streda 6. januára 2016

Lunar Chronicles projekt | Úvodný článok



Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna krajina v ďalekej budúcnosti, v ktorej žila Cinder, mladé dievča, ktoré nebolo ani náhodou obyčajné. Malo záľubu v technike a vôbec najradšej sa hralo sa olejom, ktorý malo stále poruke. Veď čo ak by sa niečo stalo s jej mechanickými končatinami? Iste, hádate správne, to dievča v skutočnosti nebolo dievčaťom, ale kyborgom... 
A takto by sa dalo pokračovať na niekoľko desiatok strán a asi ani tie by nestačili na vyjadrenie podstaty tohto celosvetovo obľúbeného príbehu. To, čo začalo ako nevýrazný retelling Popolušky sa premenilo na vlastný svet plný nadprirodzena i novej techniky, kde je všetko možné. Svet, v ktorom kvitne láska, ale aj nenávisť a závisť spolu s túžbou po boji za lepší zajtrajšok.
Po miliónoch predaných výtlačkoch a štyroch samostatných dieloch však prišiel koniec. Síce bol veľkolepý, ale niečomu vo mne ten príbeh bude chýbať a som si istá, že sa k nemu ešte neraz vrátim.
Doteraz si presne spomínam, ako skepticky som pristupovala k prvej knihe. Príbeh o zmechanizovanej Popoluške? Ale prosím vás! Iste, že ma to nebude baviť. Veď som čítala toľko negatívnych recenzií... Divné, nie? Začať čítať knihu, o ktorej som presvedčená, že ma nebude baviť. Ale ona mi to vrátila. Pretože ma uchvátila.
No napriek obľúbenosti celej série je veľa ľudí, ktorí o nej nikdy nepočuli. Netušia, o čom je. Tak som sa rozhodla urobiť taký malý projekt zameraný na túto skvelú sériu. V sérii článkov sa pokúsim priblížiť vám nielen celkový príbeh a postavy, ktoré v ňom vystupujú, ale aj samotnú autorku. Možno tak nalákam na čítanie viac ľudí. A možno len sama sebe pripomeniem nádheru tohto príbehu. 


Články, na ktoré sa môžete tešiť:
(je dosť možné, že sa ich poradie ešte zmení)
Prvá kniha série Cinder
Druhá kniha série Scarlet
Tretia kniha séria Cress
Štvrtá kniha série Winter
Doplňujúce novely Nejkrásnější a Stars Above
O hlavných postavách
O autorke
Projekt Resistance a pieseň Midnight
História sveta

Je niečo, čo by ste sa o sérii radi dozvedeli vy? 
Alebo by ste chceli do zoznamu článkov niečo doplniť, poprípade niečo odtiaľ vyškrtnúť?

2 komentáre:

  1. Veľa Cress...Daj tam veľa Cress! :D a Kapitána...dobre ? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mara, pre teba nájdem extra Kapitána a extra Cress ;)

    OdpovedaťOdstrániť