrobáka, tiež sa autorsky podieľal na animáku Roboti. Okrem toho je autorom mnohých kníh a medzi nimi aj ďalších dvoch, ktoré sa stali námetmi na animované filmy – konkrétne Tajomstvo Robinsonovcov / Robinsonovi (podľa knihy A Day With Wilbur Robinson, 1988) a Kráľovstvo lesných strážcov / Království lesních strážců (podľa knihy The Leaf Men and the Brave Good Bugs, 1996)

 

Bambi (1942)

Jeden z najviac klasických disneyovských animákov. Je to legendárny príbeh o malom Bambim, ktorý sa učí žiť v lese, spoznáva svet okolo seba vďaka verným priateľom a zažíva rôzne dobrodružstvá. V čase publikovanie bol film kritizovaný napríklad aj za to, že bol príliš temný (mňa dokonca traumatizoval tak veľmi, že som ho od detstva ani raz nepozerala) a dramatický v tom, ako predstavoval zápas o život lesných zvierat, ktoré sa musia skrývať pred ľuďmi. Knihu, ktorou bol tento animák inšpirovaný, napísal rakúsky spisovateľ Felix Salten v roku 1923. V roku 1928 sa kniha Bambi, život v lese dočkala prvého anglického prekladu. Kniha si, rovnako ako film, získala kritiku za svoju temnú stránku. V súčasnosti je táto kniha považovaná nielen za klasiku, ale takisto je označovaná za jednu z prvých kníh s environmentálnou tematikou.

 

Shrek (2001)

Vďaka týmto animákom sa ľudia dozvedeli, že nemusia byť krásni, dokonalí alebo obľúbení, aby našli svoje šťastie. Navyše pripomína silu priateľstva a že ak sa snažíme a vieme zabojovať, dosiahneme to, po čom najviac túžime. Ide o legendu vo svojom žánri, no aj táto legenda získala svoj námet v detských knihách. Humorná kniha Shrek! bola prvýkrát publikovaná v roku 1990 a napísal a ilustroval ju William Steig. Zaujímavosťou je, že hoci štúdium DreamWorks uviedlo animák do kín v roku 2001, práva na sfilmovanie kúpil už v roku 1991 Steven Spielberg. Až v roku 1995 ich získalo štúdio DreamWorks. (Mňa osobne by dosť zaujímalo, ako by Shrek vyzeral, ak by ten film fakt natočil Steven Spielberg.)

 

Home (2015)

(Konečne doma / Konečně doma)

Animák o mimozemskej invázii Boovov ma dosť prekvapil – nečakala som takú farebnú a miestami výstrednú zábavu. Keďže v hlavnej úlohe bol jeden z najnešikovnejších Boovov vôbec. Otravný Oh je vyvrheľ a na čo siahne, to pokazí, takže sa nikto nemôže čudovať, že skončí ako utečenec a na svojej ceste je nútený spojiť sily s dievčaťom Tip, ktoré hľadá svoju matku. Tento animák získal námet z knihy The True Meaning of Smekday z roku 2007, ktorú napísal Adam Rex. Film sa však od svojej predlohy dosť oddialil, napríklad v knihe sú ľudia presťahovaní na Floridu, nie do Austrálie, a hlavný „hrdina“ Boov sa nevolá Oh, ale J.Lo, pretože verí, že je to typické ľudské meno. V roku 2015, v čase uvedenia filmu do kín, vyšlo pokračovanie knihy s názvom Smek for President!.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára