nedeľa 10. januára 2016

Temná Krajina zázrakov | Šepotání



Autor: A. G. Howard 
Názov: Splintered (Šepotání) 
Séria: Splintered (Šepotání) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.98
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.
Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

“Sometimes a flame must level a forest to ash before new growth can begin. I believe Wonderland needed a scouring.”
Postavy a prostredie
Anita Grace Howard nám neponúka obyčajný „retelling“ rozprávky, na aké sme zvyknutí. Vychádza možno z pôvodnej knihy o Alice v Krajine zázrakov, ale skôr ako by ho voľne prerozprávala, naň v skutočnosti nadväzuje.
Alyssa, hlavná hrdinka, je potomok ženy, ktorá inšpirovala autora pri písaní pôvodného príbehu. No nepripomína svoju odvážnu predchodkyňu, ale neisté dievčatko, ktoré naozaj netuší, čo má robiť.

K tomu všetkému má zvláštne schopnosti, ktoré jej dovoľujú načúvať, o čom sa rozprávajú chrobáky a kvetinky. Neslúžia jej však na ochranu, ale skôr ju len privádzajú do šialenstva.
Rovnako šialene zo začiatku pôsobí aj samotný dej. Chaos nastáva hlavne pri časti, kde Alyssa spomína alebo sníva. Jednotlivé časti sú tak dobre prepojené, že ich je miestami ťažké odlíšiť. Zlepšiť to sčasti dokážu živé dialógy a uštipačné poznámky hlavnej hrdinky.
“I grew up with him. I care.”

“That makes no sense. It was in your dreams. Your friendship wasn’t real.”

“If feels real. Because he believes in me. He lets me take chances and learn from them. That’s something a friend does.”
Našťastie je rozvláčnosť takmer vzápätí vystriedaná opisom sveta pod zemou. Zmätenosť ostáva, ale tentokrát ako charakteristika sveta, ktorý kedysi navštívila Alice. To, čo na prvý pohľad vyzerá dobre, sa nakoniec zmení na najhoršie zlo. Rovnako je to aj s postavami, ktoré majú skutočne skvele vykreslené charaktery a do vytvoreného prostredia zapadnú hneď od prvej vety, dokonca sú aj rovnako premenlivé.
V tomto prípade teda skutočne nejde o prerozprávanie toho istého príbehu, ale ponúknutie predstavy, ako to v skutočnosti vyzeralo. Krajina zázrakov je úplne iné miesto a jediným slovom sa dá opísať ako temnejšie. Zvrátenejšie a nebezpečnejšie, ale rovnako dychberúce.
Splintered je rozhodne zaujímavým začiatkom. Starý príbeh zo sveta zázrakov je prepísaný na novú, oveľa tajomnejšiu predstavu. Jedna akcia nasleduje druhú a priestor ostáva aj na emocionálne vložky, ktoré sú osviežením, hoci veľakrát sú skôr klišéovité.

Magickí obyvatelia rovnako magického sveta prinášajú príbeh plný zvratov, kde čitateľ nemôže veriť ničomu a nikomu. Presne ako Alyssa. Toto dokonalé vykreslenie atmosféry zaručí, že stránky plynú až príliš rýchlo.

4 komentáre:

  1. Alici som nikdy nefandila, ale nápad tejto knihy sa mi vážne pozdával. Keď som sa však k tomu dostala, pripomenulo mi to presne to, čo sa mi na Alici nepáčilo. Niektoré časti boli fajn, ale práve tie mätúce časti mi vadili. Mám rada ak aj fantasy svet má svoje hranice a nie je v ňom možné úplne všetko, lebo potom, ak to nejaký hrdina dokáže, tak všetci sú z toho úplne vedľa. Ale pri čítaní tejto knihy som mala dojem, že tu žiadne hranice neexistujú a postavy si mohli robiť, čo sa im zachcelo. Vedela som, že je tam všetko možné, a tým pádom ma to už tak nemohlo prekvapiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa, naopak, páčilo to, že tam bolo všetko možné. Tým sa vlastne príbeh Alice líši od klasickej fantasy. Je to divné, ale je to zároveň aj iné.
    Ale je to fakt mätúce :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno, áno, strašne si to chcem prečítať, už si brúsim zúbky :3

    OdpovedaťOdstrániť