sobota 31. októbra 2020

Keď sa sny a plány menia | Fable

Autor: Adrienne Young
Názov: Fable
Séria: Fable
Diel: prvý
Špecifikácia: príbeh o dievčati, ktoré vo svete pirátov hľadá svoju cestu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.27

 

“The only safety that existed was in being completely alone.”

 

Fable má jasne stanovený cieľ. Otec ju pred štyrmi rokmi nechal na ostrove plnom nebezpečných živlov s tvrdením, že sa nehodí to jeho sveta nebezpečných obchodov a námorných šarvátok – ale má možnosť dokázať mu, že sa mýli a dokázať to má tým, že sa z ostrova dostane len vďaka vlastnej šikovnosti. Fable sa teda snaží, no v jej živote sa nie všetko riadi podľa pripraveného plánu a hoci sa z ostrova nakoniec dostane, na konci cesty ju nečaká odmena, ale ďalšie plánovanie. Je Fable dostatočne silná, aby to ustála?

Ako už naznačuje názov i anotácia, táto kniha sa sústreďuje predovšetkým na osud jednej postavy. Fable je pritom postava, ktorú je jednoduché si obľúbiť. Je tvrdohlavá a odhodlaná a keď jej život podbije nohy, skrátka sa otrasie a pokračuje ďalej. Nekrčí sa niekde v kúte, neplače nad vlastným tragickým osudom a nespráva sa ako hysterka. Síce v niektorých situáciách reaguje trošku naivne, ale to je chyba charakteru, s ktorou dokážem žiť.

Vo výsledku je ale Fable postava, ktorú som dokázala pochopiť a hlavne som sa do nej dokázala vžiť, pretože bola na jednej strane veľmi dobre vykreslená, a na tej druhej bola hlavne reálna so všetkými nedostatkami. Okolo nej sa pohybovalo aj niekoľko vedľajších postáv, ale musím povedať, že až na asi dve alebo tri som si zvyšné ani nevšímala a dokonca si nespomínam ani na ich mená. Ak v tom bol zámer autorky, pretože sa chcela venovať hlavne Fable, tak jej tlieskam.

Tie tri postavy, ktoré dostali o čosi väčšie slovo v príbehu, som síce nedokázala úplne pochopiť alebo sa do nich vžiť, ale zase slúžili ako perfektné prostriedky pre Fablein príbeh a hlavne vývoj jej charakteru. Pretože na stránkach som sledovala Fable a jej cestu, ale hlavne som sledovala, ako stráca posledné kúsky naivity, ako konečne otvára oči dokorán a uvedomuje si, že na konci cesty nečaká kotlík zlata a dúhy, ale ďalšia tvrdá drina. Čiže vlastne svojim spôsobom je toto príbeh s ponaučením.

“What he was saying – the things he told me – was his way of showing me he trusted me. It was also his way of giving me the match. If I wanted to, I could burn him down. But if we were going to do this, I would have to be his safe harbour and he would have to be mine.”

Na druhej strane však musím poznamenať, že hoci príbeh neponúka stovku rôznorodých postáv, ktoré by sa mi vryli do pamäte, stále to boli postavy, ktoré medzi sebou mali istý druh chémie. Autorka sa síce nevyhla romantickej línii, ale už tradične sa venovala aj tematike priateľstva a ukazovala mi, aké je niekedy náročné získať niekoho dôveru, no o to silnejšie je potom vzniknuté puto. A o to ľahšie sa prekonávajú ťažkosti, keď máte niekoho, o koho sa môžete oprieť. 

Dej sa však krútil predovšetkým okolo Fable. Jej cesta bola hlavne dobrodružná, pretože z jednej nebezpečnej situácie sa dostávala do ďalšej a autorke sa darilo držať celý čas moju pozornosť. Nedokázala ma síce prekvapiť zvratmi, ale napriek tomu som sa dobre zabávala. Mám rada, keď sa postavám nedarí, lebo ak niečo dostanú príliš ľahko, mám pocit, akoby som ako čitateľ bola podvedená.

Takže Fable vlastne celý čas postupuje doslova z dažďa pod odkvap, lebo jednoducho svoj život rieši a nesadne si na kameň a nezačne nariekať, aké je všetko naprd a potrebuje, aby ju niekto zachránil. Nie je to plačka, je to pirátka, je to hrdinka a hlavne je to postava, ktorej príbeh ma bavilo čítať, aj napriek tomu, že ma nedokázal uchvátiť prekvapivými zvratmi alebo nečakanými udalosťami. Ale na druhej strane autorka dokázala vytvoriť dostatočné napätie, aby ma bavilo čítať, a tiež zaujímavé zápletky, ktorých riešenia si nechala do nasledujúcej knihy. Takže jasné, že pokračovanie bude chcieť každý čítať.

Fable je typ knihy, ktorá prílišne nenadchne, ale zase neurazí. Ide predovšetkým o dobrodružne ladený príbeh, v ktorom postavy mieria z jednej krízovej situácie do ďalšej, čo ich má zoceliť. Predovšetkým teda hlavnú hrdinku Fable, okolo ktorej sa všetko točí. Je vykreslená realisticky a je to hlavne silá postava, ktorú je jednoduché pochopiť a začať jej držať palce. Vo výsledku je táto kniha predovšetkým príbehom s ponaučením, vďaka ktorému mám možnosť pochopiť, že o šťastie a svoje miesto na slnku treba bojovať, pretože skrátka v živote nič nie je zadarmo.


 

oficiálna anotácia:

As the daughter of the most powerful trader in the Narrows, the sea is the only home seventeen-year-old Fable has ever known. It’s been four years since the night she watched her mother drown during an unforgiving storm. The next day her father abandoned her on a legendary island filled with thieves and little food.

To survive she must keep to herself, learn to trust no one and rely on the unique skills her mother taught her. The only thing that keeps her going is the goal of getting off the island, finding her father and demanding her rightful place beside him and his crew. To do so Fable enlists the help of a young trader named West to get her off the island and across the Narrows to her father.

But her father’s rivalries and the dangers of his trading enterprise have only multiplied since she last saw him and Fable soon finds that West isn't who he seems. Together, they will have to survive more than the treacherous storms that haunt the Narrows if they're going to stay alive.

 

2 komentáre:

  1. Vďaka za rozšírenie obzorpv, u teba vždy narazím na knihy, ktoré buď nepoznám alebo o nich viem minimum :D

    OdpovedaťOdstrániť