piatok 22. januára 2016

Egyptský doják o možnom konci sveta | Reawakened



Autor: Colleen Houck 
Názov: Reawakened 
Séria: Reawakened 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.87
When seventeen-year-old Lilliana Young enters the Metropolitan Museum of Art one morning during spring break, the last thing she expects to find is a live Egyptian prince with godlike powers, who has been reawakened after a thousand years of mummification.
But fate has taken hold of Lily, and she, along with her sun prince, Amon, must travel to the Valley of the Kings, raise his brothers, and stop an evil, shape-shifting god named Seth from taking over the world.

“Eternity is a long time to exist without something to remember.”
Colleen Houck vstúpila do čitateľského podvedomia svojou prvou sériou o zakliatych tigroch. Týmito knihami si nezaručila len podporu a fanúšikov, ale aj pozornosť odporcov, ktorí s radosťou kritizujú jej priveľkú fantáziu, s ktorou pristupovala ku klasickým legendám z mytológie. Inak to nebolo ani teraz, hoci z indickej mytológie sa presunula na egyptskú.
V knihe nám ponúka pomerne jednoducho pôsobiaci príbeh o mladom dievčati Lily, ktoré absolútne netuší, čo by malo robiť so svojím životom. Jedného dňa však narazí na niečo, čo dokonale zmení nielen jej pohľad na svet, ale aj ju samotnú. Je to pomerne klišé námet, ale so všetkým sa dá pracovať a už len samotná prítomnosť egyptskej mytológie zaručuje, že to predsa len nebude až taký ohraný námet.
Lily ako postava predstavuje typickú, sedemnásťročnú slečnu, ktorá rada sníva o chalanoch a rozmýšľa, aké by to bolo, keby ju nejaký mal rád viac ako len kamarátku. Je uveriteľná postava. Na druhej strane taký Amon je vykreslený občas až príliš dokonalo a so svojimi schopnosťami vlastne neexistuje nič, čo by nedokázal urobiť. Napríklad aj posunúť čas.
Kvôli tejto maličkosti sa zmenil celý charakter príbehu. Postavy netápajú v tme a nemusia skutočne bojovať s nevedomosťou, ale všetko im občas akoby padlo z neba do lona. Tento naivný aspekt príbehu sa prejavuje hneď na niekoľkých miestach a narušuje celkom sľubný dej, čo vás prinúti minimálne prevracať očami.
Takisto sa kvôli tomu vynárajú rôzne nezrovnalosti. Hlavná hrdinka vlastne utečie z domu, aby Amonovi pomohla. Pri tom ani nezváži, ako na to zareagujú jej rodičia, pretože jej nový priateľ má schopnosť manipulovať s časom. No verte mi, ak by vaša dcéra len tak z ničoho nič odišla z domu a nepovedala vám, kam a prečo ide, určite by ste len tak nesedeli na zadku. Skúsili by ste sa jej dovolať, zavolali by ste políciu. Ale toto všetko v príbehu skutočne chýba.
“How did you do that?"

Ahmose titled his head. "I am a pathfinder," he said simply.

"But that's not a path. It's a door."

"Yes. I found the path of weakness in the door.”
Na druhej strane sa o autorka snažila zachrániť svojim typickým štýlom, vďaka ktorému dokáže ponúknuť skutočne až magické a živé opisy nielen prostredia, ale aj diania. Staré legendy a vlastný „výskum“ zahrnula do knihy v podobe rozprávania o starých bohoch.
Tie dotvárajú atmosféru a takisto vyplňujú dej v miestach, kde sa nič nedeje. Po nich nasledujú rôzne akčné sekvencie a emocionálne výbuchy, ktoré ku koncu spôsobia aj únik nejakej tej slzičky.
Prvá kniha novej série Reawakened ponúka celkom zaujímavý príbeh. Autorka sa venuje egyptskej mytológii, ktorá nie je až taká frekventovaná, vďaka čomu kniha môže pôsobiť originálnejšie, než v skutočnosti je. Nájdeme tu akciu, emocionálne výlevy postáv, skutočne krásne opisy a kusy starovekej histórie, ktoré sú fascinujúce bez ohľadu na to, či si ich autorka upravila podľa seba alebo nie.
No napriek všetkému skutočne pozitívnemu je príbeh miestami až príliš naivný a zdanlivo rýchlo a hladko vyriešené situácie môžu miestami miasť. Ku koncu to dokonca začína liezť na nervy. Kladné stránky síce prevážili tie negatívne, ale je jasné, že vďaka nim bude druhé pokračovanie vnímané oveľa skeptickejšie.

4 komentáre:

  1. Od autorky som ešte nič nečítala, ale viem si predstaviť, že táto kniha by bola moja premiéra. Nápad je fajn a dobré YA knihy s egyptskou mytológiou možno nájdeš len lupou. Určite to raz skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Autorku môžem len odporučiť, fakt píše skvele a nejaké nedostatky s dajú odpustiť. Navyše si vyberá fakt dobrú tematiku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja sa Tigrej ságe vyhýbam ako čert krížu, ale toto znie naozaj zaujímavo :D A navyše egyptskú mytológiu zbožňujem, takže asi sa na to predsa dám :D

    OdpovedaťOdstrániť