pondelok 25. januára 2016

Navrátenie spomienok? | Naver Never: Part Three



Autor: Colleen Hoover & Tarryn Fisher 
Názov: Never Never: Part Three 
Séria: Never Never 
Diel: tretí 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.71
Together, Silas Nash and Charlize Wynwood must look deeper into the past to find out who they were and who they want to be. 
With time ticking down, the couple are in a race to find the answers they need before they lose everything. Can they regain what they once had? And will it restore who they once were?

“Fate is the magnetic pull of our souls toward the people, places, and things we belong with.”

Autorky nadviazali tam, kde nás druhý diel zanechal. Hnacím motorom prvej časti bola hlavne celková tajomnosť; hlavné postavy, a s nimi čitatelia, absolútne netušili, čo sa to deje. Obaja, Silas aj Charlie, stratili pamäť a nikto netušil, prečo sa to stalo. Vydali sa na tajomnú cestu za pravdou, aby našli samých seba. V dvojke, keď sme sa, za pomoci starých listov a videí, zoznámili s celou situáciou, nastúpilo napätie. Charlie sa stratila a museli ju nájsť skôr, ako opäť obaja stratia pamäť.
Lenže v poslednej a najkratšej časti? Už vieme, kto sú hlavné postavy a aké mali životy, bolo by zbytočné opäť to všetko opakovať. Vieme, že sa veľmi milovali a vzťah museli kvôli naliehaniu ostatných ukončiť, hoci s tým nikdy nesúhlasili. Takže ostáva posledná otázka – ak stratili pamäť, prečo sa to stalo?
Príbeh si udržiaval celý čas istú tajomnosť a nachádzalo sa tu mnoho náznakov a príčin stavu pamäte hlavných hrdinov. Od dopravnej nehody, cez drogy až po nejaké temné sily, ktoré sú mimo ľudské chápanie. Mohlo sa stať čokoľvek. A to bol možno problém tejto série.
Autorky skutočne nevšedne poňali romantickú líniu. Predstavili pár, ktorý sa miloval celé roky a za niekoľko hodín si obaja museli na tú lásku spomenúť. Medzitým ešte zisťovali, čo tomu všetkému predchádzalo.
V poslednej časti teda dostaneme posledné odpovede a zdanlivo sa vyrieši aj „zlá krv“ medzi rodinami Silasa a Charlie. Ale tento fakt nestačí na to, aby bola kniha zaujímavá. Opäť však prichádza niečo nové. Silas tentokrát nezabudne. Osvieženie? Možno. Ale nakoniec to vypálilo ako snaha autoriek zachrániť si vlastný „kožuch“.
“I don’t know if I normally believe in soul mates,” I tell her. “But for the next twenty-four hours, I’d bet my life for it to be true.”
Tretia časť tejto tajomnej série skutočne nie je prepadákom, hoci to podľa hodnotení vyzerá všelijako. Problém je v tom, že ako ukončenie príbehu má najmenší priestor a potrebujeme získať najviac odpovedí. Tajomnosť však nakoniec zmenila celé vyznenie a keď prišlo objasnenie, čo sa vlastne stalo, ostala som pozerať s otvorenými ústami. Nie však obdivom.
Keď nasadíte istú úroveň v príbehu, všetci očakávajú, že sa jej budete držať. Bohužiaľ, toto nie je ten prípad. Kniha viac ako čokoľvek iné pripomína sklamanie. Začiatok má skvelý. Prináša zaujímavé udalosti a posledné diely skladačky. Charlie sa vyrovná s minulosťou a rovnako aj Silas. Ale samotný dôvod straty ich spomienok? Je nedostatočne... veľkolepý.
Teoreticky by sa to skutočne stať mohlo, čo je plus. Ľudské podvedomie je skutočne čarodejník a so zlými spomienkami sa vyrovnáva vždy po svojom. Niekedy šialenstvom, niekedy stratou identity alebo rozštiepením osobnosti. Inokedy proste zabudne. Samo o sebe je to také šialené, až by to mohlo byť pravdepodobné.
Čitateľ dokáže uveriť čomukoľvek. Dokonca aj tomu, že existujú zajace v sakách s hodinkami vo vrecku. Ale za predpokladu, že tomu verí aj autor. Colleen a Tarryn v tomto prípade tak ani v najmenšom nepôsobili. Len veľmi neisto prezentovali túto teóriu a postavy tomu tiež nepridali.
Takže namiesto toho, aby svoju myšlienku rozvinuli a obhájili, sa rozhodli pre veľmi rýchly, až drastický, koniec. Posledné vety boli skutočne „vražedné“ a ponúkajú inú teóriu, no... ako vyvrcholenie série to nestačí. Práve preto je táto posledná časť vnímaná skôr ako sklamanie. Ako keď fúkate balón, no on nepraskne, ale neškodne vyfučí. Čo je neskutočná škoda, malo to potenciál.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára