piatok 20. novembra 2020

InDaBoR #17: Svetový deň absurdít

Svetový deň absurdít sa každoročne oslavuje práve 20. novembra. Cieľom tohto pamätného dňa je upozorniť na nezmysly a hlavne všetko, čo odporuje zdravému rozumu. Nielen dnes, ale aj v minulosti. Ľudia bežne v tento deň zasvätili nelogickému konaniu a správali sa čo najvýstrednejšie. V súčasnosti je oslava tohto dňa skôr striedmejšia, jeho prostredníctvom sa upozorňuje na nezmyselné skutočnosti a tiež sa proti nim bojuje.

Čím lepšie sa dá tento deň osláviť, než čítaním kníh od autorov, ktorí svoju kariéru aspoň čiastočne venovali nonsensu a absurdite?

 




knihy od Lewisa Carrolla

Lewis Carroll je asi najklasickejším príkladom nonsensovej literatúry. Tento autor sa venoval takmer výlučne práve tomuto žánru, dokonca písal aj nonsensovú poéziu, hoci najpopulárnejšia je práve Alica v Krajine zázrakov. Dielo, ktoré inšpirovalo mnohých spisovateľov, ale aj filmových tvorcov. Miesto, kde žijú zajace vo vestičkách a vyškerené mačky je skrátka tým pravým, s čím v tomto žánre začať.

 

knihy od Dr. Seussa

Podobne ako Lewis Carroll, aj Dr Seuss sa venoval takmer výlučne nonsensovej tvorbe, v prípade jeho kníh ale hovoríme výhrade o tvorbe pre najmenšie deti. Jeho rozprávky sú pretkané krásnymi absurditami, zelenými šunkami, ľuďmi žijúcimi na púpavách, oranžovými strážcami vlasatých stromov alebo zelenými mužíkmi kradnúcimi Vianoce. Jeho knihy sa dočkali mnohých filmových i animovaných spracovaní a sú obľúbené nielen deťmi, ale ľuďmi prakticky všetkých vekových kategórií.

 

séria The Wayward Children od Seanany McGuire

Tu je jeden z príkladov moderných autorov, ktorí si na chvíľu odskočili k nonsensovej literatúre. Každá kniha v tejto sérii je navyše iná, nakoľko deti v nej prechádzajú do iných svetov, ktoré môžu byť logické alebo úplne absurdné podľa toho, čo preferuje práve dieťa, ktoré do nich vstúpi. Spolu so všetkými prvkami odlišných žánrov môže byť táto séria úplne čímkoľvek, ale jej absurdnosť jasne presvitá na každej strane.




kniha The House in the Cerulean Sea od TJ Klunea

Táto tohtoročná novinka si získala veľa pozornosti a hlavne veľmi dobré hodnotenia, ktoré jej vyslúžili dokonca aj nomináciu v ankete o naj knihu na portáli Goodreads. Vydaná v tom istom vydavateľstve ako napríklad aj séria The Wayward Children je k tejto sérii často prirovnávaná. Možno aj preto, že hrdinami knihy sú magické deti. (Ale nie na spôsob Harryho Pottera, skôr ako obyvatelia sirotinca slečny Peregrinovej.)

 

diela absurdistov

V tomto poslednom príklade by som mohla spomenúť úplne kohokoľvek z absurdistov – a tiež autorov, ktorí sa ich tvorbou inšpirovali. Čiže by som mohla spomenúť knihy od mnohých autorov, medzi nimi napríklad Jean-Paul Sartre, Haruki Murakami, Albert Camus alebo Joseph Heller a mnohí iní. Franz Kafka sa ale ponúka asi ako najočividnejší príklad, pretože jeho diela sú skrátka plné absurdností a navyše celosvetovo známe a obľúbené. K jeho najznámejším dielam patrí novela/poviedka Premena a nedokončený román Proces.

 

 


Poznáte iné knihy plné absurdností, ktoré by ste mi chcel odporučiť?

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára