sobota 9. januára 2016

Lunar Chronicles projekt | Scarlet



Scarlet je druhou knihou v sérii Lunar Chronicles (v Česku Měsíční kroniky) a ponúka nám nielen pokračovanie príbehu o sirote Cinder, ale pridáva aj rozšírenia v podobe otvorenia nového príbehu o Scarlet, ktorá vyrástla na farme svojej starej mamy, kde za pomoci androidov pestuje zeleninu. No starú mamu jedného dňa unesú. Scarlet nalieha, aby polícia jej starú mamu hľadala, ale napokon je jasné, že ak sa sama nepustí do pátrania, svoju starú mamu už nikdy neuvidí. Na ceste jej pomáha Vlk, ktorý nie je tak celkom vlk. Áno, hádate správne, k Popoluške sa pridala aj Červená Čiapočka...

Autor: Marissa Meyer  
Názov: Scarlet 
Séria: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) 
Diel: duhý 
Slovenské alebo české vydanie: Egmont, 2013 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.31
Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě. Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně…

Ako to vzniklo?
Rovnako ako prvá kniha, Cinder, aj Scarlet prešla dlhú cestu, než sa k nám dostala v podobe, ako ju môžeme dnes čítať. Autorka začala s nejasnou predstavou, ktorá zahŕňala klasické postavy z notoricky známych rozprávok a pohľad do budúcnosti. Červenú Čiapočku teda premenila na Scarlet, vnučku bývalej armádnej pilotky.
Prvá verzia príbehu vznikla v rámci projektu NaNoWriMo, kde sa autorka rozhodla napísať niekoľkonásobne viac slov, ako pôvodný projekt zahŕňa. (Ak o projekte National Novel Writing Month neviete dosť, navštívte ich oficiálnu stránku TU.) Okrem Cinder napísala veľmi hrubý náčrt aj zvyšných troch kníh. Scarlet nedostala taký veľký priestor ako Cinder a jej dĺžka v tomto projekte bola len niečo málo vyše 50 000 slov. Čo je maximálne tretina zo súčasnej dĺžky tohto príbehu.
Scarlet prešla veľa zmenami a niektoré verzie sa viac líšili ako ostatné. Podľa samotnej autorky mal príbeh pôvodne vyzerať predsa len inak. Stará mama Scarlet, Michelle, nebola unesená, ale násilím držaná niekde v Amerike. Scarlet spolu s Vlkom museli za jej prepustenie zaplatiť. A kde získali peniaze? Vlk ich vyhral v pouličnom zápase. Vlk mal dokonca trpieť stratou pamäti.
dom vo Francúzsku
Oproti tejto verzii sa toho naozaj veľmi veľa zmenilo. Dokonca aj prostredie. Z Ameriky sa príbeh presunul späť do Francúzska. Autorka vychádzala z rozprávky O Červenej Čiapočke. Verzia Bratov Grimmovcov i Charlesa Perraulta sa zhoduje v tom, že dievčatko je pomenované po červenom plášti, ktorý neustále nosí. Odkiaľ príbeh pochádza vlastne ani tak nesúvisí s prostredím knihy Scarlet.
Z futuristickej Číny sme sa presunuli na francúzsky vidiek aj vďaka inému príbehu. Tento bol zameraný na veľkého, zlého vlka. Jeden z najznámejších príbehov o vlkolakovi sa odohráva práve vo Francúzsku niekedy v 18. storočí. V tomto čase stvorenie vyzerajúce ako vlk vyvraždilo viac ako 200 ľudí.
Tento príbeh v súčasnosti poznáme pod názvom „Beast of Gévaudan“. Autorka o tejto starej legende pozerala dokument v televízii a rozhodla sa, že Francúzsko je dobré miesto pre vlkolakov. Hlavne kvôli tomu, že sa tu o nich tradovalo veľa starých príbehov.

Môj názor?
Marissa Meyer nadviazala tam, kde v prvej knihe skončila. Príbeh Cinder neuzavrela a nechala čitateľa v napätí, čo jej tak trochu zaistilo pozornosť. V druhej knihe sa nesnaží len dorozprávať príbeh Cinder, ale vhodne k nemu kombinuje ďalšie zápletky a postavy, ktoré ponúkajú osvieženie a nové napätie.
Všetko sa oproti prvej knihe neuveriteľne komplikuje, čo posúva príbeh na úplne novú úroveň. Síce nechýba istá dávna naivity a predvídateľnosti, dokonca aj nejaké typické žánrové klišé, ale takmer úplne sa stráca vo svetle nových odhalení.
Do príbehu vstupujú najmä nové postavy, ktoré so sebou prinášajú svoje vlastné problémy a nové pohľady na dianie v príbehu. Hoci sa však kniha volá podľa hlavnej hrdinky, o nej sa nedozvieme až tak veľa, akoby sme očakávali. Navyše príbeh Scarlet a Vlka (Wolfa) nie je ani v najmenšom ukončený a tak sa na konci pridáva k ďalším nevyriešeným „záhadám“. Našťastie je to ospravedlniteľné pod váhou nových napojení medzi Scarlet, Cinder a celkovým dianím v príbehu.
Scarlet svojím dianím skvele nadviazala na úspech prvej knihy série. Autorka posúva na inú úroveň nielen svoje hranice a štýl, ale rovnako sa snaží pracovať aj so samotným príbehom. Do zdanlivo jednoduchej dejovej línie vložila zaujímavé vedľajšie zápletky a venuje sa niekoľkým postavám naraz, vďaka čomu podáva celkom komplexný pohľad na celý svoj príbehový svet. Po otočení poslednej strany opäť ostávajú nezodpovedané otázky a prísľub odpovedí je len veľmi jemne naznačený.

Oficiálne knižné video:

Obálky niektorých svetových vydaní:
zľava: Česko, Amerika, Kórea, Rusko
zľava: Španielsko, Švédsko, Thajsko, Vietnam


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára