sobota 7. novembra 2020

Tajné predlohy filmov #2

Komiksy si veľa ľudí spája hlavne s príbehmi o superhrdinoch. Podobne teda veria, že aj filmy, ktoré boli natočené na ich motívy, sú výlučne o superhrdinoch a svoj dôkaz by hľadali napríklad v MCU. Pravdou však je, že existuje niekoľko desiatok filmov, o ktorých ľudia ani len netušia, že sú natočené na motívy nejakej predlohy, o to menej, že tá predloha je v skutočnosti komiks. (A nie je nutne len o superhrdinoch.) Tu je výber niekoľkých z nich...


 


The Addams Family (1991)

(Rodina Addamsovcov / Addamsova rodina)

Hororová komédia o výstrednej rodinke Addamsovcov, ktorí majú radi čiernu, oslavujú smrť a vôbec majú poriadne morbídne záľuby, je úplne legendárna. Okrem nich aj všetci ich priatelia a príbuzní, nakoľko už dlhé roky predstavujú osvedčenú halloweensku zábavu. Nehovoriac o tom, že úvodnú zvučku k tomuto filmu (a nielen k tomuto filmu) dokáže lúskať asi úplne každý. Pôvodne sa však Addamsovci objavovali ako novinový komiks. V roku 1938 ich predstavil Charles Addams a ich príbeh popularizoval až do svojej smrti v roku 1988. Za päťdesiat rokov si získali mnoho fanúšikov a Addamsovci sú dodnes považovaní za jednu z najvplyvnejších rodín americkej kultúry. Tieto čierno-biele komiksy pritom inšpirovali mnoho spracovaní, nielen hrané filmy, ale aj seriály, muzikály, videohry, ale napríklad aj knihy. V jednom z posledných spracovaní, čo je animák z roku 2019, ktorý získal skôr vlažné hodnotenia, postavy dostali výzor, ktorý viac-menej vytvoril Charles Addams.

 

The Mask (1994)

(Maska)

Legendárna anti-superhrdinská komédia, v ktorej sa objavil Jim Carrey a Cameron Diaz zažila svoj filmový debut, rozpráva príbeh Stanleyho Iipkissa, bankového úradníka, ktorý náhodne nájde čarovnú drevenú masku. Keď si ju nasadí, zmení sa na výstredného chlapíka so zelenou tvárou, pre ktorého nič nie je nemožné. Tento film, akokoľvek originálne vyzeral v čase uvedenia do kín, svoj koncept prebral z rovnomenného komiksu. Prvý koncept tejto postavy sa pritom objavil už v roku 1982, ale svetlo sveta uzrel až v roku 1985. Príbeh Masky bol najskôr vydávaný ako súčasť iného komiksu (konkrétne Mayhem) a až od roku 1991 vyšlo prvé zozbierané vydanie len tohto komiksu. Od tohto roku až do roku 1998 pravidelne vychádzali pokračovanie, pričom neskôr príbeh dvadsať rokov zapadal prachom, až kým sa v januári 2019 neobjavili nové pokračovania. Okrem filmu z roku 1994 ešte existuje voľné pokračovanie z roku 2005 a takisto animovaný seriál, ktorý vychádzal medzi rokmi 1995 a 1997.

 

Bulletproof Monk (2003)

(Nepriestrelný mních / Neprůstřelný mnich)

Tento skôr béčkový film, v ktorom si zahrali také hviezdy ako napríklad Yun-Fat Chow, Seann William Scott alebo Karel Roden, opisuje príbeh mnícha, ktorý šesťdesiat rokov stráži tajomný zvitok. Ten svojmu majiteľovi môže dať nedozernú silu. V čase, keď zvitok chráni, je svojim spôsobom nezraniteľný a jeho úlohou, okrem zaistenia, že sa zvitok nedostane do nesprávnych rúk, je hľadanie nasledovníka, ktorý po šesťdesiatich rokoch preberie jeho úlohu. Tento film je dosť voľne inšpirovaný krátkym komiksom z dielne vydavateľstva Image Comics, vydaného v roku 1998 (hoci niektoré stránky uvádzajú rok 1999). Na komikse sa scenáristicky podieľali Brett Lewis, Gotham ChopraR.A. Jones, ilustrácie dodal Michael Avon Oeming. Originálny príbeh sa odohráva prevažne v Ázii. Komiks vyšiel v papierovej verzii až v roku 2002, niekoľko mesiacov pred uvedením filmu do kín, a úvod napísal režisér filmu John Woo.

 

Men in Black (1997)

(Muži v čiernom / Muži v černém)

Prvý zo štyroch filmov zasadených do toho istého prostredia nám predstavuje novú verziu Zeme – takej, ktorá sa stala domovom mnohých mimozemských rás, ktoré nespozorované prežívajú medzi nami. Ale aby boli v bezpečí nielen mimozemšťania, ale aj ľudia, operuje nielen v USA zvláštna agentúra Mužov v čiernom. (Pričom Muži v čiernom sa počas rokov vypracovali na akýsi druh konšpiračnej teórie nadšencov UFO, ktorí veria, že naozaj existuje agentúra, ktorá sa stará o svedkov mimozemskej aktivity.) Hoci sa filmy stali v istom zmysle klasikov, svoj námet čerpajú z rovnomenného komiksu. Lowell Cunningham sa spojil so Sandym Carruthersom a spoločne vytvorili pomerne krátky, trojkapitolový komiks o Mužoch v čiernom, ktorí chránia planétu. Originálny komiks vyšiel v roku 1990 a publikovala ho spoločnosť Aircel Comics, ktorú neskôr kúpila spoločnosť Malibu Comics a od roku 1994 je súčasťou Marvelu. Okrem originálneho trojkapitolového komiksu vyšiel ešte jeden a neskôr už v Marvele niekoľko jednodielnych príbehov, ktoré sa viazali už aj k filmu. Zaujímavosťou je, že tento komiks vznikol na základe Cunninghamovho rozhovoru s priateľom – ktorý mu potom, ako videl po ceste prechádzať čiernu dodávku, vysvetlil konšpiračnú teóriu o vládnych agentoch, tzv. „mužoch v čiernom“.

 

Over the Hedge (2006)

(Za plotom / Za plotem)

V tomto prípade ide o rozkošný a zábavný animák o medvedíkovi čistotnom menom RJ-ovi, ktorý naštve medveďa, zničí mu zásoby jedla, a aby neskončil ako desiata veľkého zvieraťa, na pomoc naverbuje nič netušiacich obyvateľov lesíka, ktorí zrazu zistili, že nežijú v divočine, ale v parku na novovybudovanom predmestí. Tento animák má však svoju predlohu v novinovom komikse, podobne ako je to v prípade Addamsovcov. Tento konkrétny mal „premiéru“ v roku 1996 a autorsky sa na ňom podieľajú Michael Fry (ako scenárista) a T. Lewis (ako ilustrátor). Hlavnými postavami v tomto komikse sú medvedík čistotný RJ, korytnačka Verne, veverička Hammy a takisto dievčatko Clara, ktoré rozumie zvieracej reči a často podporuje RJ-a v jeho plánoch. Komiks vychádza do dnešného dňa (nový komiks je každý deň s výnimkou štátnych sviatkov) vo viac ako 130 rôznych novinách po celom svete. Od roku 2010 je možné nájsť jednotlivé komiksy na webovej stránke, ktorú spracuje Michael Fry. (Z tejto stránky je tiež možné preklikať sa na internetový obchod, kde si môžete kúpiť fanúšikovský merch.)

 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára