piatok 15. januára 2016

Mrazivé tajomstvo evolúcie | Atlanský gen

Autor: A. G. Riddle 
Názov: Atlanský gen 
Séria: Tajemství původu 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2015 (ČR), Motýľ, 2015 (SR) 
Hodnotenie na GR: 3.67
Doktorka Kate Warnerová se odstěhovala do hlavního indonéského města Jakarty. Ještě se ani nevzpamatovala z toho, co ji postihlo, a už se jí podařil průlomový objev neuvěřitelného významu – lék na autismus. Nebo si to alespoň myslí. Ve skutečnosti objevila něco mnohem nebezpečnějšího – pro ni i celé lidstvo.
Agent David Vale se deset let snaží immarie zastavit. Už mu dochází čas. Jeho informátor je mrtvý. Jeho organizace byla infiltrována. Jeho nepřátelé jdou po jeho stopě. Když však David obdrží šifrovanou zprávu týkající se immarijského útoku, riskuje vše, aby zachránil člověka, který mu může pomoci ji rozluštit – doktorku Kate Warnerovou.

“When you figure out that you're fighting some other man's war, walk away.”


A. G. Riddle je v našich končinách úplne neznámy a rovnako aj jeho prvotina. Na jednotlivých akciou nabitých stránkach máme možnosť spoznať osudy niekoľkých postáv. David je niečo ako tajný agent pracujúci pre agentúru, ktorú sa pokúša niekto zničiť. Snaží sa bojovať o svoj život a takisto o záchranu všetkého, čomu kedy veril.
Postupne sa dostáva do stále väčších problémov a aby toho nebolo málo, rozhodne sa pomôcť Kate, vedkyni, ktorá sa pokúša nájsť liek na autizmus, no miesto toho sa jej podarí niečo celkom iné. Omnoho nebezpečnejšie. Takže sa David rozhodne, že by bolo milé pomôcť jej, a tak prekaziť plány svojich nepriateľov.
Jednotlivé postavy sú vykreslené naozaj verne, pôsobia takmer ako skutoční ľudia, ale silnejšiu emóciu vo mne nezanechali. Možno až na hnev, ale ten sa spája s tými zápornými. David a Kate vyzerali ako typická dvojica z akéhokoľvek akčného trháku, ktorý vlastne táto kniha najviac pripomína. Len s tým rozdielom, že tentokrát to nesledujeme na plátne kina, ale na stránkach knihy.
Jednotlivé bojové scény sú prerušované veľmi zdĺhavými monológmi niektorých postáv. Dalo by sa povedať, že sa dotyční asi skutočne veľmi radi počúvajú a nikto sa ich neodváži prerušiť. Alebo to urobí len ojedinele. Vo svojej „grafomanickej“ posadnutosti dokonca ponúkajú niekoľko verzií toho istého príbehu, zakaždým prerozprávaného z ich uhlu pohľadu. Doslova kričia „ver mne, ver mne“, a pritom je jasné, že najlepšie bude spoliehať sám na seba.
“Science lacks something very important that religion provides: a moral code. Survival of the fittest is a scientific fact, but it is a cruel ethic; the way of beasts, not a civilized society. Laws can only take us so far, and they must be based upon something—a shared moral code that rises from something. As that moral foundation recedes, so will society’s values.”
Prínos pre príbeh majú, ale k takémuto originálnemu príbehu by sa hodilo možno niečo... rafinovanejšie. Aj keď, to rozhodne príde neskôr. Z oblasti béčkových trilerov sa presúvame do mysteriózneho dobrodružstva, kde nie je možné veriť ničomu a hlavne nikomu.
Dej je skutočne strhujúci a svojou tajomnosťou prispieva k rýchlemu otáčaniu stránok, ktoré odhaľujú, že autor to mal skutočne dobre premyslené.
No napriek prepracovanosti jednotlivých detailov si príbeh uchováva istý druh naivity. Iste, postavy často krvácajú, niektoré zomierajú, ale niekedy je riešenie ich problémov až príliš rýchle. Takmer až okaté.
Vo všeobecnosti Atlantský gén patrí k tým lepším knihám. Poteší skôr milovníkov rôznych konšpiračných teórií a ani ako akčný trhák neurazí. Napriek nedostatkom sa kniha číta skutočne rýchlo a dobre, stále sa v nej totiž niečo deje. Je záhadná, dynamická a ponúka príbeh, aký sa len tak niekde nevidí a navyše je skutočne premyslený. Škoda len niektorých pasáží, ktoré by dokázal odstrániť, poprípade opraviť, šikovný beta-reader.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára