štvrtok 15. októbra 2020

Nebezpečný svet baletiek | Krása, ktorá bolí

Autor: Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton
Názov: Krása, ktorá bolí (angl. Tiny Pretty Things)
Séria: Tiny Pretty Things
Diel: prvý
Špecifikácia: ya fikcia o nástrahách života profesionálnych baletiek
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR + ČR)
Hodnotenie na GR: 3.75

 

„V momente, keď si myslíte, že ste na vrchole, strácate nasadenie.“

 

Elitná baletná škola. Miesto, kde sa rodia tie najväčšie hviezdy, kde má domov umenie – no okrem umenia aj nástrahy slávy. Pretože vždy bude niekto, kto vám bude závidieť. Gigi, June a Bette veľmi dobre poznajú život medzi elitou, no takisto poznajú rozdiel medzi nevinnými poznámkami a zlými úmyslami. Kde je však hranica medzi snahou uspieť a snahou niekomu vedome ublížiť?

Z filmov a kníh vyplýva, že tanečný priemysel nie je príjemné miesto. To isté pochopili aj autorky tejto dilógie, a preto sa rozhodli stvoriť postavy, ktoré tomuto prostrediu čelia – či už v podobe obetí, alebo útočníkov. Postáv je tu samozrejme veľa, ale najdôležitejšie je práve trojica spomínaná už v anotácii. Pričom základom tejto trojice je, že každé z dievčat je úplne iné, no túžbu uspieť majú spoločnú.

Na škole je najdôležitejšia Bette – je včelou kráľovnou, ktorá o všetkom rozhoduje a je zdanlivo najlepšia. Vo svojej podstate je však Bette odhodlaná uspieť hlavne zo strachu. No potom sa objaví Gigi, nová hviezda. Je priateľská, otvorená a skutočne povzbudzuje svoje kolegyne. Čo sa mnohým nepáči. Ani June nie, ktorá je vďaka Gigi len náhradníčkou, no pritom musí získať hlavnú úlohu, lebo inak ju mama odhlási zo školy.

Nemôžem povedať, že by som týmto trom za každých okolností fandila. Ale dokonale som rozumela ich motivácii. No vďaka ich odhodlaniu sa škola, v ktorej sa dej odohrával, dosť často menila na bojové pole. Alebo na mínové pole plné sociálnych a psychických problémov. A tomu všetkému kraľovala snaha učiteľov niečo s tým robiť – pričom to zhoršovali tým, ako dievčatá medzi sebou porovnávali a snažili sa na ne tlačiť kvôli lepším výkonom.

„Byť na špici nie je ľahké. A byť fakt dobrý a mať priateľov je ešte ťažšie, hlavne pre dievčatá. My chalani radi súperíme, žijeme z toho, núti nás to tvrdšie makať. Konkurencia u dievčat je temná, plná drámy. Keď ju dievčatá zacítia, príliš si ju pripúšťajú a robia šialenosti.“

Autorky sa rozhodli na tieto témy poukázať a robili to naozaj otvorene a občas aj brutálne. Dosť silno napríklad tlačili aj na tematiku rasizmu, ale v tejto knihe mi to neprekážalo, pretože sa to tam skvele hodilo. Z jedného dôvodu – keď zatvoríte oči a pokúsite sa predstaviť si balerínu, asi pred sebou uvidíte krehkú belošku, najlepšie blondínu, s neskutočne ohybným a štíhlym telom. Pretože tak nejako vyzerá ruská primabalerína, nie?

Preto je ťažké predstaviť si, že by v takejto škole tancovala černoška a že by bol taká dobrá, aby získala hlavú úlohu v predstavení. A potom sa v škole, kde učia takmer výhradne ruskí inštruktori, objaví niekto ako Gigi – Afroameričanka, ktorá má toľko drzosti, že získa rolu Cukrovej víly. Pritom toto je len prvý problém, okolo ktorého sa nabaľujú ostatné.

Dievčatá sú pod neustálym tlakom. Musia dokonale vyzerať, dokonale tancovať a dokonale sa správať. Niektoré to riešia tak, že nejedia, iné sa zbavujú čohokoľvek, čo im ostane v žalúdku zvracaním, iné pojedajú tabletky, aby sa uvoľnili. Jedna druhej škodia, aby sa navzájom zneistili, pretože každá chyba znamená príležitosť. A v tomto nezdravom prostredí majú vyrastať mladé baby. Skrátka, bolo to fakt šokujúce a silné čítanie. Také realistické, že mi z neho občas bolo až zle. Ale o to autorkám išlo – aby čitatelia otvorili oči a uvedomili si, že za dokonalým vystúpením sa občas ukrýva dráma, pri ktorej ide často až o život.

Krása, ktorá bolí je výborne napísaná a hlavne realistická kniha. Rozpráva príbeh troch baletiek, pričom každá je iná, no majú spoločné to, že by sa chceli stať primabalerínami. Každá však svoj cieľ dosahuje inak, a tak táto kniha poskytuje ničím neprikrášlený obraz psychického deptania sa navzájom, porúch príjmu potravy, hladovania, osočovania i fyzického napádania a dokonca aj rasizmu. Ukazuje pravú tvár súťaživosti v balete a robí to až brutálnym spôsobom. Z knihy mi preto miestami behal po chrbte mráz, ale v tom tkvie jej skutočná sila – že je úderná v tom, čo sa mi snaží povedať. Hoci je pravda, že ak by to posolstvo bolo v trochu kratšej knihe, tak by bolo ešte silnejšie.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

  

oficiálna anotácia:

Na prestížnom konzervatóriu v New Yorku sa stretávajú tri mladučké baletky Gigi, Bette a June. Každá si so sebou nesie svoj príbeh, každá má svoje tajomstvo. Gigi prichádza do školy ako nováčik. Pochádza z Kalifornie a tancuje, pretože ju to baví. Keďže je však úspešnejšia ako ostatné dievčatá, okamžite je všetkým tŕňom v oku. Bette by sa rada vyrovnala svojej staršej sestre - primabaleríne. Vnútorný tlak ju núti robiť veci, ktoré sú často za hranou. Perfekcionistka June zas dostala od svojej matky ultimátum - buď dostane hlavnú rolu, alebo zo školy odíde.

Budúce baletky sú na prvý pohľad jemné a milé. No v prostredí, kde sa o jednu rolu na javisku uchádzajú desiatky tanečníc, to neplatí. Konkurencia je obrovská a každá z dievčin musí veľmi rýchlo ukázať, že práve ona má všetky predpoklady na to, aby sa stala primabalerínou. Práve ona je tá pravá. Baletiek je veľa a primabalerína je len jedna. Niektoré z nich sú pre to schopné spraviť hocičo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára