nedeľa 24. januára 2016

O osude anglickej mágie | Jonathan Strange & pan Norrell



Autor: Susanna Clarke 
Názov: Jonathan Strange & pan Norrell 
Slovenské alebo české vydanie: Alman, 2007 (ČR a SR); Omega, 2015 (ČR); Slovart, 2016 (SR, vyjde 28. 2. 2016) 
Hodnotenie na GR: 3.78
Před mnoha staletími, dokud ještě magie v Anglii vzkvétala, byl největším mágem Král Havran. Na počátku devatenáctého století z něj však nezbývá o moc víc než legenda a Anglie se svým šíleným králem a šviháckými básníky na praktickou magii nevěří.
Pak se ale v Hurtfewském opatství objeví samotářský pan Norrell a nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. Pan Norrell odcestuje do Londýna pomáhat vládě v boji proti Napoleonovi, nečekaně při tom narazí na nadaného mladého mága a vezme ho k sobě do učení. Jonathan Strange je okouzlující, bohatý a arogantní. Společně ohromí celou zemi svými podivuhodnými skutky. Do jejich partnerství se však brzy vloudí rivalita...

„Může mág zabít člověka magií?“ zeptal se lord Wellington Strange.

Strange se zamračil. Ta otázka se mu očividně nelíbila. „Mág by nejspíš mohl,“ připustil, „ale gentleman nikdy.“
Susanna Clarke pracovala na tejto knihe desať rokov a za ten čas dovolila svojim postavám stvoriť celkom iné Anglicko, než aké na nás pozerá z ulepenýh románov. Ponúka nám príbeh mystický a pomerne rozvláčny, ale na druhej strane neskutočne prepracovaný, ktorý dokáže preveriť pozornosť čitateľa niekedy až nevšednými spôsobmi.
Jonathan Strange a pán Norrell sú dvojica mágov, ktorí sú už od prvého prečítania veľmi odlišní. Zatiaľ čo obaja sú bezchybnými gentlemanmi, ich cesty sa v mnohom rozchádzajú.
Pán Norrell sa prezentuje skôr ako územčistý chlapík posadnutý túžbou vlastniť všetky magické knihy sveta, aby ich nemohol nikto iný prečítať. Zo začiatku je možno tajomnou postavou, ale postupom strán sa začne prejavovať ako naivný a ustráchaný hlupák, ktorý ostatným dovolí, aby s ním zametali ako s metlou a prská okolo seba síru ako nadaný pekelník.
Jonathan Strange je, na druhej strane, skôr prijemný chlapík, ktorý sa nikdy nehrá na nič iné, než v skutočnosti je. Nebojí sa riskovať a v snahe nájsť pravú mágiu, siaha aj po kúzlach, ktoré sú možno trošku nebezpečnejšie.
No a táto dvojka si zaumienila, že zachráni anglickú mágiu. Veľkolepé predsavzatia, ale títo dvaja sú ako oheň a voda. Je jasné, že skôr či neskôr sa začnú hádať a poháňaní nenávisťou svojich zdanlivých priateľov nakoniec skončia na opačných stranách barikády.
Príbeh tejto knihy nie je z tých jednoduchších a tých takmer tisíc strán má čo ponúknuť. Cez trochu rozvláčnejší úvod sa dostávame do víru rôznych udalostí, ktoré sú navzájom až neuveriteľne prepojené. Pán Norrell je trochu až príliš ambiciózny pre svoje vlastné dobro, čo vo viacerých prípadoch nedopadne dobre. Je to práve jeho snaha vlíškať sa niekomu do priazne, ktorá nakoniec spustí lavínu nezadržateľných katastrof. Hoci spočiatku to tak rozhodne nevyzerá.
„V Anglii může být jen jeden mág. Jeden si může dělat, co chce. Šest může navzájem poměrně dobře vycházet. Ale dva spolu musí vždy zápolit o nadvládu. Dva se musí vždycky navzájem hlídat. Oči celého světa se vždy budou upírat na dva a nebudou přitom vědět, kterého z nich sledovat.“
Kniha okrem svojho rozsahu zaujme aj spracovaním. Autorka vystupuje vlastnej nielen ako rozprávač, ale aj ak recenzent vlastného diela. Vyjadruje sa k správaniu postáv a hodnotí ho a niektoré siahodlhé poznámky pod čiarou ponúkajú doplňujúce informácie, ktoré sú zaujímavejšie než rozhovor postáv.
Všetko sa vyvíja pomaly, všetky postavy len postupne ukazujú svoju pravú tvár a dej cez mnohé slučky putuje k rozsiahlemu vyvrcholeniu. Dalo by sa povedať, že dej je rovnaký ako anglickí džentlmeni – uvážliví, zamyslení a za každých okolností pokojní ľudia, ktorí sa nikam neponáhľajú. Možno aj preto je nakoniec táto kniha taká hrubá „bichľa“.
Príbeh v knihe Jonathan Strange & pan Norrell môže zo začiatku pôsobiť nudne a príliš rozvláčne, no opak je pravdou. Autorka sa nesnažila nič urýchliť a dala svojim postavám i deju priestor na dozrievanie. Popritom venuje obrovskú pozornosť každému detailu a pre ozvláštnenie rozprávania si zvolila aj spôsobom odkazovania pod čiarou, ktorý je známy skôr z odbornej literatúry.
Je to vskutku jedinečné dielo napísané krásnym štýlom. Vystihuje anglický vidiek i Londýn 19. storočia, fantastický svet plný mágie i ľudské intrigy a ctižiadostivosť. Pretože keď hrozí, že svet padne, vždy sa nájde niekto, kto úskokmi bojuje o vlastnú moc. Nakoniec sa však ukáže, že skazou ľudstva, sú vlastne len ľudská hlúposť a zaslepenosť.
Jedinou skutočnou nevýhodou tejto knihy je jej hrúbka a ťažká väzba, z ktorej vám miestami budú plakať ruky od bolesti. Ale ten príbeh za to stojí.

Za poskytnutie knihy na recenziu veľmi pekne ďakujem internetovému obchodu Megaknihy.cz
Vy si ju môžete objednať TU alebo TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára