pondelok 11. januára 2016

Lunar Chronicles projekt | Cress





Tretie pokračovanie Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) s názvom Cress sa opäť sústreďuje na inú postavu. Cress bola „unesená“ od svojej pôvodnej rodiny a je držaná v satelite na obežnej dráhe zeme. Je tam sama, bez možnosti záchrany. Teda, to si myslí až do dňa, keď do jej veže satelitu príde istý muž a zachráni ju pred večnou samotou. Toto dievča si nemohlo strihať vlasy. Áno, hádate správne. Tím Popolušky a Červenej Čiapočky doplnila Zlatovláska (známa tiež ako Rapunzel)...
Autor: Marissa Meyer  
Názov: Cress 
Séria: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) 
Diel: tretí 
Slovenské alebo české vydanie: Egmont, 2014 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.48
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí....

Ako to vzniklo?
Prvé dve knihy série vznikli vďaka súťažnej poviedke, v ktorej vystupoval Kocúr v čižmách v trochu sci-fi verzii, a projektu NaNoWriMo (o projekte TU). Oproti prvým dvom príbehom si Cress prešla ešte dlhšiu cestu.
Na úplnom začiatku prvá verzia tohto príbehu vlastne ani nebola príbehom, ale len nejasnou predstavou, nakoľko mala len necelých 25 000 slov. Finálna verzia, ktorú si máme možnosť prečítať v knihe, mala o 110 000 slov viac (a bola to štvrtá verzia). Okrem dĺžky a celkovej podoby príbehu sa zmenil aj názor. Cress bola predtým Crescent (v originálnej verzii sa Cress celým menom volá Crescent Moon, čiže Polmesiac, alebo Ubúdajúci mesiac).
Marissa Meyer sa v tomto prípade nechala inšpirovať pôvodnou rozprávkou o Zlatovláske z dielne Bratov Grimmovcov. Cress, rovnako ako pôvodná Zlatovláska, je uväznená v izolácii od ostatných ľudí a kvôli istým okolnostiam si nemohla ostrihať vlasy. Len s tým rozdielom, že Cress nesedí vo vysokej veži, ale v satelite. A spanilý princ sa zmenil na šarmantného pilota Thornea, ktorý je tak trochu, ehm, zlodej. Bohužiaľ, na vyslobodenie Cress by mu rebrík nestačil.
Oproti prvým dvom knihám však v Cress nájdeme omnoho viac súvislostí s pôvodnou rozprávkou. Niektoré scény akoby boli vytrhnuté priamo z rozprávky a len prepracované, avšak ich posolstvo ostáva rovnaké. Len s tým rozdielom, že keď bola Zlatovláska vyhnaná, nemusela spadnúť so satelitom na zem.
Sahara
Zvláštnosťou tiež je, že sa veľká časť príbehu odohráva v Severnej Afrike, uprostred púšte, kde sa Cress s Thorneom stanú súčasťou zvláštnej spoločnosti. No prečo práve púšť? Zlatovláska sa neodohráva v púšti, alebo aspoň jedna jej verzia. Autorka sama priznala, že môže ísť len o nesprávne interpretovanie obsahu.
Všetky verzie sa zhodujú v tom, že Zlatovláska bola vyhnaná, ale nie všetky sú také jednotné v tom, kam Zlatovláska išla. V niektorej to bol les, inde zase púšť a niekde to bolo zovšeobecnené proste na „divočinu“. (Dala som si tú námahu a hľadala rozličné verzie tejto rozprávky, no namiesto toho som našla, z čoho všetkého príbeh vychádza a niektorí si myslia, že sa rozprávka o Zlatovláske podobá na perzský príbeh z 10. storočia s názvom „Rudāba“.)
Nakoniec sa autorka rozhodla pre prostredie púšte. Pripadlo jej, že púšť bude rozhodne hrôzostrašnejšia ako taký les. A kde je najznámejšia púšť na svete? Správne, v Afrike.

Môj názor?
Marissa Meyer aj v treťom pokračovaní jasne dokazuje, že je skúsenou spisovateľkou. CinderScarlet na seba nadväzovali a inak to nie je aj s touto knihou. Do poriadne zapleteného klbka problémov a intríg sa dostáva nevýrazné dievča Cress, ktoré celý život prežilo uväznené na obežnej dráhe zeme, kde sa jej jediným spojením s ľudským svetom, alebo akýmkoľvek svetom, stáva len internet, prostredníctvom ktorého mala špehovať nielen princa Kaia, ale takisto mala vypátrať Cinder pre kráľovnú Levanu. Pretože Cress je pôvodom z mesiaca.
Dej je plný zvratov a čitateľ sa ešte nestihne spamätať z jedného prekvapenia a žmurká na neho ďalšie. Postavy prešli od začiatku série dlhú cestu a ich vývoj je jasne citeľný. Akcia, opisy i emócie sú v istej rovnováhe a veľmi vhodne sa dopĺňajú, čím ešte viac popierajú akúkoľvek možnosť, že by sa čitateľ mohol nudiť. Rovnako ako v druhom pokračovaní série Scarlet, aj Cress je skôr zameraná na Cinder než na kohokoľvek iného a vzťahy medzi ústrednými pármi opäť ostávajú nedoriešené.
Cress nadväzuje na predchádzajúce udalosti, ale oproti prvým dvom knihám zdvíha úroveň celého príbehu. Jednotlivé námety sú také prepletené, že ich nie je možné vnímať ako samostatné časti. Navyše autorka dokázala všetko ešte viac skomplikovať. Rýchle striedanie pohľadov a stále prebiehajúce pátranie udržia čitateľa v napätí. Postavy taktiež musia čeliť neočakávaným ťažkostiam, ktoré dokážu ospravedlniť aj mierne náznaky stále prítomného klišé. To, čo začalo ako nevinné prerozprávanie rozprávky, sa zmenilo na fantasy sériu s vlastným životom.

Oficiálne knižné video:

Obálky niektorých svetových vydaní:
zľava: Česko, Amerika, Kórea, Rusko
zľava: Švédsko, Taliansko, Thajsko, Vietnam

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára