utorok 5. januára 2016

Účtovník zachraňuje svet | Lovci monster s. r. o.



Autor: Larry Correia 
Názov: Lovci monster s.r.o. 
Séria: Lovci monster 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2012 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.04
Päť dní po tom, ako vyhodil svojho neznesiteľného šéfa z okna štrnásteho poschodia, sa Owen Zastava Pitt zobúdza v nemocnici so zjazvenou tvárou, neuveriteľnou spomienkou a ponukou práce.
Vyzerá to tak, že nadprirodzené bytosti sú skutočné. Všetky stvorenia z mýtov, legiend a hororov sú niekde vonku a čakajú ukryté v tieňoch. Niektoré sú vyslovene zlé a niektoré sú len hladné. Na opačnej strane stoja ľudia, ktorí sa ich zabíjaním živia. Lovci monster je popredná spoločnosť venujúca sa ich ničením. A Owen je ich najnovším prírastkom.

„S finančákem si poradím rozhodně snáz než s upíry. Takovej rozdíl v tom sice není, ale nějakej přece.“

„Lidi z daňovýho na slunci hořej?“

„Možná. Ještě jsem to nezkoušel.“
Spolu s objavením sa tohto autora na českom trhu sa okrem otázky, ako správne skloňovať jeho meno, objavila aj zvedavosť. Čo by mohla čitateľovi ponúknuť ďalšia fantasy séria o skupine chlapíkov, po prípade žien, s nabrúsenými kvérmi, ktorí sa neboja po hlave sa vrhnúť do boja s magickými príšerami?
Larry Correia si nelámal hlavu s tým, že neponúka niečo originálne. Stavil na spracovanie. Do niekoľko sto strán sa mu podarilo napchať poriadnu dávku akcie. Všetko to začne vyhodením otravného šéfa z okna štrnásteho poschodia. Šéfa, ktorý sa práve premenil na vlkolaka. V réžii obyčajného človeka s najnudnejším povolaním na zemi. Účtovníci sú očividne nebezpečnejší, ako si o nich svet myslí. Owen Pitt je toho jasným dôkazom.
Takže ako odmenu za prežitie dostane príležitosť pracovať pre spoločnosť zaoberajúcou sa vraždením príšer po celom svete. Samozrejme, za slušnú odmenu. Do prvých desiatok strán sa autorovi podarilo vložiť tony akcie, historickú vložku o založení organizácie, výcvik, z ktorého sa čitateľovi mierne zdvíha žalúdok, a bezpečnostnú inštruktáž zameranú na spôsoby zabitia jednotlivých príšer. Po prečítaní je zjavné, že na to stačí len dostatočná zásoba guliek, dokonca nemusia byť strieborné. Vytrvalosť sa jednoznačne dá oceniť.
„Tým nováčků byl narvaný v přecpaném suburbanu na zadních sedadlech. Holly nám začala říkat duhová koalice, protože jsme v týmu měli bělošku, černocha, asiata a míšence. Ke splnění vlhkých snů všech liberálů nám už chyběla jenom lesbička a chlápek na vozíčku.“
Zaujímavé je, že tieto prvky mali dej poriadne spomaliť. Narušiť dynamiku a znechutiť čitateľa. Pôsobili skôr opačne. Vďaka niekedy až nereálne pôsobiacim myšlienkovým pochodom hlavného hrdinu a jeho uštipačným poznámkam jednotlivé strany plynú až príliš rýchlo. Keď si neohrýzate nechty od napätia, pobavením vám myká kútikmi. Táto kniha je továrňou na vydarené hlášky.
Spojenie týchto faktorov s doplnením skutočne zábavných a hlavne reálne pôsobiacich postáv zaručí, že príbeh proste nedokáže nudiť. Dopĺňajú to živé opisy prostredia a jednotlivých bojových scén. Vďaka tomu všetkému je možné prižmúriť oko nad záporákmi vystrihnutými z béčkových hororov.
Kniha Lovci monster s.r.o. je prvým dielom série, ktorá dokáže upútať. Akciou a humorom nabité stránky plynú jedna za druhou. Čitateľ nemá čas sa nudiť, musí sa poriadne sústrediť, aby mu nič neuniklo. Autor sa nebojí experimentovať a zabíjať svoje postavy v hektolitroch krvi. Dokonca mu neprekáža ani to, že zničí predstavy fantasy nadšencov na ich obľúbené postavičky. Všetko v mene maximalizácie ojedinelých prekvapení.

1 komentár: