streda 13. januára 2016

Lunar Chronicles projetk | Winter


Posledná kniha v sérii Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) nesie názov Winter. Príbeh Cinder Scarlet a Cress začína pomaly vrcholiť. Ak však chcú, aby Cinder mohla zaujať svoje právoplatné miesto vo svete, musia sa vyrovnať aj s Levaninou nevlastnou dcérou Winter. Tá, hoci má zjazvenú tvár, je považovaná za väčšiu krásku, než je Levena, a ľudia k nej vzhliadajú. Lenže Levana nechce žiadne pochybnosti v oddanosti svojich ľudí, tak sa rozhodne dať Winter zabiť. Lenže muž, ktorý ju má pripraviť o život, jej pomôže utiecť... Ak vám to niečo pripomína, gratulujem. Práve ste našli príbeh o Snehlienke žijúcej na Mesiaci...

Autor: Marissa Meyer  
Názov: Winter 
Séria: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) 
Diel: štrtý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je (dúfame, že bude čoskoro) 
Hodnotenie na GR: 4.55
Princezná Winter je obdivovaná obyvateľmi Luny pre jej pôvab a dobrotu a aj napriek jazvám na tvári sa povráva, že jej krása je viac dychberúca ako kráľovnina. Winter opovrhuje svojou nevlastnou matkou Levanou a vie, že nikdy neschváli city, ktoré prechováva voči priateľovi z detstva – príťažlivému členovi palácovej stráže, Jacinovi. Ale Winter nie je taká slabá, ako si Levana myslí. Spolu s mechaničkou Cinder a jej priateľmi má Winter možno šancu získať silu potrebnú na vyvolanie revolúcie a na vyhratie vojny, ktorá zúri už príliš dlho.

Ako to vzniklo?
Posledná kniha v sérii, Winter, má za sebou ešte dlhšiu cestu ako zvyšné tri. Hoci nejasná predstava vznikla ešte pred niekoľkými rokmi, keď sa autorka zapojila do projektu NaNoWriMo, takmer v ničom jej to nepomohlo pri písaní poslednej knihy. V tomto projekte k štvrtej knihe napísala len niečo málo vyše 3500 slov. Odvtedy sa však veľmi veľa zmenilo, nielen postavy, prostredie a zápletky, ale aj samotný názov.
Kedysi sa tento príbeh neniesol meno Winter, ale Ebony (v preklade eben). Keďže je táto kniha napísaná na motívy asi najznámejšej rozprávky Bratov GrimmovcocvSnehulienke, vieme, že eben je spomínaný v spojení s farbou vlasov krásnej princeznej, ktorej pokožka bola ako sneh, vlasy ako eben a pery ako krv. Toto spojenie by sa dalo pochopiť, avšak Winter nie je biela a farba jej pokožky sa približuje skôr k ebenu než k snehu.
V porovnaní s pôvodnou predlohou je príbeh do značnej miery upravený, avšak viaceré aspekty sú tu jasne prítomné. Winter možno nie je vizuálne dokonalou Snehulienkou, ale jej osud je rovnako smutný. Nemilovaná jedinou matkou, ktorú poznala. Dokonca ju dala aj zabiť, avšak vďaka dobrému srdcu vlastného vraha dokázala uniknúť. Sedem trpaslíkov na Mesiaci skutočne nenájdeme, ale ich istú podobu áno. Je to práve sedem priateľov, ktorí Winter pomáhajú uniknúť pred úkladmi zlej kráľovnej Levany.
pohľad na Zem z Mesiaca
Okrem týchto skutočností v príbehu nájdeme viac ako dosť napojení na pôvodnú rozprávku, čo je viac ako prekvapivé, nakoľko sa dej Winter odohráva prevažne na Mesiaci, ktorý v tejto sérii nesie názov Luna (čo je vlastne mesiac po španielsky alebo taliansky).
Pri predchádzajúcich knihách autorka do istej miery zmenila prostredie, v ktorom sa príbeh odohrával oproti pôvodnej rozprávke. No tentokrát sa stretávame s civilizáciou na Mesiaci. Nemá to žiadne spojenie so Snehulienkou, ale až príliš to súvisí so samotnou dejovou líniou.
Marissa Meyer si povedala, že má ten luxus a môže vytvoriť nový svet a novú kultúru a navyše sa nemusí strachovať o to, že niečo pokazí. Takže Snehulienka zmenená na Winter rozpráva svoj príbeh odohrávajúci sa prevažne na Mesiaci. Nuž, a prečo nie? Mesiac je oveľa zábavnejší ako Zem.

Môj názor? (recenzia)
Marissa Meyer si toho nechala až príliš veľa nevyriešeného. Príbeh Cinder, Scarlet a Cress sa nikdy neuzavrel a nenašli žiadne riešenie svojich osobných problémov. K tomu všetkému sa ešte pridruží Winter so svojimi vlastnými ťažkosťami, ktoré sú skôr psychického charakteru. Rozhodla sa totiž, že nebude používať svoje schopnosti, čo vedie k pomalej strate nielen súdnosti, ale aj rozumu. Dej sa rozvíja striedavo najskôr vo vesmíre a na Lune a neskôr aj na Zemi. Hoci osemsto strán je pomerne veľký parket na tancovanie, je toho až príliš veľa, čo by sa mohlo pokaziť a napriek jasnej radosti z čítania prichádza aj otázka, či to bude stačiť na vyriešenie všetkého.
Ak predchádzajúce knihy mali pomerne rýchly spád, tento príbeh jednoznačne pripomína jazdu na kolotoči. Akcia strieda emocionálne ladenú scénku, pohľad do minulosti i rozhodovanie, čo s budúcnosťou. Dynamické dobrodružstvo, ktoré sa veľmi dobre a rýchlo číta. Zložitosť jednotlivých zápletiek sa ešte viac umocnilo, rovnako aj prepletenie osudov postáv. Navyše sa napätie v príbehu zvyšuje aj tým, že postavám dochádza čas a musia bojovať o vlastný život.
Winter je obsiahlym vyvrcholením série. Okrem výrazného pokroku v písaní autorky dostávame odpovede na všetky otázky. Nič neostáva nevyriešené a akčné „šialenstvo“ má zabezpečiť, že všetky zlá budú potrestané. Emocionálna stránka je skvelou podporou atmosféry. Bitky sú vybojovávané len postupne a prispievajú k pomalému budovaniu vyvrcholeniu nielen knihy, ale aj série. Možno sa nedočkáme úplne uzavretého konca, ale hlavné je, že Winter definitívne prepojila príbehy v štyroch knihách a ukázala nám svet, ktorý autorka vymyslela.

Oficiálna reklama:

Lunar Chronicles v obrázkoch:

 





2 komentáre:

  1. Ja by som fakt mala dobehnúť resty. Ty to tak pekne opisuješ a ja som ešte neprečítala ani trojku :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som si istá, že do hravo doženieš :D

    OdpovedaťOdstrániť