pondelok 18. januára 2016

Lunar Chronicles projekt | Postavy



Postavy v každom príbehu predstavujú neodmysliteľnú súčasť kompozície. Inak to nie je ani v sérii Lunar Chronicles. Snažila som sa nejako zjednotiť, ako vyzerajú a takisto popísať základné vzťahy medzi nimi. Keďže som čítala všetky štyri knihy, dostalo sa mi všetkých informácií. Preto upozorňujem, že o postavách je písané na konci série, čím by som nechtiac mohla odhaliť nejaké tie spoilery. Za tie sa ospravedlňujem.

Cinder (Linh Cinder/princezná Selene)
Výklad mena: Cinder odkazuje na rozprávku o Popoluške; cinder v preklade znamená popol, od ktorého bola Popoluška často špinavá. Selene je grécka bohyňa mesiaca, v rímskej mytológii sa volá Luna; hlavné mesto Luny je Artemisia, názov je odvodený od mena gréckej bohyne mesiaca a lovu Artemis
Cinder sa narodila ako princezná Selene Channary Jannali Blackburn, jediná dcéra bývalej vládkyne mesiaca. Neskôr bola jej rodina vyvraždená a všetci verili, že princezná zahynula pri požiari. Ona však medzitým žila ako obyčajná mechanička na Zemi.
Výzor: Cinder je chudá, má prirodzene tmavú pokožku a rovné hnedé vlasy po plecia, ktoré často nosí v strapatom vrkoči. Častokrát je jej postava popisovaná ako chlapčenská. Kvôli požiaru bolo nutné nahradiť jej ľavú ruku a ľavú nohu kovovou náhradou. Jej chrbtica, obal okolo srdca a hnedé oči boli takisto vyrobené človekom, rovnako ako kontrolný panel v temene jej hlavy. Nie je schopná plakať a červenať sa.
Osobnosť: tvrdohlavá, húževnatá, vo všeobecnosti láskavá, fér, priateľská k ľuďom, pri konverzovaní sa často cíti trápne, má komplexy kvôli tomu, že je kyborg
Zamestnanie: licencovaná mechanička, princezná
Vzťahy: Cinder je zamilovaná do Kaia

Kai (Kaito)
Kai sa narodil ako korunný princ Východného spoločenstva a celý život bol v tomto duchu vychovávaný. Po smrti svojho otca sa z neho stal cisár.
Výzor: Kai má čierne vlasy s ofinou, ktorá mu vždy zakrýva obočie alebo mu padá do očí. Má hnedé oči s medeným nádychom a je opisovaný ako pomerne vysoký. Takisto je všeobecne označovaný ako „nesmierne príťažlivý“. Takmer každá žena v krajine tvrdí, že je to muž jej snov.
Osobnosť: milý, má srdce na pravom mieste, zvedavý, príliš rýchlo kladie otázky, občas pôsobí až naivne, vždy má na srdci hlavne blahobyt svojich ľudí, vo vypätých situáciách zachováva pokoj, často sa rozčúli
Zamestnanie: korunný princ Východného spoločenstva, neskôr cisár
Vzťahy: zamilovaný do Cinder, jeho miluje polovica sveta a spolu s ňou aj android Iko

Scarlet (Scarlet Benoit)
Výklad mena: Scarlet v preklade znamená šarlát, respektíve šarlátovú farbu, ktoré odkazuje nielen na jej červené vlasy, ale aj fakt, že ide o prerozprávanie príbehu o Červenej čiapočke
Scarlet pochádza z Francúzska, najskôr žila s otcom v Paríži a od siedmych rokov so starou mamou na farbe v Rieux. Bola by úplne obyčajná, keby jej stará mama nebola pilotka, ktorá pomáhala pri záchrane princeznej Selene.
Výzor: Scarlet má oblé krivky a je pomerne nízka. Má hnedé oči, plné pery, vlnité hrdzavé vlasy siahajúce do pol chrbta a na tvári pehy. Keď bola dieťa, bola opisovaná ako bacuľatá.
Osobnosť: otvorená, prudká, najskôr koná a potom rozmýšľa, záleží jej na ľuďoch, ktorých miluje, rýchlo vybuchne, nedbanlivá
Zamestnanie: farmárka, neskôr je označovaná ako rebel
Vzťahy: zamilovaná do Vlka

Vlk/Wolf (Ze’Ev Kesley)
Výklady mena: Ze’ev je hebrejské slovo a v preklade znamená vlk
Ze’ev „Z“ Kesley, skôr známy ako Vlk, pochádza z Mesiaca. Je členom geneticky upravenej armády kráľovnej Levany. Keď porazil svojho predchádzajúceho Alfu, dokázal tak svoju silu, čo zaistilo, že on i celá jednotka, ktorej velil, sa vyhla ďalšej modifikácii.
Výzor: Vlk je veľmi vysoký a svalnatý. Má strapaté hnedé vlasy, ktoré väčšinou trčia do všetkých strán a odmietajú sa dať skrotiť. Po celom tele má jazvy, ktoré jasne vystupujú na jeho olivovej pokožke. Má neprirodzene zelené oči. Na ľavom predlaktí má tetovanie „LSOP962“, má ostré vlčie tesáky.
Osobnosť: rodený ochranca, vždy pripravený pobiť sa, často zatína päste, vrčí, má problémy udržať očný kontakt, hanblivý, nepokojný
Zamestnanie: člen armády na Mesiaci, v súčasnosti rebel
Vzťahy: zamilovaná do Scarlet

Cress (Crescent Moon Darnel)
Výklad mena: Plné meno Crescent Moon v preklade znamená polmesiac, alebo ubúdajúci mesiac, skrátené meno Cress v preklade znamená žerucha (vychádza z pôvodnej rozprávky, kde matka Zlatovlásky/Rapunzel mala v tehotenstve chuť na „šalát“ zo susedovej záhrady).
Cress bola odobratá rodičom ako obyvateľka Mesiaca bez schopností. Jej rodičia verili, že bola zabitá, ale miesto toho skončila uväznená v satelite, kde sa z nej stala nadaná hackerka a programátorka, ktorá zvykla pracovať pre Levanu a Sybil. Neskôr sa však pridala k Cinder.
Výzor: Cress má jasne modré oči, medovo-blonďavé vlasy, ktoré sú neuveriteľne dlhé. Neskôr sú ostrihané a siahajú jej po plecia. Jej tvár je naozaj rozkošná, srdcovitého tvaru, na nose a lícach má pehy. Viackrát je označená za veľmi nízku a vo všeobecne maličkú osobu.
Osobnosť: vždy s hrá s vlasmi, radšej sa skrýva ako bojuje, nestála, nervózna, obrovská predstavivosť, optimistická, šťastná, hanblivá, závislá na ostatných
Zamestnanie: programátorka/hackerka, teraz rebel
Vzťahy: je zamilovaná do Thornea, ktorého si veľmi dlho idealizovala

Thorne („kapitán“ Carswell Thorne)
Výklad mena: Jeho meno je pomerne neznáme a odkazuje na poddruh žeruchy (v angl. watercress spring), jeho priezvisko poukazuje na spojenie so slovom thorn (tŕň), pretože rozprávke o Zlatovláske princ spadol do tŕnia a oslepol.
Thorne trvá na to, aby ho volali kapitán, hoci v skutočnosti nemal vyššiu hodnosť ako kadet a neskôr z armády úplne dezertoval. Má tak trochu dlhé prsty, vďaka čomu sa neskôr dostane do väzenia, kde stretne Cinder a rozhodne sa jej pomôcť. Hoci vtedy sledoval hlavne vlastné záujmy.
Výzor: Thorne má modré oči a krátke hnedé vlasy a vo všeobecnosti sa snaží vyzerať čo najlepšie, hoci nie vždy sa mu to darí. V lícach má jamky. Má široké ramená a je svalnatý, hoci nie tak veľmi ako Vlk. Ženy ho považujú za príťažlivého.
Osobnosť: sarkastický, egoistický, keď príde na Cress, vie byť veľmi milý, celkovo šarmantný, obzrie sa za každou sukňou, rád flirtuje, vo viacerých momentoch sa ukáže, že vie byť verný
Zamestnanie: bývalý armádny kadet, teraz zločinec na úteku a rebel
Vzťahy: rád flirtuje so ženami, ale nakoniec sa zamiluje do Cress, hoci sa tomu bráni

Winter (Winter Hayle-Blackburn)
Výklad mena: Winter v preklade znamená zima, čím odkazuje na rozprávku o Snehulienke, ktorá má pokožku bielu ako sneh. Keďže má Winter čiernu pokožku, vyznieva jej meno miestami ironicky.
Winter sa nenarodila ako princezná, ale po svadbe Levany s jej otcom ju kráľovná adoptovala. Je krásna a pôvabná, hoci má zjazvenú tvár. Pomaly však prichádza o rozum, pretože sa rozhodla nepoužívať svoje schopnosti.
Výzor: Winter má čiernu pokožku a zlato-hnedé oči so sivými fľakmi okolo zreničiek. Má čierne, vlnité vlasy po plecia, ktoré sú veľmi husté a často strapaté. Má vysoké lícne kosti, plné červené pery, jemný nos, neskutočne dlhé mihalnice. Proste má tvár, od ktorej sa nedá len tak ľahko odtrhnúť. Na pravom líci má tri jazvy, od oka až k brade, ktoré pripomínajú slzy. Napriek tomu ju považujú za najkrajšie dievča na Mesiaci.
Osobnosť: sofistikovaná, komunikatívna, za každých okolností ženská, jemná, pôvabná, šialená, hravá, často sa stráca
Zamestnanie: princezná, adoptívna Levanina dcéra
Vzťahy: zamilovaná do kamaráta z detstva, Jacina

Jacin (Jacin Clay)
Jacin celý život pozná princeznú Winter a je jej priateľ. Snaží sa jej pomôcť nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa celkom zbláznila. V mene lásky je schopný obetovať vlastný život a niekedy aj zrádzať priateľov, hoci to robí len veľmi neochotne.
Výzor: Jacin má modro-sivé oči a platinové vlasy, ktoré mu dosahujú po bradu, hoci občas si ich zväzuje do vrkoča. Je pomerne vysoký a svalnatý, po dlhoročnom výcviku sa z neho stal zdatný bojovník.
Osobnosť: prísny, sebaistý, zdatný, snaží sa byť neviditeľný, lojálny, urobí čokoľvek, aby ochránil tých, na ktorých mu najviac záleží
Zamestnanie: člen osobnej stráže
Vzťahy: miluje Winter

Levana (Levana Blackburn)
Význam mena: Levana znamená „povstať“ v latinčine a v hebrejčine „biely mesiac“
Levana je hlavná záporná postava. Je kráľovnou na Mesiaci a je schopná urobiť čokoľvek, aby si udržala svoju moc a pozíciu. Sníva o tom, že si podrobí aj Zem. Má veľmi silné schopnosti a neváha ich použiť, rada ľuďom vymýva mozog.
Výzor: Levana veľmi často používa svoje schopnosti, takže vyzerá krásne a dokonale. V tomto čase má dlhé, vlnité zlato-hnedé vlasy, ónyxové oči a extrémne červené pery. Snaží sa vyzerať ako biologická matka Winter, len si zmení farbu pokožky na bielu. Bez svojich schopností je Levana zjazvená po popáleninách, ktoré utrpela v detstve.
Osobnosť: krutá, túži po moci, manipulatívna, márnivá, posadnutá krásou,
Zamestnanie: narodená ako princezná, neskôr kráľovná, ale vo všeobecnosti sa k nej hodí titul „tyran“
Vzťahy: Levana nemiluje nikoho iného okrem seba

2 komentáre:

  1. pěkné shrnutí ;-) ještě bych přidala Iko

    https://cz.pinterest.com/pin/556194622708863107/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obrázok Iko mám, ten doplniť môžem, ale okrem toho žiadne informácie, len to, čo sa dá nájsť v knihe. :)
    Okrem toho som to nechcela už preháňať, Iko je síce super postava, ale väčšinou je uvádzaná ako postava "do počtu". :)

    OdpovedaťOdstrániť