streda 25. novembra 2020

Ľaváci a praváci v boji proti zlu | The Left-Handed Booksellers of London

Autor: Garth Nix
Názov: The Left-Handed Booksellers of London
Špecifikácia: urban fantasy odohrávajúca sa v komunite mágiou nadaných knihovníkov
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.97

 

“A left-handed bookseller I did spy
In a wood one darkling day
I durst not ask their business, why
Best not to know, I do say”

 

Susan nikdy nepoznala svojho otca, preto sa v deň svojich osemnástych narodenín rozhodne vybrať sa do Londýna, kde chce svoje pátranie začať. Avšak miesto informácií sa z nej stane svedok podivného magického vybavovania si účtov – a tak stretne Merlina, mladého mágiou nadaného kníhkupca-ľaváka. Ten je súčasťou prastarej organizácie kníhkupcov, ktorá ma za úlohu ochraňovať obyčajných ľudí pred magickými hrozbami. Ich stretnutie však odštartuje sériu nepredvídateľných nebezpečných situácií a ak chcú prežiť, musia spojiť sily.

Garth Nix opäť vytvoril veľmi zaujímavý svet. Čo ma ani v najmenšom neprekvapuje, hoci tento sa dosť líši od Starého kráľovstva. V skutočnosti ide o urban fantasy, v ktorej som mohla sledovať interakciu niekoľkých magických frakcií, pričom som najviac sledovala práve tú, ktorá by mala dodržiavať poriadok. Autorovi sa však podarilo poňať magickú komunitu opäť iným spôsobom, vďaka čomu kniha pôsobila sviežo.

Už samotný koncept kníhkupcov ma dosť bavil a opis toho, ako fungujú, ma doslova fascinoval. Ich mágia vytvárala zaujímavú atmosféru, takže som v podstate čítala príbeh, v ktorom je možné asi úplne všetko. Tým to vo mne trochu evokovalo pocit magického realizmu a hlavne akoby som čítala niektorú z Gaimanových kníh, pretože on vytvára svoje svety veľmi podobným spôsobom – že zoberie niečo zjavne úplne obyčajné a premení to na niečo neopakovateľné a magické, čo sa dotýka úplne bežných predmetov a situácií, ale aj samotných schopností postáv.

Vďaka tomu mala táto kniha aj svižné tempo a bola predovšetkým zábavná. Teda, nie, že by bola vyslovene komická alebo vtipná, skôr sa veľmi dobre čítala. V deji sa neustále niečo dialo a postavy vlastne postupovali v zmysle hesla „z dažďa pod odkvap“, pričom teoreticky by mal byť tento scenár veľmi rýchlo otravný, ale opak bol pravdou. Pretože každý ďalší problém bol o niečo výstrednejší ako ten predošlý a väčšina z nich sa absolútne nedala predvídať.

“No sorcerer can compare
For such magic strange and rare
As in the glov’d bookseller’s lair
But secrets, nay, they will not share”

Dej teda ubiehal veľmi dobre a prakticky som nemala čas sa nudiť. Do toho som v pravidelných intervaloch dostávala informácie potrebné na pochopenie toho, čo sa deje a ako magická komunita funguje – pričom vysvetlenia neboli zbytočne detailné, pretože autor ku všetkému pristupoval ako k mágii v magickom realizme. Skrátka to fungovalo a nikto sa nepýtal prečo a ako. (Možno aj preto mi to tak veľmi pripomínalo Gaimanovu tvorbu.)

K celkovému dobrému čítaniu prispievali aj postavy. Nedá sa povedať, že by boli opísané tak dobre a s odstupom niekoľkých dní by som vlastne ani nedokázala opísať, akú mali osobnosť, alebo či vôbec nejakú mali. Bavili ma však ich interakcie a akčné správanie zabezpečovalo, že sa stále niečo dialo – pretože som si istá, že ak by sa do všetkého nevrhali po hlave, v deji by toho vybuchovalo oveľa menej.

Všetky tieto prvky prispievali hlavne k tomu, že kniha sa dobre a rýchlo čítala. Autor sa snažil čo najinovatívnejšie vybudovať svoj magický svet a do veľkej miery sa mu to podarilo. Navyše dosť sympatickým spôsobom, nakoľko je niečo príťažlivé na knihovníkoch, ktorí bojujú za záchranu sveta. Vo výsledku z toho vznikla veľmi príjemná oddychová kniha.

The Left-Handed Booksellers of London je klasickým príkladom urban fantasy, v ktorej som sledovala spolunažívanie viacerých magických frakcií a hlavne „jednotku“ dohliadajúcu na poriadok, s prímesou magického realizmu, pretože ľudia k mágii často pristupovali ako k faktu. Autorovi sa navyše podarilo ozvláštniť úplne obyčajné veci, čiže kniha získala atmosféru podobnú Gaimanovým knihám. Vďaka celkovej sviežosti a magickosti sa kniha veľmi dobre čítala, dej ubiehal bez dlhších zastávok, keďže postavy z jedného dobrodružstva ihneď padali do ďalších. Vskutku dobré oddychové čítanie plné mágie.


 

oficiálna anotácia:

In a slightly alternate London in 1983, Susan Arkshaw is looking for her father, a man she has never met. Crime boss Frank Thringley might be able to help her, but Susan doesn’t get time to ask Frank any questions before he is turned to dust by the prick of a silver hatpin in the hands of the outrageously attractive Merlin.

Merlin is a young left-handed bookseller (one of the fighting ones), who with the right-handed booksellers (the intellectual ones), are an extended family of magical beings who police the mythic and legendary Old World when it intrudes on the modern world, in addition to running several bookshops.

Susan’s search for her father begins with her mother’s possibly misremembered or misspelt surnames, a reading room ticket, and a silver cigarette case engraved with something that might be a coat of arms.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára